Yüzer Lisans (SNL) ile Çalışırken Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

0
545

Son güncelleme: 22.08.2023

SOLIDNetwork lisans yani SNL (yüzer lisans), lisansların bir sunucuda tanımlanarak kullanıcıların arasında yüzdürülmesine olanak sağlayan lisanslama türüdür. Bir kullanıcı sunucuda aktif ve boşta olan ürünün uygulamasını bilgisayarında açtığında sunucudaki 1 adet lisans bu kullanıcıya tanımlanır. Kullanıcı uygulamayı kapattığında ise lisansı sunucuya geri döner ve başkasının bu lisansı kullanmasına olanak tanır.

Yüzer lisansların dağıtılması, önceliklendirilmesi gibi birçok ayar ve sınırlandırma, ayar dosyasından yapılabilmektedir. Konuyla ilgili “Network Lisans Yöneticisi Ayarları (SNL Options)” isimli makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Bu ayarların uygulanması için ise SNL’in varsayılan olarak arka planda gerçekleşen çalışma prensiplerine hakim olmamız gerekir.

SNL çalışma prensipleri şu şekilde özetlenebilir;

  1. Sunucudan lisans çekildiğinde her 2 dakikada bir istemci bilgisayar, SNL sunucusuyla iletişim kurar. Buna kalp atışı denir.
  2. Bilgisayar sunucuyla bağlantı kuramazsa, 10 dakika boyunca 5 kez yeniden iletişim kurmayı deneyecektir. Bağlantı kesilir ve iletişim sağlanamazsa SOLIDWORKS yaklaşık 15 dakika çalışabilir ve ardından lisans sağlanamadığına dair şöyle bir hata oluşur;

lisans sağlanamadı

  1. Bu sürenin sonunda yazılım, program kapanmadan çalışmanızı kaydetmenizi ister ve ardından kapanır.

  1. İstemci bilgisayar;
    a) bir dosyayı her açtığınızda,
    b) kaydettiğinizde,
    c) eklentileri açıp kapattığınızda ve kullandığınızda SNL sunucusuyla iletişim kurar. Bu sayede lisansın aktif olarak kullanılıp kullanılmadığını kontrol edebilir.
  2. Eğer bu 3 işlemden biri yapılmıyor ve kullanıcı programı açık bıraktığı halde kullanmaya devam etmiyorsa, otomatik olarak 2 saat sonra lisansı sunucuya geri gönderilir. Bu durumu tetikleyen, varsayılan olarak ayarlı TIMEOUT komutudur. Bu süre 15 dakika ile 120 dakika arasında değiştirilebilir. Daha kısa ya da daha uzun bir değer girildiğinde alt ya da üst sınır kullanılır.
  3. Bir kullanıcı SOLIDWORKS’u açtıktan sonra yukarıda belirtilen 3 unsurdan herhangi birini yapmaz fakat kullanmaya devam ederse (örneğin bir montajı açarak sadece ölçü almak için kullanmak gibi), SNL 120 dakikanın sonunda lisansı geri gönderecektir. Kullanıcı bu işlemlerden herhangi birini yapmadığı sürece SOLIDWORKS’un lisansa ihtiyacı olmadığından kapanmaz. Eğer lisans sunucuya geri döndükten sonra, lisans çekmesine neden olacak bir işlem yaparsa (örneğin dosya açma, kaydetme, Toolbox kullanma ya da çizim açma gibi) SOLIDWORKS sunucudan lisans çekmeye çalışır. Boşta lisans varsa, lisans alarak çalışmaya devam eder. Fakat o esnada boşta lisans yoksa madde 2 ve 3’te belirtilen uyarıları sırasıyla karşımıza çıkarır ve 15 dakikanın sonunda kapanır.
  4. Kullanıcı SOLIDWORKS’u açtığında, eğer herhangi bir eklenti aktif değilse, sadece Standart lisans sunucudan çekilir. Kullanım esnasında Professional ya da Premium lisansa ait bir eklenti çalıştırırsa ve sunucuda Professional ya da Premium lisans varsa bu eklentiyi çalıştırmak için kullanıcıya tanımlanır.

Not: Her Professional ve Premium lisans, sunucuya 1 adet Standart lisans ve 1 adet Professional ya da Premium lisans olarak tanımlanır. Kullanıcı sadece Professional ya da Premium lisansını çekemez. Sunucudan aynı anda 1 adet Standart lisans, 1 adet Professional ya da Premium lisans çekecektir. Lisans adediniz de buna göre gösterilir. Örneğin 10 Standart, 3 Professional, 2 Premium lisansınız varsa License Manager’ da 15 adet Standart, 3 Professional, 2 Premium görünecektir.

Burada anlatılan mekanizma arka planda daima işlese de, kullanıcı ancak sunucuda yeterli sayıda lisans yoksa bu durumdan etkilenebilir. Özellikle lisans adeti/kullanıcı sayısı 1’den ne kadar düşükse bu mekanizmadan etkilenme oranı o kadar yükselecektir.

 

 

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin