Teknik Resimde Ölçümlendirmeyi Tek Okla Gösterme

0
636

Son güncelleme: 21.08.2023

Tasarımını tamamladığınız modelin teknik resmini oluştururken bazı ölçülerin diğer ucunu göstermek istemeyebilirsiniz. Genelde çap ölçüsü verilirken sıkça bu durumla karşılaşılmaktadır.

Ölçümlendirme tek ok ile gösterme işlemini 2 farklı metot ile inceleyeceğiz.

1- Oluşturulan teknik resimde çap ölçüsü çizgisi üzerine sağ click>Görünüm Seçenekleri > Küçült (Foreshortened) seçimi ile çizgiyi küçültebilirsiniz.

Görünüm Seçenekleri > Küçült Seçimi
Küçült Seçimi Uygulaması

Ayrıca Belge Özellikleri > Ölçümlendirmeler > Doğrusal (Ölçü Tipi) Küçültülmüş seçimi ile oklarının stillerini değiştirebilirsiniz. Bu ayar Belge Özelliği olduğu için yapılan değişiklik sonrası Teknik Resim Şablonunun (*.drwdot) yeniden kaydedilmesi gerekmektedir.

Küçültmüş Ok Stilleri

2- Diğer yöntemde de Detay Görünümdeki ölçümlendirmelere Küçültme(Foreshortened) işlemi uygulayacağız.

Bu işlem için öncelikle modelden tüm çapı kapsayacak şekilde bir Detay Görünüm aldıktan sonra ölçüyü ekliyoruz. Sonrasında ölçü çizgisi üzerine sağ click>Görünüm Seçenekleri > Küçült (Foreshortened) seçimini uyguluyoruz ve son olarak  Detay Görünüm dairesini tekrar küçültmemiz yeterli olacaktır.

Detay Görünümde Ölçümlendirmeyi Küçültme

Bu işlem için ekstra bir yöntem ise SOLIDWORKS 2022 ile birlikte gelen Simetrik Doğrusal Çap Ölçülendirme komutu ile hızlı bir şekilde teknik resimlerinize küçültülmüş şekilde ölçümlendirme ekleyebilirsiniz!

Simetrik Doğrusal Çap Ölçülendirme
SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin