Montaj Ağaç Görünümü

0
869

Son güncelleme: 04.04.2023

Büyük montajlarda çalışırken çoğu zaman unsur ağacınızın aslında ihtiyaç hissetmediğiniz bilgilerle dolu olduğunu görmüş olabilirsiniz. Genellikle SOLIDWORKS standart montaj şablonlarında ürettiğiniz montaj dosyasının unsur ağacını şimdiden ileride işimize yarayacak bilgilerle donatmayı tercih etmiştir.

Ayrıntılı bilgi içeren unsur ağacı
Ayrıntılı bilgi içeren unsur ağacı

Fakat yukarıdaki görselde de görüldüğü üzere unsur ağacının da parçaların ya da alt montajların yanlarına eklenen bu bilgilere her zaman ihtiyaç duymayabiliriz. Buradaki görünürlüğü sadeleştirebilir ve sadece ihtiyaç duyduğumuz bilgilerin gelmesini sağlayarak karışıklığın önüne geçebiliriz.

Sadeleştirilmiş unsur ağacı
Sadeleştirilmiş unsur ağacı

Unsur ağacındaki bu ayarlama parça ve alt montajlarınızın aşağıdaki görseldeki özelliklerini gizleyip göstermenizi sağlar. Buradaki ayarlama için unsur ağacında ana montaj ögesine sağ tıklayarak ağaç görünümü menüsüne ulaşabilirsiniz.

Ağaç Görünümü Ayar Menüsü Konumu
Ağaç Görünümü Ayar Menüsü Konumu

Buradaki menüde montaj ağacınızda istediğiniz bilgileri gizleyip gösterebiliyorsunuz. Örnek olarak aşağıdaki gibi bir ayarlama yaptığınızda unsur ağacınızda konfigürasyon isimleri, bileşen tanımları ve görünüm durumları bilgileri kaldırılır, sadece bileşen dosya isimlerini görebilirsiniz.

Ağaç Görünümü Sadece Bileşen İsmi Gösterme
Ağaç Görünümü Sadece Bileşen İsmi Gösterme

Yukarıdaki ayarlamayı yaptığınız takdirde aşağıdaki şekilde sadece bileşen dosya isimlerini görebilirsiniz.

Basitleştirilmiş unsur ağacı
Basitleştirilmiş unsur ağacı

Eğer bileşenlerinizin kendilerine özgü konfigürasyonları ve görünüm durumları varsa ve bu bilgileri görmek isterseniz tüm bileşenlerde varsayılan olarak verilen görünüm durumu ve konfigürasyonları karşınıza çıkacaktır. Bu durum da ilk görseldeki gibi bir karışıklığa sebep olacaktır.

Eğer bu şekilde “varsayılan görünüm durumu ve konfigürasyonu olan bileşenlerin bu tip bilgilerini ürün ağacımda görmek istemiyorum sadece varsayılan görünüm durumu ve konfigürasyona sahip olanlar dışındaki bileşenlerimin görünüm durumu ve konfigürasyonlarının bilgilerini görmek istiyorum” diyorsanız aşağıdaki görselde bulunan ayarlamayı yapabilirsiniz.

görünüm durumu ve konfigürasyon ayarlı
görünüm durumu ve konfigürasyon ayarlı

Bu ayarlama sayesinde varsayılanlar dışında sadece konfigürasyon ve görünüm durumu eklenmiş parçalara ait bilgiler görünecek, diğer bileşenler sadece bileşen ismi ile görünecektir.

Sonuç Görseli
Sonuç Görseli

Ağaç görünümü ayarlamalarıyla unsur ağacınızı istediğiniz şekilde düzenleyerek görünüm oluşturabilirsiniz.

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin