Statik Analiz İçerisinde Nonlinear Çözücü – Büyük Yer Değiştirme

2
1295

Son güncelleme: 23.08.2023

SolidWorks Premium paketine sahipseniz SolidWorks Simulation ailesinin en küçük üyesine sahipsiniz demektir.

Bu ürünle birlikte  modeliniz üzerinde statik linear bir analiz çalıştırabilir, tasarımınızın doğrulamasını yapabilirsiniz.

 

Peki Statik-Linear analiz dediğimizde ne anlıyoruz?

linear - nonlinearStatik Varsayımda uygulanan kuvvetler ve sınırlandırmalar zamana bağlı değişmememesi ve yüklerin yavaş yavaş uygulanacağı kabulleri göz önüne alınırken;Linear Varsayımda yük sonucu oluşan deformasyonların küçük olduğunu ve uygulanan kuvvetlerin şiddetinin, yönünün deformasyon sırasında değişmeyeceği kabul edilir ve kullanılan malzemenin linear olması da önemli bir gerekliliktir. Yani yük ile oluşacak deformasyon arasında bir orantı vardır. Gerilme değerleri akma değerlerini geçtikten sonra yer değiştirme ve gerilme değerleri doğrusal değişmediği halde statik analizde doğrusal olarak değiştiği varsayılmaktadır.

Statik analiz özellikleri içinde yer alan large displacement / büyük yer değiştirme opsiyonu ile bazı durumlarda büyük deformasyonlar için  basit olarak bir nonlinear analiz çalışması yürütülebilir. Yani yük adım adım arttırılarak uygulanırken, her adım için de ayrı olarak modelin rijitliği ve dolayısı ile birim boy uzama hesaplanmış olur.

büyük yer değiştirme-solidworks

 

Statik analizde bu ayarı kullanmanın, SolidWorks Non-Linear ürünü ile çözdürmekten farkı yükün her adımda uygulanırken ne kadar artması gerektiği(increment ratio), veya kaç adım olsun gibi ayarlar statik analizde kullanıcının kontrolü dışındadır. Bu yüzden, bu seçeneği kullanmak her çalışma için yeterli ve efektif değildir. Aşağıdaki görselde büyük yer değişmenin olduğu bir tasarımda büyük yer değiştirme aktif değilken ve aktifken oluşan yer değiştirme gösterilmektedir.

büyük yer değiştirme

 Dikkat Edilmesi Gerekenler

hyperelastic malzeme

•Nonlinear Elastik Malzemeler
•Elastomer ve Thermoplastikler gibi her türlü plastik malzemeler
•Kauçuk gibi hiperelastik malzemeler gibi non linear deformasyon eğiliminde bulunan malzemeler kullanıyorsanız çalışmanızı mutlaka SolidWorks Simulation Premium ile gelen non linear çözücü ile koşturmalısınız. Yan tarafta örnek olarak kullanılan doğal kauçuk malzemesinin non-lineer bir eğilim gösteren gerilme-gerinim(birim boy uzama)grafiğini gösterilmektedir.
Büyük yer değiştirme seçeneğinin ne işe yaradığı bu blog yazısında incelenmiştir. Nonlinear analiz ile statik analiz arasında ki farkları daha iyi anlamak için nonlinear hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.
SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

2 YORUM

  1. Selamlar Anıl Bey,

    “Aşağıdaki görselde büyük yer değişmenin olduğu bir tasarımda büyük yer değiştirme aktif değilken ve aktifken oluşan yer değiştirme gösterilmektedir.”

    Ancak herhangi bir değer göremedim ?
    Büyük yer değiştirme ile ilgili daha kapsamlı bir makale ve ya video paylaşabilir misiniz?

    • Merhabalar Mehmet Bey,

      Büyük yer değiştirme uyarısı; eğer çok ince parçalarla çalışmıyorsanız genelde alacağınız bir uyarı şekli değildir. Tasarımınızda ince bir parça var ise kalınlık ile deformasyon miktarı biri birine yakın ise genel olarak kabul kalınlığın üçte birinden fazla yer değiştirme var ise ikinci mertebeden yer değiştirmeninde hesaplanması gerektiğini söyler. Eğer tasarımınızda bu miktarda yer değiştirmenin olmadığını düşünüyorsanız sabitleme noktalarınızı ve temas tanımlamalarınızı kontrol etmenizi öneririm. Second Order Displacement aratarak ilgili mekaleleri inceleyebilirsiniz. Ek olarak https://help.solidworks.com/2022/turkish/solidworks/cworks/c_large_displacement_solution.htm

      Saygılarımla.

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin