Rulo Sac Oluşturma ve Kenar Flanş Uygulaması

0
824

Son güncelleme: 22.08.2023

Aşağıdaki görselde sac metal parça üzerinde uygulanan flanş işlemini görmekteyiz.

Örnek Rulo Şeklindeki Sac Parça
Örnek Rulo Şeklindeki Sac Parça

Normal şartlar altında SOLIDWORKS’te buna benzer bir parçayı “sac metal” modülünde oluşturabilmek için birkaç teknik kullanmamız gerekir.

Aşağıdaki görselde öncelikle bir silindirik parça oluşturmanın basit bir yoluna göz atalım. Eğer bu parçayı bir katı silindir şeklinde yapacaksak uygun düzleme bir daire çizip ekstrüzyonla katı oluştururuz.

Katı formundaki silindirik parça örneği
Katı formundaki silindirik parça örneği

Fakat bu geometriyi sac metal modülü ile oluşturmak istediğimizde uygun düzleme çizilen daire çiziminin kapalı bir geometri olmaması gerekir. Eğer yukarıdaki görselde görüldüğü gibi kapalı geometriden sac oluşturulmaya çalışılırsa bu durum, sac metal imalat mantığı ile uyuşmadığından dolayı gerçekleşemeyecektir.

Dolayısıyla aşağıda görülen görseldeki gibi daireyi kapalı bir geometri olmayacak şekilde tasarlayıp “Taban Flanş/Sekme” komutu ile bir silindirik sac haline getireceğiz.

Öncelikle uygun düzleme bir daire çizip dairenin üst tepe noktasına “merkez noktası ile dikdörtgen” komutu ile resimdeki gibi bir köşeli bir geometri oluşturun.

Rulo sac parça oluşturma yöntemi 1. adım
Rulo sac parça oluşturma yöntemi 1. adım

Ardından “objeleri buda” komutu ile görseldeki gibi dikdörtgen objeyi siliyoruz.

Rulo sac parça oluşturma yöntemi 2. adım
Rulo sac parça oluşturma yöntemi 2. adım

Sac levha sekmesinden “taban flanş/sekme” komutu ile bu çizimi dairesel bir sac flanş haline getiriyoruz. Çizimde daire üzerine açtığımız boşluk, sac levhanın açınım alınması sağlanan birleşme noktasını oluşturacaktır.

Rulo sac parça oluşturma yöntemi 3. adım
Rulo sac parça oluşturma yöntemi 3. adım

Bu kısma da “sac kenarı flanşı” komutu ile kenar flaşı ekleyip barçanın ağız kısmını oluşturacağız. Kenar flanşı komutuna tıklayıp eklemek istediğiniz en dış kenarı seçin ve mesafe girişi yapın.

Rulo sac parça oluşturma yöntemi 4. adım
Rulo sac parça oluşturma yöntemi 4. adım

Bu sayede elde ettiğimiz rulo sac parçanın açılımını “düzleştir” ya da “katları aç” komutu ile alabiliyoruz.

Sac parçanın son şeklini ve açınımını aşağıdaki görselde görebilirsiniz.Kesikli çizgilerden açınımın doğru alınıp alınmadığını kontrol edebilirsiniz.

Rulo sac parçanın açınımı
Rulo sac parçanın açınımı

Eğimli kenarlara bu şekilde kenar flanşı ekleme adına daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsanız 2021 Yeniliklerinden SOLIDWORKS 2021 – Sac Kenar Flanşı videomuza göz atabilirsiniz.

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin