SOLIDWORKS ile Tasarım 4.0 Yarışması – Liseler Çevre İçin Yarışıyor

1
1060

Son güncelleme: 04.04.2023

TEKYAZ olarak Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle birlikte, lise öğrencilerinin tasarım becerilerini ve özgün fikirlerini aktarmalarını sağlamak adına Tekirdağ ili genelindeki liseler arasında SOLIDWORKS ile TASARIM 4.0 Yarışmasını düzenledik. Bu yarışma sayesinde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okul ve kurumlarda öğrenim gören öğrencilerin yenilikçi fikirlerini desteklemeyi ve tasarım kültürünü yaygınlaştırmayı amaçladık. Yarışmanın bir aylık başvuru alım sürecinin ardından birçok farklı okuldan onlarca danışman öğretmen ve yüzlerce öğrenci yarışmamıza ekipler halinde başvuruda bulundu.

Yarışma kapsamında öğrenciler, SOLIDWORKS ürünlerini kullanarak tasarlayacakları modelin konusunu bir anket üzerinden kendileri belirledi ve yarışmanın tasarım teması, 461 kişi tarafından oylanan ankette çevre kirliliği ve deniz kirliliği konularının başa baş olması sebebiyle TEMİZ ÇEVRE oldu.

Yarışma Teması Anket Sonuçları
Yarışma Teması Anket Sonuçları

Öğrenciler, TEKYAZ tarafından sağlanan SOLIDWORKS Lisanslarının kurulumunu sağladıktan sonra TEKYAZ Online üzerinden Eğitim Projeler Yöneticisi Esra Hanım’ın hazırladığı SOLIDWORKS eğitimlerine başladılar. 186 öğrenci TEKYAZ Online SOLIDWORKS eğitimlerine tam katılım sağlayarak tarafımızca verilen sertifikalarını almaya hak kazandılar. Buna ek olarak 139 öğrenci ve öğretmen, yarışmaya özel SOLIDWORKS eğitimi alarak yarışmaya katılmaya hazır hale geldiler. Yarışmamıza 12 farklı liseden, 38 tane danışman öğretmen eşliğinde 137 tane öğrenci, 38 farklı projeyle katıldı. Öğrencilerden gelen bu tasarımlar değerli jüri üyelerimiz Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü İsmail YILMAZ, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Savaş DALMIŞ, Teknik Anadolu Liselerinden Bestami KILINÇ ve Himmet SEVİNÇ, TEKYAZ’dan Övünç BÜKE, Bora DEMİRCİ ve Osman GÜLER tarafından değerlendirildi. Değerlendirme yapılırken projenin amacının açık ve anlaşılır olması, uygulanabilir, sürdürülebilir ve özgün olması gibi birçok kriter göz önünde bulundurulmuştur.

1. Doğa Dostu Ödülü: VELİKÖY OSB MTAL: SAHİL TEMİZLİK ARABASI

Takım Üyeleri: Ayşenur CANYAZ, Selin ERTAN, Yasin GEÇİT, Sercan GÜLMEZ

Danışman Öğretmen: Beyhan SÜSLÜ

Sahil Temizlik Arabası
Sahil Temizlik Arabası

Veliköy OSB MTAL’in sahilde kullanılması için tasarladığı Sahil Temizlik Arabası, kumda bulunan atıkları, herhangi bir elektrik gücü harcamadan itilen makinenin içinde bulunan elekten geçirilmesi mantığıyla çalışmaktadır. Tamamıyla insan gücüyle çalışan araba, Doğa Dostu Ödülünü almaya hak kazanmıştır.

2. Geleceğin Aracı Ödülü: Muratlı MTAL – GREEN DESIGN ​

Takım Üyeleri: Semih KARACA, Ercan KAZAN, Hüseyin Emir GÜNER ve Enes TEKBACAK.

Danışman Öğretmen: Yüksel Kılıç

Green Design
Green Design

Muratlı MTAL, tasarımları Green Design ile akarsularımızın yüzeyindeki atıkların toplanmasını sağlayan, akarsuyun kendi kuvvetiyle dönen bir bant tasarlayıp yüzeydeki çöplerin belirli bir alanda toplanmasını sağlayan bir tasarım yaparak Geleceğin Aracı Ödülünü almaya hak kazanmıştır.

3. En Özgün Tasarım: Tekirdağ MTAL – Çevreci Sera​

Takım Üyeleri: Bennu ÇEVİK, Cenk ÇELİK, Hamdi Umut ÇİL, Yunus Emre TOPÇU

Danışman Öğretmen: Nurel BOZKURT BARUT

Çevreci Sera
Çevreci Sera

En özgün tasarım ödülünü kazanan Çevreci Sera Takımı, çevreci seranın tasarımında şeffaf güneş panelleri, çelik profiller kullanarak hem gün ışığından yararlanmayı hem de seranın otomasyon sistemleri için gerekli olan elektrik enerjisinin elde edilmesini amaçladı. Seranın üst bölümüne yerleştirdikleri Güneş Toplayıcı ile hem seranın iklimlendirilmesi hem de yağmur suyunun depolanması sağlandı. Seranın tasarımında plastik kullanılmadı. Doğaya dost sürdürülebilir sera tasarımı yapıldı. Tekirdağ MTAL, bu tasarım ile En Özgün Tasarım Ödülünü almaya hak kazanmıştır.

4. En İyi Sunum Ödülü: Ahi Evran MTAL – 404 NOT FOUND

Takım Üyeleri: Emre ÖZ, Ömer ARAN, Abdulkadir SAĞLAM, Mert Ali GÜRAKAN

Danışman Öğretmen: Yıldırım Fatih YILMAZ

404 Not Found
404 Not Found Ekibi Tasarımı

Ahi Evran MTAL, çöplerin akarsudan gelirken ayrılması için bir bant (kayış) sistemi tasarlamışlardır. Su gücü ile çalışan motor sayesinde çalışan kayış sistemi, motorun yarattığı güç ile dişli ve mil (rulmanları) döndürüyor, böylece çöpler kayış üzerinden çöp kutularına gidiyor. Bu tasarımı etkileyici bir sunum yaparak anlatan 404 Not Found Takımı, En İyi Sunum Ödülünü almaya hak kazanmıştır.

5. Jüri Özel Ödülü: Özel Çerkezköy OSB MTAL

Takım Üyeleri: Selamet BABA, Salih ŞAHİN

Takım Danışmanı: Eyüp Fatih ÖZMEN

Müsilaj Kepçesi
Müsilaj Kepçesi

Deniz üzerindeki çöpleri ve müsilajı toplamak için tasarlanana proje, günümüzde Marmara Denizi’nin önemli bir problemi olan müsilaja çözüm üretmesi ele alması sebebiyle Jüri Özel Ödülünü almaya hak kazanmıştır.

TEKYAZ TEKNOLOJİK YAZILIMLAR & Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü

TEKYAZ ve Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temiz Çevre Yarışması
TEKYAZ ve Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temiz Çevre Yarışması

Katılan tüm takımları, dereceye giren öğrencilerimizi ve danışman öğretmenlerimizi tebrik ederiz.

SOLIDWORKS ile Tasarım 4.0 – Temiz Çevre Tasarım Yarışması Sonuçları

3DEXPERIENCE Intern Mühendisi

1 Yorum

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin