SOLIDWORKS Hata Raporu Nedir?

0
1913

Son güncelleme: 14.01.2024

SOLIDWORKS hata raporları, programın çalışması  esnasında bir sorunla karşılaşmamız durumunda görüntülediğimiz ekranlardan birisidir. Birçok SOLIDWORKS kullanıcısı hata raporları göndermeyip bu pencereyi kapatabilmektedir. Bazı SOLIDWORKS kullanıcıları  hata raporlarını gönderir fakat bir yanıt mekanizması var olmadığı  için sonraki seferlerde göndermemeye başlayabilir. Peki nedir bu hata raporu?  Ne işe yarar? Bu makalemizde bunlara yer vermeye çalışacağız.

SOLIDWORKS Hata Raporu Gönderme
SOLIDWORKS Hata Raporu Gönderme
SOLIDWORKS Program Yanıt Vermiyor Penceresi
SOLIDWORKS Program Yanıt Vermiyor Penceresi

Yazılımlar ilk piyasaya çıkarılırken çeşitli deneme sürümlerinden geçirilerek gerek yazılımcılar, gerekse kullanıcılar tarafından birçok ortamda testleri yapılır. Sonrasında da ürün piyasaya sürülür ve tüm kullanıcılara gönderilir. Bundan sonra çıkacak hatalar ek servis paketleri ile düzeltilir. Dolayısıyla ürünün ilk servis paketlerinde bazı program kaynaklı hatalar bulunabilir. Bu tarz hataların bazıların işlevlerin tam çalışmaması şeklinde, bazıları ise makalemizin konusu olan hata raporu şeklinde karşımıza çıkar.

Yazılımlar stabil, yeterli bir donanım ve işletim sistemi üzerinde çalışmak üzere tasarlanırlar. Dolayısıyla gerek donanımınızda, gerekse işletim sisteminizde meydana gelen hatalar programların çalışma düzenini bozabilir. CAD yazılımları genellikle sistem kaynaklarını üst seviyede kullanarak ve zorlayarak çalışırlar. Dolayısıyla donanım veya işletim sisteminizdeki bir hata CAD programınızı direkt etkileyebilir. Bunlar da sizlere yine hata raporu olarak dönebilir.

Bazı durumlarda ise sistem kaynaklarının yetersizliği çalışan programın takılmasına, çözüme ulaşamadığı zaman da kapanmasına sebebiyet vermektedir. Bu sebeple çalıştığınız donanımın önerilen bir donanım olduğuna emin olun. Konuyla ilgili olarak  donanım gereksinimleri  makalemizi inceleyebilirsiniz.

Programın kapanması ile sonuçlanan hataları 2 gruba ayırabiliriz:

–          Tekrarlanabilir hatalar (BUG)

–          Tekrarlanamayan, rastgele zamanlarda meydana gelen hatalar

Tekrarlanabilir hatalar, yani yazılımcıların deyişiyle BUG’lar, genellikle kullandığınız yazılımdan kaynaklanır. Bu tarz hatalar belli adımları tekrar ederek görebildiğimiz hatalardır. Tespit edildiklerinde direk yazılım geliştirme ekibine iletilir ve önem derecesine göre bir sonraki servis paketlerinde düzeltilmek üzere düzeltilir.

Tekrarlanamayan hatalar ise genelde çeşitli yazılımların ya da donanımların anlık çakışması, bilgisayarımızın sisteminde oluşabilen anlık problemler sebebi ile ortaya çıkar. Yazılım ve donanım çakışmaları yine servis paketleri ile düzeltilebilmekte ancak sistem hataları öngörülemediği için burada görev kullanıcıya düşmektedir. Kullanıcılar ve sistem yöneticileri kullanılan sistemin problemsiz çalıştığından, güvenlik duvarı, anti-virüs izinleri gibi gerekli tüm yetki ve izinlerin verilmiş olduğundan, donanım bileşenlerinin uyumlu ve güncel sürücülerinin yüklü olduğundan, işletim sisteminin son güncellemelerinin ve C++, .NetFrameWork gibi uygulamaların yüklü olduğundan emin olmalıdır.

İşte bütün bu açıkladığımız sebepler SOLIDWORKS’ün anlık olarak kapanmasına veya kullanıcı deyişiyle “Donmasına” sebebiyet verir. Bu kapanmanın sebebinin araştırılabilmesi için de hata raporları oluşturulur.

Hata raporunun içerisinde kapanma sırasında sistemden ve SOLIDWORKS’ten alınan “log” olarak da anılan bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler kesinlikle sizin kişisel bilgilerinizi içermemekte, sadece yazılımcıların inceleyebilmesi için bilgiler içermektedir. Hata raporları gönderildiği zaman bunların hepsi bir havuzda toplanır. Hataların yoğunlukla geldiği alanlar bu programlar tarafından tespit edilir ve yazılım geliştirme ekipleri bu alan üzerine yoğunlaşarak kod üzerinde yapılan geliştirmelerle hataları veya çakışmaları düzeltirler. Çıkan servis paketleri bu geliştirmeleri de kapsamaktadır.

Yukarıda anlatıldığı gibi hata raporunu gönderdiğiniz zaman size direk değil dolaylı bir dönüşü olmaktadır. Önerilen bir donanımda, güncel işletim sistemi ve güncel SOLIDWORKS servis paketinde çalışmanıza rağmen bu tip durumlar yaşıyorsanız hata raporunu göndermeniz programın bir sonraki sürümlerinde hatasının giderilmesi açısından çok önemlidir.

Hata raporlarını SOLIDWORKS içerisinde aktif hale getirmek ve SOLIDWORKS Müşteri Deneyimi Geliştirme Programına katılmak için;

Türkçe kullanıyorsanız:

Araçlar > Seçenekler > Genel menüsünde en altta
“Günlük dosyalarınızı otomatik olarak DS SolidWorks Corporation’a yollayarak SOLIDWORKS  ürünlerinin daha iyi olmasına yardımcı olun”

SOLIDWORKS Müşteri Deneyimi Geliştirme Programı
SOLIDWORKS Müşteri Deneyimi Geliştirme Programı

İngilizce  kullanıyorsanız:

Tools > Options > General” menüsünde en altta
“Help make SolidWorks products better by automatically sending your log files to DS SolidWorks Corporation”

Seçeneğini aktif hale getirmeniz gerekmektedir.

Ayrıca SOLIDWORKS Müşteri Deneyimi Geliştirme Programı kurulum işlemleri bittiği sırada da karşımıza çıkmaktadır. Burada da bu programa katılma seçeneğini işaretleyerek hata raporlarının SOLIDWORKS’e gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

SOLIDWORKS Müşteri Deneyimi Geliştirme Programı
Kurulum Bitiminde Çıkan SOLIDWORKS Müşteri Deneyimi Geliştirme Programı

Programsal hatalar ile karşılaşmanız hemen her programda olağan bir durumdur fakat bu hatalar çıktığı zaman sadece birkaç saniyenizi ayırarak hataların gönderilmesini sağlarsanız programın geliştirilmesinde ve problemlerin düzeltilmesinde sizin de bir katkınız olacaktır. Bu yapmış olduğunuz işlemler size bir sonraki program versiyonlarda  daha stabil bir ürün olarak  sunulmasını  sağlayacaktır.

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | SOLIDWORKS - Composer - Visualize - Inspection

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin