Windows 256 Karakter Sınırının SOLIDWORKS’e Etkileri

0
234

SOLIDWORKS , mühendislik ve tasarım dünyasında önemli bir oyuncu olarak öne çıkan bir 3 boyutlu tasarım programıdır. Kullanımı kolay arayüzü ve geniş özellik yelpazesi ile karmaşık tasarım projelerini hızlı ve verimli bir şekilde yönetmeyi sağlar.

Bilindiği üzere SOLIDWORKS , uluslararası birçok dil ve karakter setini destekleyen bir yazılımdır. SOLIDWORKS’ün çok dilli arayüzü,kullanıcıların tercih ettikleri dili seçmelerine olanak sağlar.

Bu makalemizde ise günlük çalışma rutini içerisinde zaman zaman karşımıza çıkan Windows işletim sistemindeki 256 karakter sınırlaması gibi önemli bir kısıtlamayı ele alacağız ve SOLIDWORKS kullanıcıları için olası sorunları inceleyeceğiz.

Windows işletim sistemi, dosya ve klasör isimlerinde maksimum 256 karakterlik bir sınırlamaya sahiptir. Bu sınırlama, dosya yollarının, alt klasörler dahil olmak üzere toplam karakter sayısını ifade eder. Ancak, Türkçe karakterlerin kullanımı bu 256 karakterlik sınırlamayı daha da hassas hale getirir.

SOLIDWORKS ve Türkçe Karakterler: Dikkat Edilmesi Gerekenler adlı makalemizde Türkçe karakterlerin etkilerinden bahsetmiştik. İlgili link üzerinden bu konu hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz!

256 karakter sınırı ile ilgili karşımıza çıkabilecek uyarılara örnek senaryolar üzerinden devam edelim.

Senaryo – 1 

TY-SW-2024-01 02 01 ÖN PANEL TAŞIYICI ANA PLAKA adlı parçayı ağ konumu içerisinde  \\files.tekyaz.com\solidworks-teknik\Personel\Muhammed Ali SARAC\AR-GE\TEKYAZ MAKİNALAR 2024\STANDART MAKİNALAR\TY-SW-2024-00 00 00\TY-SW-2024-01 00 00 ŞASE BÖLÜMÜ\TY-SW-2024-01 00 01 ŞASE ANA MONTAJI\TY-SW-2024-01 02 01 TAŞIYICI GRUBU konumuna kaydetmek istediğimizde aşağıdaki uyarılarla karşılaşırız.

256 Karakteri Aşma Durumunda Çıkan Uyarılar
256 Karakteri Aşma Durumunda Çıkan Uyarılar

Bazen dosyayı kaydetme uyarısı alabiliriz ve işlem başarısız olur. Bazen ise sol taraftaki gibi bir uyarı çıktığında uyarıyı onayladıktan sonra ilgili konumu kontrol ettiğimizde modelin burada yer aldığını görebiliriz. Peki ya açmayı denediğimizde ne olacak ?

256 Karakter Sınırını Aşan Dosya
256 Karakter Sınırını Aşan Dosya

Yukarıdaki görselde görüldüğü üzere dosyanın adı ve bulunduğu konumdaki tüm karakterler toplanıldığında 291 karaktere ulaştığı görülmektedir. Aç penceresi içerisinden dosyayı açmak istediğimizde 256 karakter sınırını aşmasından dolayı dosyanın bu sınırın altında kalacak şekilde daha kısa bir konuma sahip olması için taşınması gerektiği bilgisi verilmektedir.

Aç penceresi yerine dosyayı bulunduğu konumdan çift tık ile açmak istenildiğinde ise yine yukarıdaki duruma benzer uyarı karşımıza çıkacaktır.

256 Karakter Sınırını Aşan Dosya
256 Karakter Sınırını Aşan Dosya

Senaryo – 2

Adı ve bulunduğu konum itibariyle 256 karakter sınırını aşan bir parça, montaj içerisine eklenmek istenildiğinde de aşağıdaki uyarı çıkmaktadır.

Dosya isminde veya alt klasör yapısında kısaltmalar yapılarak ilgili bileşen montaja dahil edilebilir.

256 Karakter Sınırını Aşan Dosyanın Montaja Eklenememesi
256 Karakter Sınırını Aşan Dosyanın Montaja Eklenememesi

Senaryo – 3

Bir montaj dosyasının kopyasını almak için bilindiği üzere en sağlıklı yöntem Pack&Go işlemidir. 256 karakter sınırını aşan konum içerisine bir montaj seti Pack&Go yapıldığında aşağıda görüldüğü gibi dosyalar işleme dahil edilmeyecektir ve işlem tamamlanmayacaktır.

Hedef konumun kısaltılması işlemin gerçekleştirilmesine imkan sağlayacaktır.

256 Karakter Sınırınının Pack&Go İşlemine Etkisi
256 Karakter Sınırınının Pack&Go İşlemine Etkisi

Senaryo – 4

SOLIDWORKS PDM içerisinde de 256 karakter sınırını aşacak şekilde klasör yapılarının oluşturulması yine dosya önizleme,kaydetme ve açma gibi işlemlerde problem meydana getirecektir. Aşağıdaki görselde görüldüğü gibi dosya PDM kasası içerisine eklenmiş fakat ekrana sürekli olarak bu uyarı çıkacak ve dosya açılmayacaktır.

PDM ve 256 Karakter Sınırı
PDM ve 256 Karakter Sınırı
256 Karakter Sınırını Aşan Dosya
256 Karakter Sınırını Aşan Dosya

Senaryo – 5

SOLIDWORKS PDM kasası içerisinde 256 karakter sınırını aşan bir dosya bulunuyorsa ve bu dosyaya Son Sürüm Al (Get Latest Version) komutu uygulanırsa aşağıdaki uyarı çıkar ve dosya yolunun uzun olduğunu belirtir.

PDM ve 256 Karakter Sınırı
PDM ve 256 Karakter Sınırı

Senaryo – 6

SOLIDWORKS PDM kasası içerisinde 256 karakter sınırını aşan klasör yapıları arasında dosya taşıma işlemi yapılmak istenildiğinde taşıma işlemi yine konum yolu uzunluğundan dolayı gerçekleştirilemeyecektir.

PDM ve 256 Karakter Sınırı
PDM ve 256 Karakter Sınırı

SOLIDWORKS PDM kullanıcıları için dosya konumları kısa tutarak gerekli olan tüm bilgileri veri kartlarında gösterebilirler.

Sonuç olarak , Windows karakter sınırına takılmadan çalışmak için ;

  • Türkçe karakter kullanımından mümkün mertebe kaçınılmalı,
  • Anlamlı ve kısa dosya isimleri kullanılmalı,
  • Gereksiz alt klasör yapıları oluşturmaktan kaçınılmalıdır.

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin