Montaj Şeffaflık Ayarı

0
1149

Son güncelleme: 04.04.2023

SOLIDWORKS üzerinde ayrıntı sayısı yüksek montajlarda çalışırken bir bileşeni düzenlemek istediğinizde aşağıdaki görseldeki gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Normal şartlarda bir parçayı montaj içerisinde modellemek istiyorsanız parçanın çizimi esnasında montajdaki diğer parçalardan (delik ya da kamalar vb) hizalama yapmanız gerekebilir. Bu gibi durumlarda örnek olarak montaj içerisinde bir parça oluşturmak istediğinizde şeffaf olan tüm montaja izometrik baktığınızda her şey anlaşılır gibi görünür.

Gölgeli ve kenarlı - arka kenarları göster
Gölgeli ve kenarlı – arka kenarları göster

Fakat montaja dik baktığınız anda çizim referansı alacağınız deliğin hangi delik olduğunu anlayamayabilirsiniz. Yukarıdaki montaj parçasının üzerine bir kapak oluşturmak için bileşen ekle bölümünden yeni parça komutuna tıklıyoruz ve yeni parçanın çizim düzlemini seçmek için kalıp montajının en üstünü seçiyoruz. Bu seçimi yaptığımız anda görünüm gölgeli ve kenarlı durumundan şeffaf konumuna geçiyor.

bileşeni düzenleme görünümü
Bileşeni düzenleme görünümü

Parçayı montajın üzerine referanslı çizeceğimizden kaynaklı olarak tam karşıdan baktığımızda ise izometrik olarak baktığımız montaj anlaşılır durumdayken karşıdan bakma anında karmaşık bir hal alıyor.

bileşeni düzenleme görünümündeki dik bakış
Bileşeni düzenleme görünümündeki dik bakış

Haliyle özellikle delik geometrilerinin hangi parçaya ait olduğu anlamını yitirebiliyor. Sonrasında ara ara bileşen düzenle menüsü açıldığında ortaya çıkan şeffaflık ayarından opak ya da şeffaflık seçenekleri arasında gidip gelebiliyoruz. Opak seçtiğimizde gölgeli ve kenarlı, şeffaflık seçtiğimizde ise arka kenarları göster gibi bir görünüm elde ediyoruz.

Bu iki seçeneğin arasına yarı şeffaf ya da yarı transparan bir görünüm elde ederek montaj üzerinde çalışırken daha net ve hala şeffaf bir görünüme sahip olabiliriz. Bileşeni düzenleme esnasında bir şeffaflık ya da transparanlık derecesi bulunmuyor. Burada şeffaflığı ayarlayabilmemiz adına seçenekler içerisinden görüntü – bağlamda düzenleme için montaj şeffaflığı ayarınızı %50 ye getirebilirsiniz.

Şeffaflık ayarı
Şeffaflık ayarı

Bu şekilde daha anlaşılır ve hala şeffaf olarak montajınızı görüntüleyebilirsiniz.

Montaj düzenleme sonuç görseli
Montaj düzenleme sonuç görseli

Şeffaflık ayarları ile görünümleri düzenleyerek daha kolay ve rahat şekilde tasarım gerçekleştirebilirsiniz.

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin