Structural Engineer-Sac Menfez Titreşim Analizi

0
444

Son güncelleme: 18.03.2022

SOLIDWORKS’te tasarlanan bir sac menfez modelini 3DEXPERIENCE Platform ile birlikte gelen SIMULIA Structural Engineer rolü ile frekans-titreşim analizini gerçekleştirelim.

Sac Menfez SOLIDWORKS
Sac Menfez SOLIDWORKS Modeli

İlgili modeli 3DEXPERIENCE Platform bilgisayar uygulamasına ekledikten sonra Structural Engineer içinde yer alan Structural Model Creation uygulaması ile malzeme ve mesh işlemlerini gerçekleştirelim.

3DEXPERIENCE SIMULIA Rolleri içine model ekleme ve açma ile ilgili işlemler için SIMULIA Rolleri Arayüz ve Model Açma makalemizi inceleyebilirsiniz.

SIMULIA Sac Analiz Hazırlama
Menfez Model Analize Hazırlama

Sac Menfez modeline malzeme olarak 6061 Alüminyum Alaşım tanımlanmıştır. Tanımlama işlemi ve malzeme özellikleri görselde yer almaktadır.

SIMULIA Malzeme Atama ve Malzeme Özellikleri
Sac Menfez Malzeme Atama ve Malzeme Özellikleri

Modele SIMULIA özellikleri içinde yer alan ve SOLIDWORKS Simulation içinde yer almayan Hex Mesh uygulanmıştır. Bu özellik SIMULIA rolleri ile birlikte gelen yeni tip mesh özelliğidir. Mesh boyutu olarak yaklaşık 5 mm seçilmiştir.

SIMULIA Mesh Atama
Sac Menfez Model Mesh Atma İşlemi
Sac Menfez Model Mesh Yapısı
Sac Menfez Model Mesh Yapısı

Structural Model Creation ile analiz model hazırlığı yapıldıktan sonra Structural Engineer rolü içinde yer alan ve analiz senaryosunun gerçekleştirileceği Linear Structural Scenario Creation uygulamasına tıklayarak geçiş gerçekleştirelim.

SIMULIA Structural Engineer Senaryo Oluşturma
SIMULIA Structural Engineer Senaryo Oluşturma

Analiz işlemleri için ilk önce bizi yönlendiren alt menüde yer alan Procedures kısmından analiz senaryosu seçilmelidir. Burada statik analiz için Frequency Step seçilerek frekans analiz işlemi uygulanmıştır.

Sac Menfez Frekans Analiz
Sac Menfez Frekans Analiz İşlemi

Analiz uygulaması seçildikten sonra sınır koşulları tanımlamaları gerçekleştirilmiştir. Bu analiz için Restraints kısmından modelin 4 cıvata deliğinden sabitleme yapmak için Clamp seçilmiştir.

Sac Menfez Model Sabitleme
Sac Menfez Model Sabitleme

Frekans analizi için sabitleme ve yük uygulamada gerçekleştirmeden de analiz çözdürülebilir. Burada sac menfezin 4 adet delik kısmından sabitlendiği düşünülerek analiz gerçekleştirilmiştir.

Tanımlamalar gerçekleştirildikten sonra Simulate komutu ile analiz belirlenen değerler nispetinde çözdürülmüştür.

SIMULIA Structural Engineer Analiz Çözdürme
SIMULIA Structural Engineer Frekans Analiz Çözdürme İşlemi

Analiz çözümleme işlemi bilgisayarda yer alan 4 çekirdek ile sağlanmaktadır. Token satın alınıp bulut teknolojisinden yararlanarak daha hızlı çözdürme işlemi gerçekleştirilebilir.

SIMULIA Frekans Analiz Sonuçları
Sac Menfez Model Frekans Analiz Sonuçları

Frekans analizi neticesinde belirlenen 10 adet mod için küçükten büyüğe olacak şekilde modelin doğal frekansları listelenmiştir. Ayrıca her bir mod için şekilde değiştirme grafiksel olarak gösterilmiştir.

SIMULIA Frekans Analiz Sonucu
Sac Menfez Model Frekans Analizi Deformasyon Değerleri

Burada yan kısımda çıkan Displacment değerleri sayısal olarak incelenmemelidir. Bu değerler model üzerinde oransal olarak bir skala belirlemek adına göz önünde bulundurulmalıdır. En yüksek deformasyon oranı 1 iken en düşük 0 olacak şekilde mode şekil değişimi gösterilmiştir.

Frekans analizi neticesinde modellerin kütle katılımı (mass participation) değerleri analiz sonucunda çıkmaktadır. Bu sonuçlar neticesinde ilgili deformasyon değerleri serbestlik derecesinde göre yorumlanarak ilgili frekans çalışma aralığı için çıkarım yapılabilir.

SIMULIA Frekans Analizi Kütle Katılımı
Sac Menfez Frekans Analizi Kütle Katılımı

Bu modelimiz için en yüksek kütle katılım oranı X yönünde ve 1. mod’da ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple ilgili modun frekans değerinde ortaya çıkan deformasyon, bu model için önem arz eden bir sonuçtur.

Sac Menfez modelinin harmonik dinamik analizine buradan erişebilirsiniz.

3DEXPERIENCE ile birlikte gelen SIMULIA rolleri ile birlikte bulut üzerinde SOLIDWORKS ile tasarladığınız modellerin analizlerini SIMULIA ürününün yeteneklerini kullanarak analiz edebilirsiniz.

SIMULIAworks hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin