Kesişim Eğrisi Komutu ile Yiv Oluşturma

0
1041

Son güncelleme: 22.08.2023

Bir yüzeyin üzerinde ince çizgi biçimindeki sarmal oyuk ya da oyuklara yiv adı verilir. SOLIDWORKS’te düz bir mil üzerine yiv oluşturmak oldukça basittir.

Aşağıda görülen örnekte  bir mil üzerine yiv oluşturmak için milin tabanına bir çizim açılarak çapı mil ile eş olan bir daire çizilir. Ardından helis komutu ile 3B bir sarmal çizim oluşturulur.

“Kıvrımlı kes” komutu ile dairenin çapı belirlenerek dairesel kesme işlemi yapılır.

"Silindirik

Bu dairesel kesme işleminin birkaç farklı yolu da vardır. Genellikle benzer şekilde bir 3B çizim oluşturularak yine bu işleme yakın bir şekilde dairesel kesme yapılarak düz bir mil üzerine sarmal bir kesme işlemi yapılabilir.

Fakat geometri düzgün bir formda değilse, endüstriyel tasarım ürünleri gibi görsele hitap etmesi gereken düzensiz bir profile sahipse geleneksel yöntemler bu düzensiz geometriler üzerinde yiv oluşturmamıza yardımcı olamıyor.

Düzgün olmayan geometri tipleri
Düzgün olmayan geometri tipleri

Burada gördüğünüz geometrilerin etrafına sarılı şekilde sarmal yapıda bir 3B çizim oluşturmamız gerekiyor ki yiv açma işlemi süpürerek kesme (kıvrımlı kes) komutu için bir kesme yolu oluşsun.

Peki bunu nasıl sağlarız?

Yukarıda gördüğünüz 1 numaralı geometri için öncelikle ön düzlemine çizim açıp aşağıdaki  gibi boylu boyunca bir çizgi çiziyoruz. Ardından üst düzleme bir çizim açıp geometrinin toplam kalınlığından daha fazla olacak şekilde bir çizgi daha çiziyoruz.

"<yoastmark

Süpürerek yüzey oluşturma komutunu çalıştırıp profil olarak kısa çizgiyi yol olarak uzun çizgiyi seçiyoruz. Profil kıvrılma değerini belirtip istediğiniz uygun bir değeri buraya devir, derece ya da radyan olarak giriyoruz.

"<yoastmark

Şu anda ekranımızda biri katı gövde diğeri yüzey gövdesi olmak üzere 2 adet gövdemiz mevcut. Aşağıdaki görselde bu iki gövdenin iç içe geçerek birbirine temas ettiği yerleri görmektesiniz.

Birbirine temas eden katı ve yüzey gövdeleri
Birbirine temas eden katı ve yüzey gövdeleri

“Kesişim Eğrisi” komutu bu temas eden yerlerin üzerinden bir eğri oluşturarak 3B bir çizim elde etmemize yarıyor. Çizim sekmesinden “Objeleri Dönüştür” komutunun alt kısmındaki oka tıklayıp “Kesişim Eğrisi” komutunu onaylayın.

"<yoastmark

Birbirine temas eden 2 adet yüzü seçip komutu onaylayın. Böylece SOLIDWORKS, temas hattından bir 3B eğri oluşturacaktır.

"<yoastmark

Son işlem olarak yapmamız gereken “Kıvrımlı Kes” komutuna girip dairesel kesme işlemi ile kesme yolunu seçip komutu onaylamamızdır. Bu sayede düzensiz her yüzey üzerinde yiv gibi sarmal yapıda kesme ve ekstrüzyon işlemleri uygulayabiliriz.

"<yoastmark

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin