Yüzey Üzerinde Öteleme

0
1018

Son güncelleme: 22.08.2023

Yüzey Üzerinde Öteleme işlemi 2B çizim esnasında yapılan obje öteleme işleminin bir benzeridir. Obje öteleme işleminde öteleme işlemi için herhangi bir kenar ya da yüz seçimi yapılabiliyor. Yapılan kenar ya da yüz seçiminde bir mesafe ve öteleme niteliği giriliyor. bu şekilde öteleme işlemi yapılabiliyor.

2B ortamda "Yüzey üzerinde öteleme"
2B ortamda “Yüzey Üzerinde Öteleme”

2. görselde kenarlara teker teker tıklama seçeneği ile her kenara ayrı ayrı öteleme seçeneği uygulanabiliyor. Ya da 3. görseldeki gibi bir yüz üzerine tıklayarak yüze bağlı tüm kenarları aynı anda öteleyebiliriz.

Yüzey Üzerinde Öteleme işlemi eğimli yüzeyler üzerinde bir öteleme işlemi yaparak 3b çizimler oluşturur. Örnek olarak aşağıdaki geometri üzerindeki tüm kenarlar 3 boyutlu eğimli yüzlerden oluşmaktadır.

Örnek yüzey geometrisi
Örnek yüzey geometrisi

Bu eğimli yüzeyin üzerine doğrudan çizim açamadığımızdan dolayı burda obje öteleme işlemi yapıp geometri üzerinde kesme ya da ekstrüzyon gibi uygulamalar yapamıyoruz. Aynı zamanda eğimli bir yüzey üzerine 3B bir çizim açarak objeleri öteleme komutunu da çalıştıramıyoruz. Dolayısıyla 3B ortamda çizim oluştururken objeleri öteleme işleminden yoksun kalıyoruz.

Bu nedenle yukarıdaki gibi bir eğimli geometrinin kenar referanslarından yararlanarak  bir öteleme işlemi yapmamız gerekiyorsa bu işlemi Yüzey Üzerinde Öteleme komutu ile gerçekleştiriyoruz.

"Yüzey üzerinde ötele" komutu
“Yüzey üzerinde ötele” komutu

Geometrinin katı ya da yüzey geometrisi olması farketmiyor, komut her iki tip geometriye de uygulanabiliyor. Komuta tıklayıp geometriniz üzerindeki istediğiniz kenarları(2) ya da tek bir yüzü(1) seçebilirsiniz.

1. yüz seçimi ile öteleme - 2. kenar seçimi ile öteleme
1. yüz seçimi ile öteleme – 2. kenar seçimi ile öteleme
1. yüz seçimi ile öteleme - 2. kenar seçimi ile öteleme
1. yüz seçimi ile öteleme – 2. kenar seçimi ile öteleme

Sol taraftaki seçeneklerde öteleme mesafesinin yüzey kıvrımlarına bağlı eğrisel bir mesafede ya da dikey mesafede ölçü verilebilir. Aynı zamanda öteleme işlemini tersine diyerek zıt yönde de uygulayabilirsiniz.

"Yüzey Üzerinde Öteleme" özellikleri
“Yüzey Üzerinde Öteleme” özellikleri

Öteleme yardımcısı yap seçeneği ile ötelenecek tüm çizgileri yardımcı çizgi yapabilirsiniz.

"Yüzey Üzerinde Öteleme" de öteleme yardımcısı
Yüzey Üzerinde Öteleme’de öteleme yardımcısı

Bu komutu yüzeyi buda işlemi ile kesip aşağıdaki örnek forma getirebiliriz.

"Yüzey Üzerinde Öteleme" komutunun örnek işlemi
“Yüzey Üzerinde Öteleme” komutunun örnek işlemi

Kalınlık ver komutu ile geri kalan yüzey gövdesini katı gövdeye dönüştürebiliriz.

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin