Loft ile Bükme’de Uç Noktaya Referans Ver Seçeneği

3
1449

Son güncelleme: 23.08.2023

Loft komutu ile sac metal oluşturmak istenirse sac metal sekmesinden Loft ile Bükme komutu kullanılır. Bu komuta tıklanıldığında diğer sac metal komutlarından farklı olarak Uç noktaya referans ver seçeneği mevcuttur. Bu seçeneğin ne işe yaradığına ilişkin bilgilere bu makalemizden ulaşabilirsiniz.

Loft komutu, sac metal gövdelerde katı unsurları içerisindeki Loft komutu gibi çalışmaz, bilakis yüzey oluşturma işlemindeki Loft komutu gibi çalışır. Katı unsurları içerisindeki Loft komutu, kapalı bir geometriyi bir başka kapalı geometri ile birleştirerek kurallı bir form oluşturma işlemini yapar.

uç noktaya referans verme
Katı unsurlarda Loft oluşturma

Yüzey işlemindeki Loft komutu, açık bir geometriyi bir başka açık geometri ile birleştirerek et kalınlığı olmayan kurallı bir yüzey gövdesi haline getirir.

uç noktaya referans verme
Yüzey komutları ile Loft oluşturma

 

uç noktaya referans verme
Sac levha et kalınlığı ve büküm radyusu

Sac metal sekmesindeki Loft ile bükme komutu yüzey sekmesindeki loft işlemi gibi açık bir geometri ile farklı düzlemlerdeki bir başka açık geometriyi birbirine bağlayarak kurallı bir form oluşturur. Bunun nedeni SOLIDWORKS programının sac metal oluşturma yöntemidir. SOLIDWORKS sac metal oluştururken bir et kalınlığı ve bir büküm radyusu belirlememizi istemektedir. Bu sayede Loft ile Bükme işleminde form oluşturulurken gövdenin tümünde aynı et kalınlığı ve büküm radyüsü oluşturabilmektedir.

Loft ile bükme işleminde öncelikle bir boyutlu geometriler (çizgiler veya yaylar) yüzey loft işlemi gibi et kalınlıksız olarak birleştirilir. Sonrasında oluşturulması gereken bu geometri bir sac metal olacağından üretim mantığı referans alınır, sol taraftaki görselde olduğu gibi bazı parametreleri belirlememiz beklenir. Bu parametreler baz alınarak et kalınlığı eklenir, köşe kıvrımlarına  da radyüsler atanarak loftlu geometri oluşturulur.

Loft ile Bükme seçeneğinde kullanacağımız 2 boyutlu çizimlerin keskin köşeli olması halinde sorun yaşayabilirsiniz. Aşağıdaki görseldeki gibi bir önizleme alamıyorsanız, büküm sayısını düşürebilir, parametreleri uygulanabilir hale getirmeyi deneyebilirsiniz. Loft oluşturmak istenilen iki geometrinin formu bir ya da birden fazla büküm gerektirebilir. Bu büküm noktalarının lokasyonlarını büküm radyüsü ile beraber manuel olarak göstermek istemeyebilir, otomatik ayarlanmasını sağlayabilirsiniz.

uç noktaya referans verme
“Loft ile Bükme” komutunun önizleme verememesi

Aşağıdaki görselde görüldüğü üzere karşılıklı olarak ayarlanmış keskin kenarlar 5 adet büküm verme işlemi denenmektedir. Bu sac oluşturma işleminde, görselde görünen köşelerin sac levhayı karşılıklı olarak tek bükümde oluşturması sağlanabilir.

uç noktaya referans verme
Loft ile Bükme komutunun başarılı önizleme verebilmesi

Boşluklar değerine en düşük seviye olan büküm sayısı “2” olarak verildiğinde ise yine küçük bir alana en az büküm sayısını otomatik vermeye çalışacaktır. Burada verilebilen en küçük büküm sayısı miktarı “2” dir.

Uç noktaya referans ver komutu işaretlendiğinde, loft ile birleştirilerek sac oluşturulacak 2 çizimin keskin köşelerini referans alacaktır. Bu sayede köşe noktalarını karşılıklı olarak istenilen radyus değerinde olacak şekilde, en az büküm sayısı ile birleştirilebilmektedir.

uç noktaya referans verme
“uç noktaya referans verme” seçeneği ile tek kat büküm oluşturma
uç nokta
“uç noktaya referans verme” seçeneğinin sonuç gövdesi

Bu sayede loft ile sac oluştururken birbirine geometrik olarak benzeyen iki çizimin, keskin köşelerine tek bir büküm verilerek bir sac levha oluşturabilir.

 

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

3 YORUM

  1. makalenizden pek birşey anlayamadım bu bilgi bir çeviriden mi oluşturuldu acaba.
    misal boşluklar değerine 2 yazsamda 5 yazsamda zaten aynı sonucu veriyor. uç noktaya referans ver açmazsam zaten sacda loft yapamıyorum.

    • Merhaba Çağın bey, bu makale bir çeviriden oluşturulmamıştır. Boşluklar değerine 2 veya 5 yazdığınızda aynı sonucu vermesinin sebebi iki çizim profilini loft ile birleştirmeye çalıştığınız aralığın 2 den daha fazla büküm yapamamasından kaynaklanıyor olabilir. Uç noktaya referans ver seçeneği açık olmadan sac oluşturamıyorsanız ya da açılım alamıyorsanız büküm sayınız ya da diğer büküm parametreleriniz fazla sayısal girdiye sahip olmuş olabilir. Abonelik anlaşmanız kapsamında solidworks@tekyaz.com adresine mail atarak konu ile alakalı bir servis talebi oluşturabilirsiniz.

  2. Anladığım kadarıyla çizimdeki eğriler düz çizgi ise. 2 veya 5 fark etmiyor. fakat dairesel bir çizim ise bu sayıya göre birçok büküm oluşturuluyor. Doğru muyum ?

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin