Son güncelleme: 21.08.2023

SOLIDWORKS ‘te unsur ağacında işlenmiş olan ögelerin yerlerini değiştirebileceğinizi biliyor muydunuz?

Bazen düzenlemek istediğimiz unsur, ürün ağacında üstlerde olabilir. Unsuru düzenle dediğimiz zaman size gösterilen önizleme , parçanın kendisi ile örtüşmeyebilir. Bu nedenle referans alacağımız unsur düzenleyeceğimiz unsurdan oluşturulan tarih itibariyle geride olmalıdır.

referans problemi
referans problemi

Yukarıda görmüş olduğunuz örnekte 1. görselde ok ile gösterlen kesme unsurunu düzenlemek istediğimizde parçayı ikiye böldüğümüz bir başka kesme unsuru pasif hale geçerek bize 2. görseldeki gibi bir durum üzerinden düzenleme yaptırabiliyor. Fakat biz parçanın kesili olduğu yarım bir halindeki kenar noktasından referans almak istiyoruz, bu durumda da bu işlemi yapamıyoruz.

Ne demek istedik? Şöyle ki:

Kırmızı çizgi parçanın kesili olduğu yarı çizgisiyse bu çizgiden referans ile unsuru düzenlemek istiyorum. Düzenlemek istediğim unsura tıklayınca da bana parçanın tam halini veriyor, düzenleyemiyorum. Ne yapmalıyım?

referans alınmak istenen kenar çizgisi
referans alınmak istenen kenar çizgisi

Tam da burada unsurların tarihçeleri devreye giriyor. Eğer parçayı ikiye böldüğümüz kesme unsuru düzenleme yapacağımız bir başka unsurdan tarihçe olarak geride olmuş olsa bu durumu yaşamayacaktık. Dolayısıyla ikiye bölme unsurumuzu düzenleme yapacağımız unsurdan geri bir yerde konumlandıracağız.

unsur yer değiştirme
unsur yer değiştirme

Taşımak istediğimiz unsura basılı tutarak düzenleme yapacağımız unsurun üzerine bırakalım.

unsur yer değiştirme konumu
unsur yer değiştirme konumu

Bu sayede taşıma işlemi sonrası tekrar unsuru düzenlemek istediğimizde tarihsel olarak herhangi bir problemimiz kalmadığından dolayı parçayı kesik halindeki referans kenarlarından ölçümlendirebilirsiniz.

sonuç görseli
sonuç görseli
Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin