Mikroşerit Yama Anten Hesaplayıcı

0
1599

Son güncelleme: 04.04.2023

Mikroşerit antenlerin tasarımında kullanılan dielektrik sabitleri genellikle 2.2<ε<12 aralığındadır. Mikroşerit antenler genellikle yama anten olarak adlandırılmaktadır. Alt tarafında toprak düzlemi orta kısmında dielektrik tabaka ve üst tarafında ışıma yapan yamadan oluşur. Düşük dielektrik sabitine malzemelerle daha verimli ve yüksek bant genişliğine sahip antenler elde edilebilir. Yüksek dielektrik sabitlerinde ise daha küçük boyutlu antenler elde etmek mümkündür. Anten giriş empedansını dielektrik tabakanın kalınlığı seçilen dielektrik giriş empedansını değiştirecektir. Uygun dielektrik sabiti ve tanjant kaybına sahip malzemesinin seçilmesi tasarımın en önemli adımlarından biridir.

Anten Genişlik ve Uzunluk Hesaplayıcı Denklemleri
Anten Genişlik ve Uzunluk Hesaplayıcı Denklemleri

Hesaplayıcı dielektrik sabiti, dielektrik yükseklik ve çalışma frekansını girdi olarak alarak yama antenin genişliği ve boyunu hesaplamaktadır. Malzemenin dielektrik sabiti bilinmiyorsa sinyalin yayılma hızı seçilebilir. Işık hızını 3*10^8 m/sn alarak ilgili denklemde çalışma frekansını ve dielektrik katsayısını yerine koyarak genişliği(W) hesaplar. Anten boyutunu hesaplayabilmek için efektif dielektrik katsayısını hesaplar ve genişlik ve yükseklik değerlerini kullanarak uzunluk(L) hesaplamasını gerçekleştirir.

Hesaplayıcıyı kullanmak için belirtilen parametreleri girmeniz gerekmektedir;

Dielektrik sabiti
Dielektrik yüksekliği
Çalışma frekansı

Bu değerleri girdiğinizde ve hesapla butonuna tıkladığınızda yama antenin boyunu ve genişliğini hesaplayabilirsiniz.

Anten Hesaplayıcı Parametreleri
Anten Hesaplayıcı Parametreleri

CST Studio Suite programı anten tasarımlarını gerçekleştirebileceğiniz gibi içerisinde doğrulanmış 350’den fazla anten modelinin bulunduğu Antenna Magus programından modelleri CST Studio Suite programına aktarabilirsiniz.

CST Suite ile ilgili detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Elektromanyetik Analizler Teknik Destek Mühendisi SIMULIA - CST Technical Support Certification

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin