Standart ve Karşılıklı Budama Farkı

0
365

Son güncelleme: 04.04.2023

Yüzey modelleme, katı modellemeden farklıdır. Başka bir katı unsurla iç içe kesişen bir katı unsuru oluştururken, dışarıda kalan alan varsayılan olarak otomatik olarak kaldırılır. Bu durum yüzeylerde başka bir yüzeyle, bir düzlemle veya bir çizimle kesiştikleri yerden kırpılabilir. 

Yüzey gövdelerini kırpabilmek için SOLIDWORKS’te 2 çeşit budama tipi mevcuttur.

Budama tiplrti
Budama tipleri

 

Standart budama:

Standart budama, kırpma aracı olarak tek bir objenin (yüzey, düzlem veya çizim) kullanıldığı yerdir. Bir budama aracı seçeriz ve o araç diğer yüzey gövdesi için kesici bir eleman rolünü alır.

standart budama
standart budama

Aşağıdaki görselde de kesici rolünü alan yüzey gövdesinin ayırdığı gövdenin hangi kısımlarını silmek istediğimiz sorulur.

standart budama seçim anı
standart budama seçim anı

Sonuç gövdesini aşağıda görebilirsiniz.

standart budama sonuç gövdesi
standart budama sonuç gövdesi

Bu kez bir yüzeyi kırpmak için bir çizim kullanalım ve yine çizimin dışında kalanları silelim. Aşağıdaki gibi eğimli yüzey gövdesinden 3/4 oranında bir daire oluşturarak 1. yüzey gövdesini kesecek şekilde bir kesişim oluşturuyoruz.

standart budama doğal ve doğrusal örnek
standart budama doğal ve doğrusal örnek

Burada standart budama biçimi içerisindeki doğal ve doğrusal seçeneklerinin farkını göreceğiz. Budama içerisine girip standardı seçiyoruz.

Ön izleme seçenekleri arasında aşağıdaki görsellerde doğrusal ve doğal farkını görebilirsiniz.

Doğal seçeneği içerisinde kesme profilinin formu nasıl bir geliş hizasına sahipse 1. dereceden teğet oluşturur ve şeklin devamını bu algoritmaya göre tahmin etmeye çalışır.

standart budama doğal örnek
standart budama doğal örnek

Doğrusal seçeneğinde ise kesme gövdesine en yakın bölge neresi ise oraya doğru eksenel bir doğru çizerek budamayı o şekilde yapar.

standart budama doğrusal örnek
standart budama doğrusal örnek

Karşılıklı budama:

Karşılıklı budama tipi, birden fazla kesici araç gerektiğinde kullanılır. Seçtiğimiz 2 gövde de birbirini hem kesebilir hem de kesilebilir durumdadır. Aşağıda düzlemsel bir yüzeyin dairesel bir yüzeyin ortasından geçtiği bir senaryoyu görebilirsiniz.

karşılıklı budama örneği
karşılıklı budama örneği

Burada bölünen yüzey gövdesi parçaları arasında hem kesilen hem de kesen rolü oynayan yüzey gövdelerini seçerek istediğiniz yüzey parçasının kalmasını ya da silinmesini sağlayabilirsiniz.

karşılıklı budama sonuç gövdesi
karşılıklı budama sonuç gövdesi

Budama işlemleri ile yüzey ve parça tasarımlarında gövde kesme, ayırma gibi işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin