SOLIDWORKS Simulation Temas Setleri

0
1973

Son güncelleme: 23.08.2023

Eğer parça içerinde birden çok gövdeniz veya montaj içerisinde birden çok parçanız mevcut ise bu parçalar ve gövdeler arasındaki temas seti tanımlamanız gerekmektedir. Bu parçaların birbirine göre davranışını tanımlayarak gerçek hayattaki davranışı temsil etmeye çalışırsınız.

Bağlantılar kısmına sağ tıklayarak temas seti seçeneğinden ulaşabilirsiniz. Temas seçenekleri aşağıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

SOLIDWORKS temas setleri

Birleşmiş

birleşmiş temas setiİki parça arasındaki nodlar sonsuz mukavemetli yapıştırıcı ile yapıştırılmış gibi davranır. Bu seçenekle iki parça kaynak yapılmış gibi davranır. Yani aslında, iki parça bir parça gibi davranacaktır.

Girme Yok

girme yok temas seti

Bu temas seti gerçek hayata en uygun temas setidir. Parçalar birbirleri içine geçmez birbirinden ayrılabilir. Birbirine temas eden yüzeyler birbiri üzerinde sürtünerek hareket edebilir. Analiz süresini uzattığı için gerekli yüzeylerde uygulanmalıdır. Sürtünme kat sayısı tanımlanabilir. Gelişmiş seçeneklerde düğümden düğüme, düğümden yüzeye, yüzeyden yüzeye tanımlamaları mevcuttur.

 

nod to nod

Düğümden Düğüme

  • Sadece başlangıçta bitişik olan yüzler için kullanılabilir.
  • Birbirine temas eden düğümlerin üst üste gelmesi gerekir. ( Uyumlu mesh )
  • Program kaynak ve hedef yüzlerde çakışık düğümler oluşturur.

 

 

nod to surface temas seti

 

Düğümden Yüzeye

  • Yüzlerin başlangıçta bitişik olmasını gerektirmez.
  • Kaynak ile hedef yüzler arasında uyumlu mesh gerektirmez. İlk kutucuğa kenar tepe noktası tanımlaması yapabilirsiniz.

 

 

Yüzeyden Yüzeye

yüzeyden yüzeye temas Düğümden düğüme ya da düğümden yüzeye temaslardan daha geneldir. Genel yükleme içeren karmaşık temaslar için uygundur.Kaynak yüz ile hedef yüz arasındaki temas alanının, deformasyon sırasında çok küçüldüğü ya da bir çizgi veya noktaya indirgendiği durumlarda kullanılmaması önerilir. Bu gibi durumlarda, Düğümden Yüzeye seçeneğini kullanın.

 

Girişe İzin Vergirişe izin ver temas seti

İki parça birbirini görmez içerinden geçer adeta birbirlerini görmeden hareket eder.

Sıkı Geçme

sıkı geçme temas setiSıkı geçme birçok mühendislik tasarımında görülür. Bu bir parçanın kendinden daha küçük bir boşluğa geçmesini ifade eder. Silindirik veya küresel yüzlerde sıkı geçme tanımlamak ve doğru sonuçlar için % 0,1  daha iç içe geçme olmalıdır.

Sanal Duvar

Bir parça büyük bir düz rijitle bir yüzey (zemin) ile temas ettiğinde oldukça kullanışlıdır. Burada parçanın temas ettiği rijit yüzey düzlem ile tasvir edebilir. Ayrıca sanal duvarın sertliğinide belirleyebilirsiniz. Sadece statik etütler için kullanılabilir.

sanal duvar temas seti

 

Yukarıda belirtilen temas seçenekleri Global temas, Bileşen teması ve yüzeyler arasında tanımlamak mümkündür. Tüm bu tanımlamalar arasında hiyerarşi mevcuttur.

 

 Tasarımdaki tüm parçalar ve yüzeyler arasında aynı temas koşulunun geçerli olduğunu söyler. Montajda veya birden çok gövdenin olduğu part dosyası ile çalışıyorsak otomatik olarak  global birleşmiş temas seti gelmektedir.

İki veya daha fazla parçanın birbirleri arasındaki temas setini tanımlaya yarar. Hiyerarşinin ikinci basamağında yer alır.

  İki yüzey arasındaki temas setini tanımlamaya yarar.

temas hiyerarşisi

Temas setlerinin ne anlama geldiğini ve aralarındaki hiyerarşiyi beraber inceledik analizlerinizde temas setlerini doğru tanımlayıp tanımlamadığınızı kontrol etmek için bağlantılar kısmına sağ tıkladığınızda görselleştirme grafiği seçeneğini kullanabilirsiniz. Eksik temas seti tanımlamasında alabileceğiniz hataları için stabilasyon hatası blog yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Anıl ERDİL
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin