Son güncelleme: 24.08.2023

SOLIDWORKS, sac parça çizimlerinde sac açınım görünümlerini otomatik olarak hesaplayıp, teknik resimlerde gösterebilmektedir. Bu sac açınım görünümlerini büküm çizgileri ve notları ile birlikte otomatik alabilirsiniz. Sağ taraftaki görünüm paletinden Düz Çoğaltma görümünü sayfanıza sürüklemeniz yeterlidir.

Teknik resim sac açınımı görünümü

Fakat bazı durumlarda görünüm paletinde bu açınım görünümünün olmaması, daha doğrusu adı Düz Çoğaltma (Flat Pattern) olmasına rağmen bükümlerinin kapalı olarak gelmesi sorununu yaşayabilirsiniz.

teknik resim sac açınımı görünümü kapalı

Bu sorun ile karşılaşır iseniz aşağıdaki gibi sorunu giderebilirsiniz.

Teknik Resim Sac Açınım Görünümlerinin Çalışma Prensibi

SOLIDWORKS, teknik resimlerde sac parçaların açınımını gösterebilmek için, farklı görünümlerde farklı konfigürasyonları gösterebilme yeteneğini kullanmaktadır. Sac parça çizip onun teknik resmini aldığınız an SOLIDWORKS bu parça içerisine otomatik olarak bir konfigürasyon oluşturur. Bu konfigürasyonda Düzleştir komutunu her zaman aktif olarak tutar.

Sac açınımı konfigürasyonu

Teknik resimde açınım görümünün özelliklerine bakacak olur iseniz, bu görünümde parçanın açınım konfigürasyonunun gösterildiğini görebilirsiniz.

teknik resim konfigürasyon görünümü

Açınım Görünümünün Kapalı Olması Sorununun Çözümü

Yukarıda belirtilen, otomatik olarak oluşturulan açınım konfigürasyonu bazen kullanıcılar tarafından yanlışlıkla kapatılabilmekte veya sac parçayı tasarlarken olası bir tasarım hatası yüzünden sac açınımı hesaplanamayıp kapanmakta ve kapalı kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda konfigürasyondaki görünüm de bükümlü halde olacağından dolayı teknik resimde sac parçanızın açınım görünümünü göremezsiniz.

hatalı sac açınım konfigürasyonu

Sorunu çözmek için parçanızı açıp, bu açınım konfigürasyonunu aktifleştirip, Düzleştir komutunu aktif etmeniz gerekmektedir. Sonrasında hataya yol açmaması açısından ana konfigürasyonunuzu geri aktifleştirmeyi unutmayınız.

Doğru sac açınım konfigürasyonu

Ana konfigürasyon

Sonrasında teknik resminizde bükümlerin açık olduğu görünüm geri gelecektir.

teknik resim sac açınımı görünümü

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

7 YORUM

  1. Bu çözüm hakikaten güzel bir yorumu hak etti! Arkadaşlar kafayı yemek üzereydim, ama çok şükür bu sayfadaki çözüm yöntemi ile sorun ortadan kalktı ve bende rahatladım. Solidworks de teknik resim bölümünde sacın açılımını vermiyor hatasını bu sayfa dan yardım alarak çözümledim. Emeği geçen arkadaşa çok teşekkür ediyorum.

  2. merhaba anlatımınız çok güzel tebrik ederim fakat bende şöyle bi sorun var;
    Açınım teknik resime geliyor ama büküm çizgileri gelmiyor buda lazer kesim hazırlarken problem oluyor.

    Konu hakkında bilginiz varsa yardımcı olurmusunuz?
    Teşekkür ederim.

    • Merhaba, Büküm çizgilerinin gelmesi için teknik resim içerisinde çizimlerin görünür olması gerekmekte. Teknik resim içerisindeyken çalışma sayfasının üstünde Tüm Tipleri Gizle (göz şeklinde) butonunun yanındaki üçgene tıklarsanız aşağıya açılan listede Çizimleri Göster seçeneğinin açık olması gerekmektedir.

    • Merhabalar Muhammed Bey,

      Otomatik olarak varsayılan SOLIDWORKS komutları ile çentik arttırmak mümkün değildir. Kullanıcılar b işlem için DWG aldıktan sonra DWG üzerinde işlem yapmakta veya DWG almadan önce teknik resim üzerinden farklı katmada sahip çizim işlemleri yapmaktadır.

      Fakat sac açınımlarını TekyazXpert ile otomatik olarak DWG olarak alabilir ve bu DWG dosyalarına çentik atabilirsiniz. Detaylı bilgiyi sayfamızda bulabilirsiniz > https://www.tekyaz.com/urunler/tekyaz-xpert/

  3. Merhaba,
    Çalıştığım teknik resim dosyasında (sadece bu dosyada) çizimleri göster seçeneği aktif değil. Başka teknik resim dosyası açarsam sorun olmuyor ama büyük bir dosya olduğu için teknik resimleri yeniden oluşturmak istemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin