Teknik Resim Görünüm Ölçeği

0
1190

Son güncelleme: 22.08.2023

Tasarladığımız modelin teknik resmini almak istediğimizde belirli bir ölçeğe göre işlem gerçekleştiririz. İlgili ölçek genel olarak teknik resim antedinde yer almaktadır.

Model teknik resmi alındığında teknik resim sayfası otomatik olarak ilgili model görünümünü ölçeklendirir. Ölçeklendirme işlemi teknik resim çalışma sayfası ölçeği olarak gelmektedir. Ancak teknik resimde model görünümünün ölçeğini almak istediğimizde modelin özel özelliğine linkleme yaptığımızda boş gelecektir. Bunun sebebi teknik resmin görünümünün aktif olmamasıdır.

Teknik resim görünüm ölçeği getirmek için iki metot kullanılabilir;

Bu metotlardan ilki teknik resim görünüm odaklamasını kilitle seçeneğidir. Model görünümüne sağ tıklayıp açılan menüde Görünüm Odaklamasını Kilitle seçeneği seçilerek model görünümü aktif hale getirilmektedir.

Görünüm Odaklamasını Kilitle
Görünüm Odaklamasını Kilitle Seçeneği

Bu seçenek seçildikten sonra model görünümü dış çizgileri aşağıdaki görünerek aktif hale gelecektir.

Aktif Model Görünümü
Aktif Model Görünümü

Model görünümü bu şekilde ayarlandıktan sonra doğrudan teknik resme Detaylandırmalar kısmından doğrudan Not eklenir. Not, çalışma sayfası biçimi düzenleme işlemindeki gibi özel özelliğe linklenir.

Özel Özelliğe Linkleme İşlemi
Özel Özelliğe Linkleme İşlemi

Açılan menüde özel özellik kaynağı Modelin Konumu seçilir, burada Seçili bileşen veya başka teknik resim görünümü işaretlenir. Ardından ilgili özel özellikler arasında Görünüm Ölçeği (View Scale) seçilir.

Görünüm Ölçeği Seçimi
Görünüm Ölçeği Seçimi

Seçim onaylandıktan sonra aşağıdaki görseldeki gibi görünüm ölçeği gelecektir.

Görünüm Ölçeği Getirme
Görünüm Ölçeği Getirme

Bir diğer metot ise eklenen nota görünümü ekleme yöntemidir. Bu yöntem için teknik resme getirilen Not‘a sağ tıklayıp Eklenti kısmından Görünüme İliştir seçilmelidir.

Görünüme İliştir Seçeneği
Görünüme İliştir Seçeneği

Görünüme İliştir seçildikten sonra ilgili not Görünüm Ölçeği özel özelliğine linklenerek Görünüm Ölçeği getirilebilir.

Görünüm Ölçeği Gösterme
Görünüm Ölçeği Gösterme

İlgili seçenekler ile model görünümü ölçeği gösterilebilir. Ancak teknik açıdan modelin farklı görünümleri farklı boyut ve ölçeklendirmeye sahip olacağından bu tip çalışmalarda sayfa ölçeği üzerinden düzenleme yapılıp çalışma sayfası ölçeği gösterilmesi önerilen metottur.

Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin