Parça/Montaj Ortamında Verilen Toleransların Teknik Resme Aktarımı

1
2067

Son güncelleme: 22.08.2023

SOLIDWORKS’te kullandığımız 3 tip ölçü var diyebiliriz. Bunlar parça ortamında verilen çizim ve unsur ölçüleri, parça ortamındaki Dimxpert ölçüleri ve teknik resimde görünümler üzerinden verilen ölçüler. Bu örnekleri aşağıda görebilirsiniz.

1 – Parça ortamında parametreleri verirken kullandığınız çizim ve unsur ölçüleri

Unsur ve Çizim Ölçümlendirmeleri

2 – Parça ortamında PMI dediğimiz teknik resimsiz üretim için kullanabileceğiniz geometri üzerine verdiğiniz Dimxpert ölçülerimiz

Dimxpert Ölçümlendirmeleri

3 – Teknik resimde geometri üzerinden verdiğiniz ölçüler.

Teknik Resim Ölçümlendirmeleri

Burada dikkat ederseniz iki ölçü kaynağı olarak çizim/unsur ve geometri diyoruz. Dimxpert direkt olarak geometri üzerinden ölçü aldığı için sizin çizim/unsur parametrelerine verdiğiniz toleransları algılayamıyorlar. Tolerans vermek istiyorsanız tavsiye edilen yöntem dimxpert’in kullanılması ki sonradan bu değerleri tolerans analizinde de kullanabilirsiniz.

Toleransları çizim/unsur parametreleri olarak girmek istiyorsanız teknik resimde Model Öğeleri (Model Items) kullanarak yine bu işlemi yapabilirsiniz. Model öğeleri içerisinden Ölçümlendirmeler altındaki Teknik resim için işaretli seçeneğini seçerek çizim ortamında verdiğiniz toleransları gösterebilirsiniz.

Tolerans Ölçümlendirmeleri Teknik Resme Aktarılması

 

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | SOLIDWORKS - Composer - Visualize - Inspection

1 Yorum

  1. Murat Bey merhaba,

    Kesit alındığında kesit ortamında da bu tolerans aktarımınında mümkün olması gerekir, bunun yolu nedir tam olarak. Bu hususta yardımınızı rica ediyorum.

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin