Teknik Resimde Otomatik Ölçümlendirme

0
1446

Son güncelleme: 23.08.2023

Bilindiği üzere SOLIDWORKS içerisinde 3 boyutlu modelleme yaparken hemen hemen tüm modelleme unsurları aslında 2 boyutlu çizimlere dayanmaktadır ve bu iki boyutlu çizimlerde kullanıcılar tarafından parametriklik sağlamak amacı ile ölçümlendirme kullanılmaktadır. Bu ölçümlendirmeler çizimlerin (sketch) içerisine girilerek değiştirilebilir veya unsura/modele çift basılarak kolayca düzenlenebilirler.

Çizim ortamında ölçümlendirme  

3 boyutlu modelde bulunan ölçümlendirmeler

3 boyutlu modelleme için ihtiyaç duyulan bu ölçümlendirmerin pek çoğuna aslında imalat amaçlı çıkartılan teknik resimlerde de ihtiyaç duyulmaktadır. Ve aslında modelde var olan bu ölçümlendirmeler teknik resimde kullanıcılar tarafından tekrar verikmekte ve zaman kaybına neden olmaktadır.

Otomatik Ölçümlendirme

Zaten verilmiş olan bu ölçümlendirmeleri teknik resimde otomatik olarak getirmenin aslında çok kolay bir yöntemi var. Bunun için öncelikle hangi ölçülerin teknik resimde kullanılacağına karar verilmesi gerekmektedir. Bunun için 3 boyutlu ortamda istenilen ölçülere sağ tıklayarak “Tenik resim için işaretle” (Mark for drawings) denilmelidir.

teknik resim için işaretle komutu ölçümlendirme

Sonrasında teknik resim ortamında bu seçilen ölçümlendirmeler otomatik olarak getirilebilmektedir. Bunun için öncelikle istenilen görünümler yerleştirilmelidir.

ölçüsüz teknik resim görünümleri

Sonrasında detaylandırma sekmesi altından Model Öğeleri komutuna girilmeli 3 numaralı alanda gösterildiği gibi teknik resim için işaretli ölçüleri getir denmelidir. 4 numaralı alantan ölçümlendirmeleri tek bir görünüme mi yoksa tüm görünümlere mi getirmek istedğinizi belirtebilirsiniz.

model öğeleri komutu

Komutu onayladıktan sonra model ortamında yerleştirilen ölçümlendirmeler, model ortamında yerleştirildikleri konuma göre göre teknik resme gelecektir.

otomatik ölçümlendirilmiş teknik resim görünümleri

BONUS

Ölçümlendirmelerin bazılarını geldiği görünümden diğer bir görünüme taşıyarak teknik resminizi daha düzenli bir hale getirmek isteyebilirsiniz. Bunu klavyenizden Shift tuşuna basılı tutarak ölçüyü sürüklediğinizde gerçekleştirebilirsiniz. Ölçüyü bu şekilde istediğiniz görünümün üstüne götürüp bıraktığınızda, kendi unsuruna referanslı olarak taşınmış olacaktır.

ölçümlendirme taşıma

SOLIDWORKS içerisinde bulunan bu ve benzeri komutlar ile pek çok sürecinizi otomatikleştirerek zamanınızı daha verimli kullanabilirsiniz.

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin