SNL-Yüzer Lisans Log Kayıtlarını Anlamak

0
716

Son güncelleme: 22.08.2023

SolidNetwork lisans (SNL) yani yüzer lisans kullanıyorsanız daha önce mutlaka sunucuda düzenli olarak tutulan Log kayıtlarını fark etmişsinizdir. Bu kayıtları ilk açtığınızda her şey size çok karışık gelebilir. Gelin birlikte tutulan kayıtların ne anlam ifade ettiğini inceleyerek konunun derinlerine birlikte inelim.

İlk olarak, lisans yöneticisini Başlat’a license manager yazarak açabiliriz.

solidnetwork license manager

Sunucu bilgisayarında SolidNetwork License Manager Server uygulaması bulunurken, kullanıcı bilgisayarlarında SolidNetwork License Manager Client uygulaması bulunur.

SolidNetwork License Manager Server uygulamasını çalıştırdığımızda (sunucu bilgisayarında yani lisansı sağlayan bilgisayarda bulunur) karşımıza şu ekran çıkacaktır;

view log

Burada View Log seçeneğini tıkladığımızda Log kayıtları bir metin dosyasına aktarılır ve açılır. Sunucu Modify seçeneğiyle yeniden başlatılırsa veya lisanslar tekrar etkinleştirilirse Log kayıtları da sıfırlanacaktır. Log kayıtlarını saklamak isterseniz, metin dosyasını farklı kaydet seçeneğiyle kayıt edebilirsiniz.

snl 1

License file(s): Kurulum yoluna bağlı olarak lisansların tanımlandığı lisans dosyasının konumunu gösterir. Varsayılan dosya yolu C:\Program Files (x86)\SOLIDWORKS SolidNetWork License Manager\licenses konumudur.

lmgrd tcp-port: İletişim ve veri trafiği için kullanılan portu gösterir. Varsayılan olarak 25734 portu kullanılır. Lisans aktivasyonu ekranında düzenlenir.

Not: Port Numarası ve Tedarikçi Daemon Bağlantı Noktası Numarası, Windows Güvenlik Duvarı için belirtilen bağlantı noktası numaralarını içermelidir.

snl 2

Options file used: Kullanılan ayar dosyasını gösterir. Konuyla ilgili makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
snl 3

OUT: Bir lisansın sunucudan çıktığını yani kullanıcının uygulamayı çalıştırdığını ya da tekrar kullanmaya başladığını gösterir.
Not: Kullanıcı aynı anda birden fazla SOLIDWORKS sürümü ya da oturumu başlatırsa, SNL günlüğü her sürüm için ayrı bir OUT girişi gösterir. Bu nedenle günlük, herhangi bir IN işlemi olmadan ardışık OUT işlemlerini gösterebilir.

IN: Bir lisansın sunucuya geri döndüğünü yani kullanıcının uygulamayı kapattığını gösterir. Ayrıca TIMEOUT komutu nedeniyle de lisans sunucuya geri dönebilir. Konuyla ilgili makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

UNSUPPORTED: Çalıştırılmak istenen eklenti ya da uygulamanın paket olarak lisans sunucusunda tanımlı olmamasından kaynaklı bu uyarı gözükür. Fakat bu paketin içerdiği lisans tipi sunucuda varsa, bu lisans tipi sunucudan çekilir. Örnek vermek gerekirse, “Scanto3D” eklentisi, Professional lisans ile sağlanan bir eklentidir. Kullanıcı SOLIDWORKS’u açtığında öncelikle OUT: “solidworks” @kullanıcı adı kaydı oluşur. Ardından kullanmak istediği eklenti lisans sunucusunda tanımlı olmadığı için önce UNSUPPORTED: “scanto3d” (PORT_AT_HOST_PLUS ) @kullanıcı adı (No such feature exists. (-5,346)) kaydı oluşur. Fakat bu eklenti Professional lisans içeriğinde olduğundan OUT: “swofficepro” @kullanıcı adı kaydı oluşur ve kullanıcı Standart lisans ile birlikte Professional lisansı da sunucudan çekmiş olur.
snl 4

DENIED: Sunucuya yapılan isteğin reddedildiğini gösterir. Sunucuda kullanıma hazır bir lisans yoksa ve kullanıcı SOLIDWORKS’u çalıştırmayı denerse DENIED: “solidworks” @kullanıcı adı (Licensed number of users already reached. (-4,342)) kaydı oluşur.

TIMESTAMP: Belirli aralıklarla zamanı damgalar. Log kayıtlarına dair özetler de bu damgalanmış zamana göre oluşur.Burada yazılan bilgiler dışında aklınıza takılan bir soru olursa, solidworks@tekyaz.com mail adresine mail atarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin