Yüzeylerden Katı Oluşturma

0
4183

Son güncelleme: 22.08.2023

Yüzeylerden katı oluşturma SOLIDWORKS’te 3 komutla yapılmaktadır. Bunlar Thicken (kalınlık ver) , Filled surface (dolgu yüzeyi) ve Knit surfaces (dikili yüzey) işlemleridir.

Bu üç işlemde de amaç kapalı bir hacim oluşturmaktır. Yüzeylerle kapalı bir hacim oluşturulduğu takdirde katı oluşturabilirsiniz.

Katı ve yüzey gövdelerinizi unsur ağacından takip edebilirsiniz. Katı bir gövde oluşturduğunuzda Kütle Özellikleri komutu aktif hale gelecektir ve unsur ağacında Katı Gövdeler altında gövdenizi görünecektir.

1. Filled Surface (Dolgu Yüzeyi)

  • İlk olarak  Ekstrüze  Yüzey komutu ile modelin ana hatlarını oluşturuyoruz.
  • Dolgu yüzeyi komutu ile modelin alt kısmını kapatınız. “Sonucu birleştir” işaretli olmasına dikkat ediniz.

  • Üst yüzeyi de Dolu Yüzey komutu kullanırken “Sonucu birleştir” ve “Katı oluştur” seçeneğini işaretleyerek  yüzeylerden katı model oluşturabiliriz.

  • Yukarıdaki işlemlerden sonra katı modeli elde edilmiş olacaktır.
Parçanın Katı Hali
Parçanın Katı Hali

2. Thicken (Kalınlık Ver)

Thicken (kalınlık ver) komutunda birleşmiş tek bir yüzey gövde kapalı bir hacim oluşturduğunda Kapalı hacimden katı oluştur seçeneği aktif hale gelir.

3. Knit Surfaces (Dikili Yüzey)

Yüzeyleri dikme işlemidir. Bu komutta yüzey gövdelerinin birleştirilmemiş olması halinde geçerlidir yani minumum iki veya daha fazla yüzey gövdesi gerekmektedir.

Dikilen yüzeyler kapalı bir hacim ifade ettiği zaman objeleri birleştir ve katı model oluştur seçeneği işaretleyerek  katı model oluşturabilirsiniz.

Eğer bu üç komutla da bir kapalı hacim elde edemediysek bir veya daha fazla yüzey açık kalmış olabilir. Bunu Hesapla menüsü altında  Denetle komutu içinden denetleyebilirsiniz.

Denetleme Aracı

 

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | SOLIDWORKS - Composer - Visualize - Inspection

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin