Son güncelleme: 22.08.2023

Aracın tasarlanma sürecinden önce, Red Bull Flugtag nedir?

Redbull Flugtag dünyanın dört bir yanında belirli aralıklarla düzenlenen ve yarışmacıların kendi uçuş araçlarını yapıp araçlarıyla beraber rampadan fırladıkları bir etkinliktir. Bu etkinlikte yarışmacılar, 4-5 kişilik takımlar halinde kendi hayal güçlerine göre insan gücüyle çalışan uçuş araçları yaparlar. Uçuştan önce bu araçların konseptine göre bir sahne şovu yaparak 7’den 70’e insanları etkilemeye çalışırlar.

TEKYAZ olarak 14 Ağustos 2022 tarihinde düzenlenen uçuş gününe katıldık. Aracımızın tasarımını 3DEXPERIENCE platformu üzerinden tamamladık. Kanat tasarımında xDesign uygulamasını kullandık. xDesign ile internetten seçtiğimiz bir kanat profilinin çizimini katıladık. Daha sonrasında bu profillerin 6 adet olması gerektiğini kararlaştırıp birbirlerine bağlamak için ilgili delikleri açtık. 6 adet kanat profilimizi toplam genişliği 4 metre olacak şekilde oluşturduk. Açtığımız deliklerden uzun alüminyum borular geçirdik ve kanadı iskelet olarak hazırladık. Bunların sonucunda xDesign uygulamamızda kanatımızın yaklaşık ağırlıklarını öğrendik. Pilotumuzun tutunabileceği destek kollarını da L şeklinde oluşturup montaj işlemlerini tamamladık. Pilotumuzu taşıyacak olan sistem xDesign üzerinde hazırdı.

xDesign ile Kanat Tasarımı
xDesign ile Kanat Tasarımı

Kabuk tasarımı için organik modelleme uygulaması olan xShape’i kullandık. xShape üzerine yerleştirdiğimiz küp modelini çekip çekiştirerek bir babet elde ettik. Babetimizin ölçülerini Bounding Box komutu ile istediğimiz seviyeye getirdik. Pilotumuzun ayakta duracağı alanı oluşturmak için de babetin orta kısmında bir delik açtık. Bu delik sayesinde babetimiz standart bir babete benzemiş oldu. xShape üzerinde yer alan combine komutu ile kesme işlemlerimizi yaptık. Sonrasında modeli iyileştirebilmek için kenarlarını yine xShape üzerinden fillet komutu ile yuvarladık.

xShape ile Gövde Tasarımı
xShape ile Gövde Tasarımı

Babet kısmı da hazır olunca sıra, babeti oturtacağımız iskelet kısmına geldi. Babetin oturacağı ve takım arkadaşlarımızın aracı itebileceği sistemi tasarlarken xFrame kullandık. Aracın yanlarından geçmek üzere iki tane T şekilli profil tasarladık. Bu profillerin kalınlıklarını xFrame üzerinden ayarlayıp tasarımı tamamladık. Aracın arka kısmında da arkadaşımızın itebileceği, U şeklinde ve aracın altına bağlı bir profil tasarımını yaptık. Bu profilleri yaparken xFrame de 30 milimetrelik kare profilleri kullandık. Arkaya koyduğumuz profil ile aracımız, market arabası gibi bir işleyişe büründü. Bu tasarım da bitince tüm aracı montajladık.

xFrame ile Şasi Tasarımı
xFrame ile Şasi Tasarımı

Hazır olan montajımız üzerinde xDefine ile 3 boyutlu ölçülendirmeleri çıkarttık. Bu sayede üretim firmalarına gittiğimizde buradaki ölçülerden kolayca tarif ettik.

xDefine ile Ölçüm Çıkartımı
xDefine ile Ölçüm Çıkartımı

Tüm bu süreçlerin ardından uçuş gününde Top Gun şarkısı ve pilot kostümlerimizle sahneye çıktık. Top gun bir anda kesildi ve Harmandalı ile gösterimize devam ettik. Bunun ardından aracımızı 50 metrelik rampa üzerinde iterek denize fırlattık. 10 metrelik bir uçuş yaptık ve 2700 takım içerisinden uçuş gününe katılmaya hak kazanan 30 takım arasından 9. olduk.

Tüm tasarım işlemlerimizi 3DEXPERIENCE sayesinde internet tarayıcısı üzerinden istediğimiz şekilde gerçekleştirdik.

 

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin