PDM Seri Numarası Oluşturma ve Otomatik Atama

2
447

PDM’de parça, montaj ve teknik resimler için özel olarak oluşturulan seri numaraları kullanarak, veri yönetimini kolaylaştırabilirsiniz. Her dosya türü için özelleştirilebilen bu numaralar, dosya adlarını oluşturmak için otomatik olarak kullanılabilir. Örneğin, parçalar için “P-” ön eki ile başlayan veya montajlar için “M-” ön eki ile başlayan seriler oluşturabilirsiniz. Bu sayede, dosya karışıklıklarını önleyerek veri yönetimini basitleştirebilirsiniz.

Bu blog yazımızda, adım adım Seri Numaralarının nasıl ayarlanacağını ve Veri Kartı Değişkeninin seri numarasını kullanacak şekilde nasıl yapılandırılacağını inceleyeceğiz. 

1. Yeni Seri Numarası Oluşturma

SOLIDWORKS PDM Yönetim Paneli - Seri Numaraları
SOLIDWORKS PDM Yönetim Paneli – Seri Numaraları

İlk olarak Yönetim Panelinde ilgili kasaya giriş yapmanız gerekmektedir. Ardından Seri Numaraları bölümüne sağ tıklamanız ve Yeni Seri Numarası seçeneğini seçmelisiniz.

Yeni Seri Numarası
Yeni Seri Numarası

 

Açılan pencere üzerinde gerekli düzenlemelerini yaparak, seri numaralarınızı oluşturabilirsiniz.

 

1. Oluşturulan seri numarasının adlandırmanız gerekmektedir. (Hangi dosya türü için oluşturmak istiyorsak, adlandırmayı buna uygun şekilde yapmak, takip sürecimizi hızlandıracaktır. )

2. Oluşturulacak Seri Numaranın bir listeden mi yoksa bir dizeden mi geldiğini seçmeniz gerekmektedir.

3. Firmanıza özel format dizeleri kullanarak veri yönetiminizi kolaylaştırabilirsiniz. (.SLDPRT Dosya türleri için “P-” ön ekini kullanılmıştır.)

4. Sadece Seri Numarası atmak istediğimiz için ön ekin yanına, sayaç değeri eklememiz gerekmektedir. Bu değerin kaç haneye sahip olacağını, kaç haneden başlayacağını ve ne kadar artacağını ayarlayabilirsiniz. (İlave ekler kullanarak firmanız özelinde çalışma gerçekleştirebilirsiniz.)

Düzenlemeler tamamlandığında, Tamam butonuna basarak yeni bir Seri Numarası oluşturmuş olacaksınız. Ancak bu bilgileri veri kartına eklemek ve dosyanın adını otomatik olarak seri numarasıyla güncellemek için bir sonraki adıma geçmeniz gerekecektir.

2. Veri Kartı Düzenlemeleri

SOLIDWORKS Yönetim Paneli - Kartlar
SOLIDWORKS Yönetim Paneli – Kartlar

Seri numarasının nereye ekleneceğini bulmak için Yönetim Panelinde Kartlar bölümüne gidin ve Dosya Kartları sekmesini açın. Ardından, oluşturduğunuz seri numarasını hangi dosya türüyle ilişkilendirmek istiyorsanız, o dosya türünün kartını seçin.

SOLIDWORKS Parça Kartı
SOLIDWORKS Parça Kartı

Oluşturmuş olduğunuz seri numarasını bağlamak için, ilgili değişken üzerine tıklayın ve Düzenleme Kutusu Özellikleri bölümünden sol alt köşede bulunan Varsayılan Değer kısmından önce Seri Numarasını, ardından Parça Seri Numarasını seçin. Yaptığınız değişiklikleri kart üzerinde kaydederek Yönetim Panelinden çıkabilirsiniz.

PDM Kasa İçerisine Eklenen Part Dosyası
PDM Kasa İçerisine Eklenen Part Dosyası

Seri numarasını ve düzenlenmiş Veri Kartını test etmek için kasanın içine yerleştirdiğimiz parçada, Resimde görüldüğü gibi otomatik olarak Seri Numarası atanmıştır.

Ancak, Parça adının bu Seri Numarası ile otomatik olarak değişmesini istiyorsanız, bunu sağlamak için SOLIDWORKS içinde ufak bir ayar yapmanız gerekmektedir.

SOLIDWORKS Araçlar Sekmesi
SOLIDWORKS Araçlar Sekmesi

Öncelikle SOLIDWORKS üzerinden Araçlar>SOLIDWORKS PDM>Seçenekler sekmesini açmanız gerekmektedir.

SOLIDWORKS PDM Seçenekler
SOLIDWORKS PDM Seçenekler

 

Açılan seçenekler sekmesinde bulunan Seri Numaralı kısmında Yeni dosyaları seri numarasıyla otomatik olarak adlandır ve Farklı Kaydetme sırasında dosyaları seri numarasıyla otomatik olarak adlandır seçeneklerini aktif ederek, oluşturmuş olduğumuz Parça Seri Numarasını göstermemiz yeterli olacaktır.

PDM Kasa İçerisine Eklenen Part Dosyası
PDM Kasa İçerisine Eklenen Part Dosyası

SOLIDWORKS üzerinde de ilgili ayarlar düzenlendiğinde ve tekrardan PDM Kasamızın içerisinde parça kaydettiğimizde, otomatik seri numarasının, parça adına da yansıdığını göreceksiniz.

Böylelikle kasa içerisindeki datalarınızın kontrolü sağlayarak, iş akışınızı düzenli ve verim hale getirebilirsiniz.

SOLIDWORKS PDM hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

2 YORUM

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin