Teknik Resim Malzeme Listesi Excel ile Güncellenebilir mi?

0
3055

Son güncelleme: 23.08.2023

Bilindiği üzere malzeme listeleri montajda bulunan özel özellikleri ve montaj ağacı bilgisini kullanarak otomatik bir liste oluşturmaktadır. Malzeme listesi kolonlarındaki bilgileri otomatik getirebilmek için her bir parçaya ilgili özel özelliklerin girilmesi gerekmektedir. Fakat her bir parçayı tek tek açarak özel özellik girmek oldukça yorucu bir işlemdir. Toplu özellik girme işleminde TekyazXpert veya çeşitli makrolar kullanıcılara yardımcı olabilmekte. Fakat her bir parçaya farklı özellik girmek adına Excel yardımı ile topluca özel özellik yazmak aranan bir yetenektir. Bu sayede tüm Excel formüllerinden de faydalanmak mümkündür.

Peki her hangi bir makro veya ek program kullanmadan Excel ile toplu özel özellik girmek mümkün müdür? Bu sorunun cevabı doğrudan olmasa bile aşağıdaki yöntemi takip ederek evettir.

Excel ile Toplu Özel Özellik Girilmesi

Aşağıdaki gibi bir montaj ve malzeme listesini alalım. Bu malzeme listesine “Erp Kodu”, “Proje Kodu” ve “Birim Maliyet” özel özellikleri girilmelidir. Erp Kodu için Excelin seri oluşturma özelliği, Proje Kodu için toplu veri yazabilme ve Birim Maliyet için başka bir Excel sayfası yardımı ve düşey ara fonksiyonu ile toplu ve otomatik girilmesi özellikleri kullanıcılara çok büyük kolaylıklar sağlayabilir.

malzeme listesi

Öncelikle tek bir parçaya (ana montaja değil) istenilen özel özellikler girilmelidir. Değerleri boş bırakılabilir. her hangi bir parçada bu özellikler var ise bu işlemi yapmaya gerek yoktur.

özel özellik

Ardından teknik resme geri dönüldüğünde istenilen tüm özellikler kolon olarak malzeme listesine eklenmelidir. Bir kolona sağ tıkalanarak kolon ekle komutu ile yeni sütun eklenebilir. Sonrasında eklenen her bir sütun, oluşturulan özel özellikler ile ilişkilendirilmelidir.

malzeme listesi kolon eklemek

Ardından teknik resimde bulunan bu malzeme listesi sol yukarda bulunan alana sağ tıklanarak Excel formatında dışarı alınabilir.

malzeme listesi farklı kaydetmek

Alınan bu Excel dosyası üzerinde satır ve sütun yapısını değiştirmeden istenilen değişiklikler yapılabilir. Adet, no ve dosya adı gibi özel özelliklere bağlı olmayan kolonlar değiştirilmemelidir. Diğer alanlar için Excel özellikleri sayesinde talep edilen değerler doldurulabilir.

Veriler yazıldıktan sonra bu örnek üzerinden anlatılacak olur ise istenilen kolonlar başlıkları ile beraber seçilerek basitçe ctrl+c ile kopyalanmalıdır.

Excel malzeme listesini düzenlemek

Ardından teknik resme geri dönülerek aynı kolonlar başlıklarından seçilmelidir. Ctrl tuşuna basılı tutularak birden fazla kolon seçilebilir. Sonrasında ctrl+v komutu ile yapıştır komutu uygulanmalıdır. Sonrasında “Bir daha gösterme” seçeneği daha öncesinde seçilmedi ise aşağıdaki gibi bir uyarı çıkacaktır. Burada “Keep Link” (Bağlantıyı Koru) seçeneği ile malzeme listelerinin parçalarının özel özelliklerine bağı saklı kalmaktadır.

özel özellik bağlantısı

Sonrasında teknik resim kaydedildikten sonra hem malzeme listesi dolmuş olacak hem de tüm bu veriler parçaların özel özelliklerine otomatik yazılmış olacaktır.

Excel ile doldurulmuş malzeme listesi

Bu yöntem sayesinde parçalarınıza topluca ve Excel yetenekleri ile özel özellikler girebilir buna benzer süreçlerinizi hızlandırabilirsiniz.

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin