Teknik Resimde Tabloların Konumunu Ayarlama

0
515

Son güncelleme: 21.08.2023

SOLIDWORKS’te bir tasarımı tamamladıktan sonra teknik resmini oluştururken Tablolar sıklıkla kullanılmaktadır.

Bu makalemizde Teknik Resim sayfasına eklenen Tabloların antet içerisindeki düzenini sağlamak için Çıpa Noktasını nasıl değiştirebileceğimizi inceleyeceğiz.

Çıpa Noktası , antet içerisine eklediğiniz tablonun konumunu belirler ve bu noktayı istediğiniz konuma göre ayarlayabilirsiniz.

Örneğimizdeki model için bir Malzeme Listesi (BOM) ekleyelim.

Tablo eklemek için , Ekle>Tablolar veya Komut Yöneticisi>Tablolar kısayolundan erişebilirsiniz.

Malzeme Listesi Ekleme

Bir tablo eklendiği zaman Çıpa Noktası varsayılan olarak antedinizin bir köşesine otomatik atanır. Aşağıdaki görselde Malzeme Listesinin varsayılan Çıpa Noktası antedin sol üst köşesidir. Tablo Konumu > Sabit Köşe seçeneklerini değiştirdiğinizde tablo bu nokta etrafında hareket eder. Çıpa Noktasına İliştir seçimi de tablo konumu için bu noktayı geçerli kılar. Bu özellik seçilmezse manuel olarak istediğiniz yere tabloyu sürükleyip yerleştirebilirsiniz.

Eklenen Malzeme Listesi

Çıpa Noktasını değiştirmek için sol tarafta Tasarım Ağacı içerisinde Çalışma Sayfası Biçimi1 sekmesini genişlettikten sonra tüm tabloların Çıpa Noktası seçimlerini görüntüleyebileceğiniz bir liste açılır.

Malzeme Listesi Çıpası1 üzerinde sağ click > Çıpa Belirle seçtikten sonra Çalışma Sayfanız otomatik olarak düzenleme moduna geçecektir. Sonrasında antet kenarlarından bir noktayı ya da farklı bir konuma Nokta (Point) ekleyerek Çıpa konumunu belirleyebilirsiniz.

Çıpa Noktası Belirleme

Çıpa Noktasını antedin sol alt köşesinde olacak şekilde seçtikten sonra Tablo Konumu içerisinden Çıpa Noktasına İliştir seçimini aktifleştirip , Sabit Köşeyi de uygun pozisyonda düzenleyebilirsiniz.

Yeni Belirlenen Çıpa Noktasına Göre Tabloyu Konumlandırma

Eklediğiniz tablonun Çıpa Noktası konumunu değiştirdikten sonra her teknik resim oluşturduğunuzda tekrar tekrar düzenlememek için antedinizi (.slddrt) veya şablonunuzu (.drwdot) yeniden kaydetmeniz gerekmektedir!

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin