IF Koşullu Fonksiyon ile Tasarım Otomasyonu

IF koşullu fonksiyonlardan oluşturulan denklemler ile tasarım otomasyonu ve uygulamaları

0
1014

Son güncelleme: 13.10.2023

SOLIDWORKS, değişkenler, denklemler ve fonksiyonlar ile parça tasarımı aşamasında parametrik unsurların oluşturulmasıyla tasarım kolaylığı sağlamaktadır. Özetle program denklemler sayesinde tasarım otomasyonu sunmaktadır. Tasarım otomasyonu noktasında kullanışlı denklemlerden biri ise IF koşullu fonksiyonlardan oluşmaktadır. Bu şekilde düzenlemeler ve revizyonlarda bir takım hatalar veya tekrarlı işlemlerin önüne geçerek tasarım şartlarının otomatik olarak modellere uygulanması sağlanır.

Bu içeriğimizde IF koşullu fonksiyonun formül dizilimi ve çalışma mantığını açıklayarak kullanım alanlarını farklı senaryo örneklerinde uygulayarak belirteceğiz.

IF Fonksiyonun Çalışma Mantığı ve Dizilimi

IF fonksiyonun mantıksal karşılığı eğer, ise, değil ise ifadeleri ile açıklanabilir. Burada referansımız bir ifade olacaktır. Bu ifade genellikle basit bir kısa denklemden oluşur. Ek olarak söz konusu referans ifadenin geçerli olduğu doğru sonuç ve geçerli olmadığı durumdaki ikinci sonuç olarak iki farklı sonuç olabilir. Ancak ileride inceleyeceğimiz senaryoda zincirleme koşullar, ikiden daha fazla sonuç bulundurabilir.

Fonksiyon 3 ana öğeden oluşur,

Koşul (referans denklem) : Koşulu belirten referans ifadedir. Bu ifade genellikle bir denklemden oluşur. Bu denklemde daha önce tanımlanan bir global değişken, unsurların kullandığı bir ölçü veya çizimlerde tanımlanan bir ölçü gibi parametrelerin ifadeleri ile başka bir değişken veya sabit değere ilişkilendirilir. Denklemi oluşturmak için eşittir (=), büyüktür (>) veya küçüktür eşittir (<=) gibi ifadeler kullanılabilir.

Sonuç 1 (doğru sonucu): Koşulun sağlandığı sonuçtur. Bu sonuç sabit bir değer olabileceği gibi global değişken veya başka bir alt koşul fonksiyonu olabilir.

Sonuç 2 (yanlış sonucu) : Koşulun sağlanmadığı sonuçtur. Bu sonuç ise yine sabit bir değer olabileceği gibi global değişken veya başka bir alt koşul fonksiyonu olabilir.

Ayrıca sonuç değerleri Aktifleştir , Pasifleştir gibi ifadeler de olabilmektedir. Bu konuyu ileride bir senaryo içerisinde daha detaylı açıklayacağız.

Eğer ifade geçerli ise IF fonksiyonunun kullanıldığı ana denklemin değeri Sonuç 1, geçersiz ise Sonuç 2 olacaktır yani özetle, ifade doğru ise denklem Sonuç 1, değil ise Sonuç 2′ ye eşittir.

IF fonksiyonunun formül dizilimi ise aşağıda gösterildiği gibidir.

IF Koşulu Denklem Yapısı
IF Koşulu Denklem Yapısı
SOLIDWORKS IF Denklemi Girilmesi
Resimdeki örnekte denklemler listesinde Çizim1 unsurundaki D2 ölçüsü (D2@Çizim1) için bir Ekstrüzyon unsurunun bir parametresine (Yükseklik-Ekstrüzyon1) bağlı olarak şartlı bir fonksiyon tanımlanarak denklem oluşturulmuştur. Söz konusu şartlı denklemin yorumu bu şekildedir : eğer “Yükseklik-Ekstrüzyon1” unsurundaki D1 değeri 100’den küçük veya 100’e eşit ise; Çizim1 unsurundaki D1 ölçüsünün değeri 5’e eşittir, değil ise Çizim1 unsurundaki D1 ölçüsünün değeri 8’e eşittir.

IF Fonksiyonunun Erişimi ve Denklemlerde Kullanılması

SOLIDWORKS programında tüm dosya tiplerinde değişken tanımlamak ve denklemler oluşturmak mümkündür. Denklemlerin kullanımı en çok tasarım aşamasında kullanılmaktadır Bu nedenle içeriğimizde örnekleri parça dosyaları üzerinde uygulayacağız. IF koşullu fonksiyonu denklemlerin içerisinde bir ölçü veya parametrenin değerini tanımlarken eşitliğin karşısında değer yazmak yerine koşullu değer tanımlamak için kullanılır. Fonksiyonları SOLIDWORKS’te denklemler diyalog kutusunun içinde denklemleri eklerken veya düzenlerken kullanmaktayız. Denklemler diyalog kutusuna Araçlar menüsünden erişilebilirken, denklem veya değişken tanımlandıktan sonra unsur ağacında Denklemler klasörünün üzerine sağ tıklayarak da erişebilirsiniz.

SOLIDWORKS Araçlar Denklemler
Araçlar > Denklemler
SOLIDWORKS Denklemler Yönet
Unsur ağacında Denklemler klasörünün üzerinde fare ile sağ tıklayarak açılan menüden “Denklemleri Yönet..” komutunu tıklayarak Denklemler diyalog kutusunu açabilirsiniz.
Denklemler Diyalog Kutusu
Denklemler Diyalog Kutusu

Açılan Denklemler Diyalog kutusunda Global değişkenler ve Denklemler eklenmektedir. Söz konusu değişken veya unsur için bir denklem tanımlarken parametreyi eklemek için model üzerinde işaretleyerek otomatik olarak listeye aktarmak mümkün. Ayrıca söz konusu referans parametreyi manuel yazarak da doğru dizilimle ekleyebiliriz. Denklemler Diyalog kutusunda Ad sütununda bir değişken, unsur veya denklemin sonucu tek bir ifade olarak listelenirken Değer / Denklem sütununda ise bu ifadenin karşılığı olarak bir değer, başka bir değişken, veya formüller bulunabilmektedir. İşte fonksiyonlar bu sütunda formülleri tanımlarken eklenebilmektedir. Formülleri oluştururken Denklemler Diyalog kutusunda liste satırında yazma imleci aktifken eklemek istediğiniz parametre veya ölçünün model üzerindeki detaylandırmasına tıklamanız söz konusu parametrenin referans çizimi ile birlikte formüle eklenmesi için yeterlidir.

IF fonksiyonu seçimi
Denklemlerde formülleri yazarken IF fonksiyonunu açılan menüden ekleyebilirsiniz

Tasarım Otomasyonu için Örnek Uygulamalar

IF fonksiyonu ile kolaylıkla herhangi bir boyut, ölçü, değişken değeri için koşullu değer tanımlayabilirsiniz. IF fonksiyonun en temel kullanım alanı bir denklem içerisinde bir parametre için, başka bir alt denklemin koşulunu referans alarak koşulun sağlandığı ve koşulun sağlanmadığı farklı iki alternatif değer sunmasıdır. Bu durum, tasarımınız için otomatik bir değer tanımlama özelliği katarak model tasarımı için otomasyon sunmaktadır. Bu içeriğimizde IF koşullu fonksiyonlarını dört farklı senaryoda inceleyerek kullanım alanları için örnekler sunmuş olacağız.

1.Senaryo

En basit haliyle bir parametrenin değeri için bir koşulun sağlandığı değer ve koşulun sağlanmadığı değer olarak farklı sonuç değeri sunulması. Bu senaryoda modelin bir unsuruna ait bir boyut değeri için başka bir boyut koşul gösterilerek farklı iki sonuç değer tanımlanıyor. Tasarım şartının unsura uygulanmasını inceleyeceğiz.

L Köşebent Parça
Şekilde bir L köşebent modelinin tasarımında gövde için Ekstrüzyon ile ince katı oluşturma (kalınlık 2mm) yapılmıştır. Delik için Ekstrüzyon ile kesme unsuru (çapı 15mm) ve büküm çizgisinde Radyus unsuru (Yarıçapı 2mm) uygulanmıştır

Bu senaryoda yukarıda gösterilen tasarımda köşebentin kalınlığı artıkça uygulanan Radyus’un yarıçapının artması gerekmekte olduğunu varsayalım ve bu artış için tek basamaklı bir limit belirleyelim. Bu örnekte köşebent kalınlığının 5mm’den fazla olduğu koşullarda Radyus’un yarıçapının 4mm olarak değişmesini ve köşebent kalınlığının 5mm’in altında olduğu sürece Radyus’un 2mm olacağını sağlamak için koşullu fonksiyon uygulayacağız. Bunun için Denklemler Diyalog kutusu açılarak denklem oluşturulur ve  koşullu fonksiyon tanımlanır. Formüller içerisinde parametreler, model üzerinde unsura, unsura ait boyut detaylandırılmasına veya referans çizimin ölçülendirmelerine tıklanarak  doğrudan formül dizilimine eklenmektedir.

Ölçü denklem oluşturma
1) Denklem sütununa tıkladıktan sonra tablo hücresine denklemin koşullu sonucuna eşit olmasını istediğimiz parametreye model üzerinde tıklıyoruz. Bu örnekte Radius unsurunun detaylandırılmasına tıklayarak tabloya ekliyoruz. 2) Eşitliğin sağlanması için bir denklem formülü tanımlarken açılan listeden fonksiyonlar ve ardından IF fonksiyonunu seçiyoruz.
SOLIDWORKS IF Fonksiyonlu Denklem Yazımı
3) IF fonksiyonunun içinde fonksiyonun formül dizilimine uygun referans koşul ve alternatif değerleri yazılır. Bu örnekte referans koşul, model kalınlığının 5mm’den küçük eşit olmasıdır. Bu durumda modelin kalınlık parametresini eklemek için Ekstrüzyon detaylandırılmasına tıklanır. 4) Denklem formülü dizlime uygun bir şekilde tamamlandığında denklem hücresinin sağ tarafında yeşil tık görülür ve onay için tıklanır. 5) Ardından Denklemler Diyalog kutusunda “Tamam” tıklanarak eklenen denklemler modele uygulanır.
Unsur IF fonksiyonlu denklem
Radyus unsurunun bir ölçüsü denkleme bağlandığında değerin yanında denklem işareti eklenir. Detaylandırmanın üzerine çift tıklandığında değer düzenleme kutusu açılır ve denklem burada yer almaktadır.
Denklem Ölçü Değerleri
Tasarım içinde Ekstrüzyon unsurunun kalınlığı 5mm’den daha büyük bir değer olarak düzenlendiğinde Radyus’un yarıçapı denkleme bağlı olarak otomatik bir şekilde 4mm olarak değişmektedir.

2.Senaryo

SOLIDWORKS Global değişkenler, akfitleştir/pasifleştir seçenekleri
Global değişkenler, akfitleştir/pasifleştir seçenekleri

IF fonksiyonları herhangi bir koşula bağlı olarak denklemin sonucunu bir değer olarak sunmanın yanı sıra, koşula bağlı olarak unsurun pasifleştirilmesi veya aktifleştirilmesini uygulayabilirler. Yanı özetle denkleme girilen verilerin hesaplanmasından sonra çıkan sonuç bir unsur için Aktifleştir/Pasifleştir komutu olabilmektedir. Unsur için yazılan formüllerde global değişken listesinde Aktifleştir ve Pasifleştir seçenekleri mevcuttur.

Bu senaryoda köşebent üzerindeki deliğin, köşebent yüksekliğinin 30mm değerine eşit veya altında olduğu koşulunda pasifleştirilmesi için tasarım şartının olduğunu varsayalım. Bu durumda Kes Ekstrüzyon unsurunun pasifleşmesini koşula bağlı olarak sağlamak için Denklemler diyalog kutusunun Unsurlar satırında denklem eklenmelidir.

SOLIDWORKS Unsur denklem tanımlama
1) Unsuru koşula bağlı olarak pasifleştirmek için Unsurlar satırında denklem oluşturulur. Denklemi oluştururken unsuru seçmek için model üzerinde veya unsur ağacında söz konusu unsur tıklanarak denkleme eklenmiş olur. 2) Denklem formülünde IF fonksiyonu eklenir.
SOLIDWORKS Unsur IF koşullu denklem yazımı
3) Denklem içerisinde IF fonksiyonu seçildikten sonra fonksiyonun dizilimine uygun parametreler seçilir ve koşullar yazılır. Değer yerine burada Global değişkenler sekmesinde bulunan “Pasifleştir” ve “Aktifleştir” ifadeleri tercih edilen koşullar için seçilir.
denklemin tanımlanması
4) Unsur için dizilime uygun koşullar ve sonuçlar belirlendikten sonra denklem satırında yeşil onay butonu tıklanır. Bu örnekte referans çizimdeki yükseklik ölçüsünün 30 mm’den küçük olduğu koşulda “Kes-Ekstrüzyon1” unsurunun pasifleştirilmesi tanımlanmıştır. 5) Ardından denklemin unsura uygulanması için Denklemler diyalog kutusunda “Tamam” butonu tıklanır.

3.Senaryo

Model çizimlerinde tasarım şartlarına uygun olarak denklemlerin oluşturulduğunu inceledik. IF fonksiyonları örneklerimizde hep tek koşul iki alternatif sonuç uygulanmıştır. Ancak bazı tasarım şartlarında koşulun belirleyici referansı bir ifade ile tanımlanmayabilir. Örneğin modelimizdeki köşebent modelimizde genişliğin artması ile birlikte deliğin çapının artırılması şartını göz önüne alırsak, genişlik için bir referans değer belirlenerek söz konusu değerden küçük koşul için bir delik çapı değeri, ve büyük koşul için ise başka bir çap değeri belirlenebileceğini biliyoruz. Ancak referans değerin yada referans koşulun birden fazla olması gerekebilir. Bu durumu daha spesifik bir örnek ile açıklayalım. Köşebent genişliğini 30mm’den küçük  değerlerde deliğin çapının 5mm, köşebent genişliğinin 30mm ile 50mm  arasındaki değerlerde delik çapının 15mm olması, 50mm ile 80mm arasındaki değerlerde delik çapının 25mm olması, ve 80mm ile 100mm arasındaki değerlerde ise çapın 35mm olması tasarım şartının olduğunu varsayalım. Eğer IF fonksiyonunda sadece bir koşul ile denklem oluşturursak diğer koşulları uygulanmayacaktır.  Örneğin köşebent genişliği 50mm’den küçük ise delik çapı 15mm, değil ise 25mm değerinde olması diğer koşulların uygulamadığı yanı genişliğin 80mm’den büyük olduğu durumda tasarım şartlarını karşılamayacaktır. Bu senaryoda bu durum için birden fazla alt fonksiyon ekleyerek diğer koşulların uygulanması için çözüm sunacağız.

SOLIDWORKS Çoklu IF Koşulu ile Denklem Yapısı
Çoklu IF Koşulu ile Denklem Yapısı

Tasarım şartlarına uygun birden fazla iç içe IF fonksiyonları ekleyerek ve koşulları tanımlayarak alternatif sonuçları ikiden fazla bir denklem oluşturulabilir. Bu şekilde zincirleme koşullar ile tasarım otomasyonu belirli limitlerde sunulur. Ayrıca en üst limiti tanımlamak, son sonuç için sınırlandırıcı bir algoritma yazılarak sağlanabilir.

SOLIDWORKS Çoklu IF Koşulu Denkleminin Tanımlanması
Bu örnekte delik çapının ölçüsü (15mm) Kes Ekstrüzyon unsurunun referans olarak kullanıldığı Çizim2’deki D1 ölçüsüdür. Söz konusu ölçü seçilerek eklendikten sonra genişlik parametresi model üzerine tıklanarak birden fazla içe içe eklenmiş IF fonksiyonunda koşul tanımlanırken kullanılır. Bu örnekte ek olarak başka bir denklem eklenerek genişliğin 15mm’den küçük değerler için delik unsurunun pasifleştirilmesi ile alt limitin belirlenmesi sağlanabilir. Aynı şekilde genişliğin 80mm’den daha büyük olduğu koşul için fonksiyondaki son sonuca bir algoritma eklenerek üst limitin belirlenmesi sağlanabilir.

4.Senaryo

Üçüncü senaryoda koşulu karşılamayan sonuç için yeni bir IF fonksiyonu yazarak birden fazla koşulu ekleyebildik. Ancak bu durum zincir şeklinde seri bir bağlantı olup koşulları sırayla tek tek sorgulayarak değerlendirmektedir. Birden fazla koşulu aynı sorgu içerisinde değerlendirmesi için bu senaryodaki çözümü sunacağız. Birden fazla koşulu aynı anda değerlendirmesi için koşulların and ifadesiyle ard arda yazılması gerekmektedir. Bu durumda fonksiyon aralarında and ifadesi olan koşulları birlikte değerlendirerek tüm koşullar sağlandığında birinci sonuç, koşullardan herhangi biri sağlanmadığında ikinci sonuç değer olarak işlenmektedir. Aşağıdaki resimde örnek olarak gösterildiği üzere A, B, X ve Y olarak 4 farklı global değişken tanımlanmıştır. A ve B değişkenleri sabit değerlerden oluşurken X ve Y değişkenleri için IF fonksiyonundan oluşan denklemler tanımlanmıştır. X değişkeninin denklemi için A ve B değişkenlerinin değerleri için iki farklı koşul tanımlanarak and ifadesiyle iki koşulun da sağlandığı senaryoda birinci sonuç, koşullardan hiç birinin veya her hangi birinin sağlanmadığı senaryoda ise ikinci sonuç değerlendiriliyor.

Çok Koşullu IF Fonksiyonları
çok koşullu IF fonksiyonlarında birden fazla koşullu değerlendirmesi için koşul denklemlerini “and” ifadesiyle birlikte ekliyoruz

Denklemler ile tasarımlarınızı konfigüre ederek detaylandırabilir ve çeşitlendirebilirsiniz. Böylelikle hızlı bir şekilde konfigüre tasarımları ortaya çıkartabilirsiniz. Tüm bu işlemleri DriveWorks ile bir adım daha ileri taşıyarak kolaylaştırabilirsiniz.

DriveWorks ile ilgili online eğitimimize buradan ulaşabilirsiniz.

DriveWorks hakkında detaylı bilgi için web sitemizi buradan inceleyebilirsiniz.

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin