Delik Bilgisi – Hole Callout

0
1122

Detaylandırma sekmesinde bulunan Delik Bilgisi (Hole Callout) komutu ile tasarımınızda bulunan Delik Sihirbazı ya da dairesel kesim ile oluşturulmuş deliklerin bilgilerini hızlıca oluşturabilirsiniz.

Komutu uyguladığımızda gelen bilgilere ve özelleştirilmesine bir göz atalım. Oluşan metinde aynı tür delikten kaç adet oluşturulduğu, deliğin çapı ve derinliği, diş çapı ve derinliği, havşa çapı ve açısı gibi birçok bilgiyi görebiliriz.

delik bilgisi-2

Ölçümlendirmeye (1) tıkladığınızda Ölçümlendirme Metnine (2) ulaşabilirsiniz. Burada büyük harfler ile yazılmış bilgiler SOLIDWORKS sembollerini ifade eder.

delik bilgisi-3

 

<NUM_INST> programlanmış bir kod olarak oluşturulur ve parçanızda aynı tür delikten kaç tane olduğunu belirtir. X ile göstermek istemediğiniz takdirde ölçümlendirme metni üzerinden X’i silerek farklı bir değer (Örneğin “adet”) girebilirsiniz.

<MOD-DIAM> çap işaretidir. Buradaki sembolleri ekran görüntüsünde gösterildiği şekilde değiştirebilir ve özelleştirebilirsiniz.

delik bilgisi 4

 

Delik bilgisinde oluşan bilgilerde sadeleştirme yapmak isterseniz ölçümlendirme metninde ilgili bilgileri silerek bu sadeleştirmeyi yapabilir, tümünü silerek de sembol kütüphanesini ve kodların karşılıklarını bulabileceğiniz Bilgi Değişkenleri seçeneğini kullanarak özelleştirme yapabilirsiniz.

 

Bilgi değişkenlerinden birini seçtiğinizde calloutformat dosyasındaki karşılığı olan kod üst satırda gözükür.

delik bilgisi-düzenleme

Bu kodları C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\turkish ya da english (Varsayılan dile göre değişiklik sağlar) dosya yolunda bulunan calloutformat.txt dosyasında bulabilirsiniz.

delik bilgisi-7

Metin dosyasının en altında bu kodların karşılıkları ve açıklamaları yazmaktadır.

Bu metin dosyası üzerinde değişiklik yaparak varsayılan delik bilgileri özelleştirebilir, delik bilgilerini dilediğiniz formatta otomatik oluşmasını sağlayabilirsiniz. Detaylı bilgiyi “Delik Bilgisi Formatını Düzenlemek” adlı makalemizde bulabilirsiniz.

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin