Unsur Ağacı Simgeleri

0
715

Son güncelleme: 22.08.2023

SOLIDWORKS’te çalışma esnasında ister genellikle montaj ortamında aşağıdaki görselde görmüş olduğunuz sembollerin bir ya da birkaç tanesi karşınıza çıkmıştır. Buradaki ifadeler tasarım esnasında parçanın  sabit ya da hareketli, tanımlı ya da tanımsız olması konusunda sizi uyaran mesajlar ve sembolleridir.

Bu sembollerin tam olarak ne anlama geldiğini ayrıntılı olarak inceleyelim.

Bileşen montajın içinde sabitlenmiştir.

Bu ifade montajınızın içerisindeki bir parçanın herhangi bir ilişkiden bağımsız olarak montajınızın ekranda görünen koordinatlarına tüm serbestlik dereceleri kilitlenerek sabitlendiği anlamına gelir. Örneğin montajınızdaki bileşeninizin yanında unsur ağacında böyle bir ifade gördünüz. Bu ifadeyi gördüğünüz parçayı hiçbir yere hareket ettiremezsiniz. Nedeni parçanın Fixed durumunda olmasıdır. 6 serbestlik derecesi de hiçbir ilişkiye bağlı olmadan kilitlenmiştir.

Fixed Sabitlenmiş Parça
Fixed Sabitlenmiş Parça

Genellikle montaj ortamına getirdiğiniz ilk parça, diğer parçaların ilk parçaya montajlanacağından dolayı Fixed durumunda gelir. Bileşene unsur ağacından sağ tıklayarak Yüz komutuyla beraber tekrar serbest haline getirebilirsiniz.

Float Yüz Serbest Parça
Float Yüz Serbest Parça

 

Çizim ya da bileşen eksik tanımlıdır.

Bu ifade montajınızın içerisindeki bir parçanın sahip olduğu ilişkilerin parçanın tüm serbestlik derecelerini kilitlemediği bilgisini verir. Yani montajınız aslında tüm serbestliğini henüz kaybetmemiştir. Halen verilecek ilişkilerle sınırlandırılması gereken serbestlikleri bulunuyordur.

Serbestlik Dereceli Açık Bileşen
Serbestlik Dereceli Açık Bileşen

Bu simge aynı zamanda parça ortamında bir çizimin içerisindeki tüm objelerin de yeteri kadar ilişki ve ölçüye sahip olmadığı durumlarda ortaya çıkar. Çizimi ilişki ya da ölçü vererek tam tanımlı hale getirmeniz durumunda işaret kaybolacaktır.

Çizim serbestliği
Çizim serbestliği

 

Çizim ya da bileşen eksik tanımlıdır.

Bu ifade montajınızın içerisindeki bir parçanın sahip olduğu ilişkilerin parçanın tüm serbestlik derecelerini tamamen kilitlendiği fazlasıyla ilişki ya da ölçü sınırlamasına maruz kaldığı bilgisini verir. Yani montajınız aslında tüm serbestliğini kaybetmesi için fazlaca ilişkilendirilmiştir. Bu durum da montajın tekrar düzenlenebilme sağlığını ortadan kaldıran ileride daha fazla hata almanıza sebep olabilecek bir durumdur.

Aşırı ilişkilendirilen parça
Aşırı ilişkilendirilen parça

Aşağıdaki adımlarla bu montajı fazlaca (aşırı) ilişkilendireceğiz ve aşırı tanımlı yapacağız.

4 numaralı ilişkiyi verdiğimiz takdirde montajda hata alıyoruz. Nedeni, daha önce verilen ilişkilerin montajı yeterince sınırlandığıdır. Gerekli ve yeterli koşullarda sınırlandırılan montaja olanaksız bir ilişki ekliyoruz.

Montaj ilişki uyarısı
Montaj ilişki uyarısı

Ardından bu işareti bu koşullar altında görebiliriz.

Aşırı ilişkilendirilmiş parça hatası
Aşırı ilişkilendirilmiş parça hatası

Aynı zamanda bu + simgesini aşırı tanımlı olan çizimlerde de görmemiz mümkündür. Aynı şekilde herhangi bir çizimde fazla ilişki ya da ölçü verilmiş olduğu durumda gerçekleşen aşırı tanımlı ifadesi, çizimin ya da unsurun yanında bu şekilde aşırı tanımlı simgesinin çıkmasına yol açar.

Aşırı tanımlı çizim uyarısı
Aşırı tanımlı çizim uyarısı

 

 

Çizim ya da bileşen çözümlenemez.

Bu ibare çözümlenmesi, geçersiz geometriyle (sıfır uzunlukta bir çizgi gibi) sonuçlanacağı durumlardaki çizimlerde ya da bileşenlerde oluşur. Aşağıdaki örnek çizim içerisinde aynı ölçünün verildiği ve gerçekte 0 kalınlıklı bir geometri oluşumuyla sonuçlanan durumlar içerisinde gerçekleşir.

Aşırı ölçülendirilmiş çizim
Aşırı ölçülendirilmiş çizim

Bu durumda çizimden çıkmaya çalıştığımızda unsur ağacında bu ibareyi görebilirsiniz.

Çizim uyarısı
Çizim uyarısı

Çizim, parça, ve montaj tasarımlarınızda karşınıza çıkan uyarı, hata ve sınırlandırmaları gözlemleyerek gerekli düzenlemeleri etkin bir şekilde sağlayabilirsiniz.

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin