Tır Lift Statik Analizi

0
646

Bu makalemizde bir tır arkası liftin statik-mukavemet analizini 3DEXPERIENCE SIMULIA Structural Engineer rolü ile gerçekleştireceğiz. Bir tır liftini ele alarak analiz gerçekleştireceğiz.

Tır ve Lift Modeli
Tır ve Lift Modeli

Tır arkasında yer alan lift modelden ayrılarak sade model şeklinde analize tabi tutulmuştur.

Tır Lift Modeli
Tır Lift Modeli

Tır lift uzunluğu, eni ve yüksekliği sırasıyla yaklaşık olarak 3 m, 2.5 m, 0.6 m’dir. Model, SOLIDWORKS’ten Structural Engineer rolü içinde bulunan Structural Model Creation ile import edilerek mesh, malzeme ve section özellikleri belirlenmiştir.

SIMULIA Structural Model Creation
Structural Model Creation

SOLIDWORKS modeli sağ üst menüde yer alan Import kısmından eklenebilmektedir. Burada ilgili konum ve SOLIDWORKS montaj veya parça dosyası seçilerek model grafik ekrana getirilebilir.

SIMULIA Tır Lift Model Açma
SIMULIA Structural Model Creation-Tır Lift Model Açma

Tır lift modeli 28 gövdeden oluşmaktadır. Modele Properties sekmesinden Solid Section tanımlaması ve ST-37 Yapı Çeliği malzeme tanımlaması gerçekleştirilmiştir.

Tır Lift Model Section ve Malzeme Tanımlama
Tır Lift Model Section ve Malzeme Tanımlama

İlgili tanımlama işlemi sonrasında Tetrahedron Mesh tanımlama işlemi gerçekleştirilmiştir. Sisteme genel olarak 50 mm boyut ve 5 mm absolute sag sarkma mesh tanımı gerçekleştirilmiştir. Element Order olarak Quadratic seçilmiştir.

Tır Lift Mesh Model
Tır Lift Mesh Model

İşlemlerin ardından Structural Engineer rolü içinden Linear Structural Scenario Creation seçilerek analiz senaryosu ve sınır koşulu tanımlamaları yapılmıştır.

SIMULIA Structural Engineer Linear Structural Scenario Creation
Linear Structural Scenario Creation

Analiz senaryosuna geçişte model olarak hazırlanmış olan mesh model gösterilerek doğrudan analiz prosedürü belirleme işlemi gerçekleştirilebilir. Analiz senaryosu için Procedures sekmesinden Static Perturbation seçilmiştir. Static Perturbation ile lineer statik analizler gerçekleştirilmektedir. Zamana bağlı statik analiz için Static Step seçilmelidir.

Tır Lift Statik Analiz Senaryo Seçimi
Tır Lift Statik Analiz Senaryo Seçimi

Senaryo seçiminin ardından modelde yer alan bileşenler için birleşmiş temas seti tanımlaması Intereactions sekmesinde yer alan Contact Detection komutu içindeki Tie Surfaces Together seçeneği ile gerçekleştirilmiştir. Bu tanımlamanın ardından Find Surface Pairs denilerek gövdeler arasındaki temas tanımları otomatik olarak bulunup toplu şekilde seçilerek tanımlama işlemi yapılmıştır.

Tır Lift Model Temas Seti Tanımlama
Tır Lift Model Temas Seti Tanımlama

Boundary Conditions sekmesinde yer alan Clamp komutu ile model tıra bağlı olan üst kısmından sabitlenmiştir.

SIMULIA Clamp ile Sabitleme
Clamp ile Sabitleme

Loads sekmesinden Force seçilerek liftin yük kaldırdığı palet üst yüzeyi seçilerek ilgili eksende 5000 N yani yaklaşık 500 kg yük uygulanmıştır.

SIMULIA Yük Uygulama İşlemi
Yük Uygulama İşlemi

Sonrasında Simulate sekmesinde yer alan Simulate komutu ile analiz çözdürülmüştür. Burada ek olarak Assistant penceresi de analizin çözdürülebilir olup olmadığına karar vermemiz için eksikleri ve/veya tamamlananları göstermektedir.

SIMULIA Analiz Çözdürme ve Asistan Paneli
Analiz Çözdürme ve Asistan Paneli

Çözdürme işlemi tamamlandığında tır lift modelinde çıkan maksimum Von-Mises gerilmesi yaklaşık 78 MPa olarak piston bağlantı uçlarında gözlemlenmiştir. ST-37 yapı çeliği akma mukavemeti olan 235 MPa gerilme değeri düşünüldüğünde sistem güvenlidir.

SIMULIA Tır Lift Von-Mises Gerilme Değeri
Tır Lift Von-Mises Gerilme Değeri

İlgili yükte oluşan maksimum toplam deformasyon değeri lift palet uç kısmında 2.7 mm olarak gözlemlenmiştir.

SIMULIA Tır Lift Deformasyon Değeri
Tır Lift Deformasyon Değeri

3DEXPERIENCE SIMULIA Structural  Engineer ile zamana bağlı ve doğrusal olmayan statik, frekans, burkulma, termal, modal ve harmonik dinamik analizler gerçekleştirebilirsiniz.

SIMULIAworks hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin