İnce Unsur İle Katı Oluşturma

0
474

Son güncelleme: 04.04.2023

Unsurlar sekmesi içerisinde standart katı oluşturma yöntemi ile 2 boyutlu kapalı çizim geometrilerini 3 boyutlu katı gövdelere dönüştüren birçok komut bulunur. Normal şartlarda katı oluşturma işlemi için gerekli bazı adımlar mevcuttur. Adımları izleyebilmek adına da SOLIDWORKS ortamındaki bazı tanımlamaların tekrar hatırlanması adına aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz.

Çizim objelerinin tanımları
Çizim objelerinin tanımları

1 : Sıfır boyutlu çizim objesi olan Nokta

2a: Bir boyutlu çizim objesi olan Düz Çizgi (çizgi)

2b: Bir boyutlu çizim objesi olan Dairesel Çizgi (yay)

3a: İki boyutlu çizim objesi olan Düz kapalı geometri

3b: İki boyutlu çizim objesi olan Dairesel kapalı geometri

Normal şartlarda bir çizim geometrisinin 3 boyutlu bir katı gövde olabilmesi adına öncelikle 2 boyutlu kapalı bir geometri oluşturulması gerekir. Bu 2 boyutlu kapalı geometrinin oluşturulabilmesi için de 1 boyutlu çizim objelerinin biraraya gelmesi gerekir. Geometri kuramları içerisinde yer alan bilgiler de bize 1 boyutlu bir çizginin (doğru parçasının) oluşturulabilmesi için sonsuz sayıda noktanın bir araya gelmesi gerektiğini ifade ediyor.

İnce unsur özelliği bu adımların kısaltılmasını sağlayarak 1 boyutlu düz çizgi ya da yay geometrisinin doğrudan 3 boyutlu bir katı olmasını sağlıyor. Bu özelliği kapalı olmayan 1 boyutlu geometriyi katı oluşturmak için kullanabileceğimiz çoğu  komutların içerisinde bulabiliriz.

İnce unsur özelliği
İnce unsur özelliği

Düz bir çizgi üzerinden örnek verecek olursak aşağıdaki görseldeki gibi ön düzleme bir çizim açarak orjinden yukarıya doğru düz bir çizgi çizip ekstrüzyon ile katı oluştur komutuna tıklayalım.

Ekstrüzyon ile katı oluşturma
Ekstrüzyon ile katı oluşturma

1 boyutlu bir geometriden doğrudan katı oluşturulması adına SOLIDWORKS ince unsur komutunu otomatik olarak çalıştırıp 2. boyutu bu komut içerisinde bir parametre ile kendisi veriyor. Buradaki çizgi geometrisi için bu parametre genişlik olarak görünmektedir.

İnce unsur ile kalınlık verme
İnce unsur ile kalınlık verme

Buradaki ekstrüzyon komutunun bize sağladığı derinlik parametresi de aşağıdaki görselde görüldüğü üzere geometrinin z ekseni üzerinde ayarlanabilen parametrenin kontrolünü bize vermektedir.

Ektrüzyon derinliği ile İnce unsur ile kalınlık verme arasındaki fark
Ektrüzyon derinliği ile İnce unsur ile kalınlık verme arasındaki fark

Burada ince unsur özelliğinin bize sağladığı kalınlık parametresinin tek yöne olması dışında simetrik ve çift yöne olarak da ayarlayabilmekteyiz.

İnce Unsur Kalınlık Yönü
İnce Unsur Kalınlık Yönü

Diğer ekstrüzyon komutları için ince unsur özelliğini yukarıdaki anlatıma benzer bir mantıkla kullanıp daha kısa sürede katı oluşturma işlemi yapabilirsiniz.

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin