Whirling ile Diş Çekme

0
358

Son güncelleme: 03.01.2024

Whirling ile diş çekme operasyonu, son zamanlarda ilerlemelerin kaydedildiği kayar otomat makinalarında yaygın olarak gerçekleştirilen bir diş açma işlemidir. Yeni kesici uç teknolojisi ve takım tasarımları, geleneksel tek noktadan diş açmaya yönelik bu alternatifi daha da verimli hale getirdi.

Bir kayar otomatta veya herhangi bir torna tezgahında geleneksel tek nokta yöntemiyle diş açılırken, tam diş derinliği elde edebilmek için kesici takımla bir kaç geçiş yapmak gerekmektedir. Whirling yöntemiyle diş çekme operasyonu, tek bir geçişle ve en aza indirilmiş titreşimle uygulanır.

Whirling
Whirling

Whirling ile diş çekme operasyonu, diş frezeleme uygulamasına benzer. Aralarındaki fark, uçların freze takımı dışına değil, kesme halkası içine yerleştirilmiş olmasıdır. Dönerek diş açma halkası, dişi tek bir pasoda oluşturmak üzere silindir biçimli bir parça etrafında döner. Dönerek diş açma verimli bir yöntemdir ve genellikle hızlı ve yüksek toleranslarda üretilmesi gereken diş formları için kullanılır. Tipik olarak kullanıldığı parçalar arasında tıbbi kemik vidaları, implantlar, besleme vidaları, sonsuz dişliler ve diğer mikro ölçekli parçalar sayılabilir.

Kemik vidalarının üretimi mutlaka bir metal kesme işlemi kullanılarak gerçekleştirilmelidir. Çünkü bu tür vidaların malzemesi diş açmada olduğu gibi sıkıştırılmamalıdır. Özellikle iyi biyolojik uyumluluğu nedeniyle esas olarak insan vücudunda kullanılan titanyum malzemesi çok fazla sıkıştırılması durumunda yanma eğilimi gösterir.

Bir işleme prosesi olarak Konvensiyonel Whirling sistemi uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Geleneksel Whirling sistemi, esas olarak kayar otomat tezgahlarında kemik vidaları üretmek için kullanılan, ancak aynı zamanda daha büyük ölçekte dişli millerin üretimi için de kullanılan bir işlemdir. Bu süreçte, hızla dönen Whirling başlığı, kayar mesnetli torna tezgahının kılavuz burcunun önünde iş parçası eksenine eksantrik olarak konumlandırılır ve yavaş dönen iş parçası, eksenel bir besleme hareketi ile Whirling başlığının içine yönlendirilir.

Whirling ile diş açma yönteminin avantajları

  • Uzun ve ince parçalar üzerinde, bükülme ve titreşim riski olmadan yüksek kaliteli diş işleme olanağı sunar.
  • Stok çapından tek pasolu diş açma ile çevrim süresi kısalır ve verim yükselir.
  • Dönen halkanın helis açısı kadar eğilmesiyle hassas dişler üretilir.
  • Daha iyi talaş kontrolü daha sürekli ve verimli bir işlemeye imkan sağlar.
  • Derin diş formları kolayca elde edilebilir.

SolidCAM 2023 ile, ToolKit’in zengin içeriği arasında yer alan Whirling takımınızı istasyona entegre etmek ve ardından bu takımı kullanarak Whirling operasyonunuzu kolayca oluşturmak artık çok daha kullanıcı dostu bir deneyim. Yüksek performanslı işleme yetenekleriyle donatılmış bu sürüm, iş akışınızı optimize etmenize ve üretkenliğinizi maksimum düzeye çıkarmanıza olanak tanır.

SolidCAM hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Tekyaz SolidCAM Eğitim Sorumlusu - Makine Mühendisi

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin