Vinç Frekans Analizi

0
404

Son güncelleme: 21.08.2023

Daha önce statik analizini gerçekleştirmiş olduğumuz vincin frekans analizini gerçekleştirerek titreşim etkilerini gözlemleyeceğiz. Vinç frekans analizi için 3DEXPERIENCE SIMULIA Structural Engineer rolünü kullanacağız.

Statik analizde kullanmış olduğumuz malzeme, temas seti, sabitleme, mesh uygulaması sınır koşullarını bu uygulamamızda da aynı şekilde kullanacağız. Sadece statik analizde yer alan yük sınır koşulu bu uygulamada kullanılmayacaktır.

Vinç Statik Analiz için gerçekleştirilen tanımlamalara, sınır koşullarına ve uygulama videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Vinç frekans analizi için sınır koşullarıyla birlikte Procedures kısmından Frequency seçilerek tanımlamalar gerçekleştirilmiştir. 10 mod üzerinden frekans analiz çalışması yapılmıştır.

Frekans Senaryo Oluşturma
Frekans Analizi Senaryo Oluşturma

Gerçekleştirilen diğer sınır koşullarıyla birlikte analiz çözdürülmüştür. Bununla birlikte frekans analiz sonuçları irdelenmiştir. Sistemin ilk doğal frekansı 7.33 Hz değerindedir. 10. moddaki doğal frekansı ise 164.64 Hz değerindedir.

Vinç İlk Doğal Frekans
Vinç İlk Doğal Frekans

Frekans analizinde ortaya çıkan frekans verisine istinaden mod şekilleri Participation Factor (Katılım oranı) ve Effective Mass (Efektif kütle) ile daha detaylı incelenebilmektedir. Burada ortaya çıkan değerleri sistemin 6 serbestlik derecesine istinaden ilgili mod şekillerindeki deformasyonların önemini ortaya çıkarmaktadır.

Vinç Frekans Analizi Participation Factor
Vinç Frekans Analizi Participation Factor
Vinç Frekans Analizi Effective Mass
Vinç Frekans Analizi Effective Mass

Örnek olarak ilgili değerler incelendiğinde X ekseninde 1. mod’un katılım oranı ve efektif kütlesi yüksek çıkmasından ötürü söz konusu eksende 1. mod sistemin için önemli bir yer tutmaktadır.

Katılım oranı, efektif kütle ve mod şekilleriyle birlikte vinç frekans analizi yorumlanarak sistemdeki söz konusu titreşim etkisi yorumlanarak geliştirme gerçekleştirilebilir. Analiz işlemlerinin ve sonuçların detaylı anlatımı aşağıdaki videomuzda yer almaktadır.

3DEXPERIENCE SIMULIA Structural Engineer ile statik, frekans, termal, burkulma ve dinamik analizler gerçekleştirebilirsiniz.

SIMULIAworks hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin