Silo Statik Analiz

0
821

Bu makalemizde depolama amaçlı kullanılan bir silonun statik-mukavemet analizi gerçekleştirilmiştir. İlgili analiz işlemi 3DEXPERIENCE SIMULIA Structural Designer ile gerçekleştirilmiştir.

Silo SOLIDWORKS Model
Silo SOLIDWORKS Model

Model yüksekliği 3360 mm, genişlik ve kalınlığı 1840 mm’dir.

3DEXPERIENCE SIMULIA Rolleri içine model ekleme ve açma ile ilgili işlemler için SIMULIA Rolleri Arayüz ve Model Açma makalemizi inceleyebilirsiniz.

Analizi gerçekleştirmek için öncelikle model belirlemiş olduğumuz 3DSpace aktarılmalıdır. Burada kendi belirlemiş olduğumuz Analiz Ekibi 3DSPace depolama alanına model aktarılmıştır. Roller içinde yer alan Structural Designer seçilerek içinde bulunan Linear Structural Validation seçilerek analiz adım ve işlemleri gerçekleştirilmiştir.

SIMULIA Linear Structural Validation
Linear Structural Validation Uygulaması
Silo modeli için Setup sekmesinde yer alan Material Palette içinden AISI 1020  çelik malzeme atanmıştır.
AISI 1020 Malzeme Mekanik Özellikleri
AISI 1020 Malzeme Mekanik Özellikleri

Mesh boyut ve ayarlama işlemleri Mesh sekmesinde yer alan Mesh Specifications ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma için varsayılan mesh boyutları seçilerek Generate Mesh komutu ile mesh oluşturulmuştur. Structural Designer rolü içinde sadece tetrahedral elemanlar ile mesh atılabilmektedir. Hex vb. ek seçenekler Structural Engineer ve üst analiz rollerinde bulunmaktadır.

Silo Mesh Yapısı
Silo Mesh Yapısı

Modelde yer alan bileşenler birbirine yapışık olması için birleşmiş temas seti tanımlanmalıdır. Modelde bulunan tüm bileşenlere tek seferde bonded yani birlemiş temas seti tanımlamak için Bonded Contact Detection komutu kullanılarak işlem gerçekleştirilmiştir. Find surface pairs tıklandığında modelde yer alan uygun tüm bileşenler için birleşmiş temas setleri oluşmaktadır. Otomatik oluşturma işlemi gerçekleştirmenin yanı sıra Bonded Contact seçeneği ile manuel olarak da temas atama gerçekleştirilebilmektedir.

Otomatik Birleşmiş Temas Seti Tanımlama
Silo Modeli Otomatik Birleşmiş Temas Seti Tanımlama

Silo modeli Boundary Conditions sekmesinde yer alam Clamp komutu ile 4 adet ayak parçasının alt yüzeyinden sabitlenmiştir.

Silo Model Sabitleme
Silo Model Sabitleme

Silonun yanal iç yüzeylerine 10,000 N/m^2 basınç uygulanmıştır. Loads sekmesinde yer alan Pressure komutu ile ilgili yük tanımlanmıştır.

Silo Model Basınç Uygulama
Silo Model Basınç Uygulama

Ayrıca tüm sisteme yer çekimi uygulanmıştır.

Silo Model Yer Çekimi Uygulaması
Silo Model Yer Çekimi Uygulaması

Gerçekleştirilen tüm tanımlamalar Feature Manager penceresinde gözlemlenip düzenlenebilmektedir. İlgili pencere Alt+I klavye kısayolu ile açılabilmektedir.

Structural Designer Feature Manager ile Analiz Tanımlama ve Görüntüleme İşlemleri
Structural Designer Feature Manager ile Analiz Tanımlama ve Görüntüleme İşlemleri

Analiz tanımlama işlemleri bittikten sonra ve çözdürme için yeterli olduğunda Assistant paneli Simulate için yeşil ışık ile çözdürme işlemlerinin gerçekleştirilebileceğini göstermektedir. Analiz çözdürme işlemi Results sekmesinde Simulate komutu veya klavye kısayolu Alt+X ile gerçekleştirilebilmektedir.

Silo Model Von-Mises Gerilme
Silo Model Von-Mises Gerilme
Silo Model Deformasyon
Silo Model Deformasyon

Structural Designer ile bir silo modelinin basınç yükü altında statik-mukavemet analizi gerçekleştirilmiştir.

3DEXPERIENCE SIMULIA analiz ürünleri ile modelleriniz için statik-mukavemet analizleri gerçekleştirerek sonuçlarını gözlemleyebilirsiniz.

SIMULIAworks hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin