SOLIDWORKS Simulation 2021 Temas/Etkileşim Tanımlamalarındaki Değişiklikler

0
812

Son güncelleme: 23.08.2023

SOLIDWORKS Simulation 2021 sürümü ile birlikte mesh ayarlarında ve temas tanımlamalarında ciddi değişiklikler yapıldı. Bu blog yazımızda SOLIDWORKS Simulation 2021 ile SOLIDWORKS Simulation 2020 karşılaştırılarak yenilenen terminoloji açıklanmaya çalışılacaktır.

Aşağıdaki görselde de görüldüğü gibi SOLIDWORKS Simulation 2021 ile birlikte temas stabilizasyonu adı altında kullanıcıya etkileşim(temas) tanımlamaları için ek ayar gelmiştir.

Önceki sürümlerde de olduğu gibi temas tanımlamaları 3 ana gruba ayrılmıştır. Birbirleri arasındaki hiyerarşi aynıdır. İsimlerinde değişikliğe gidilmiştir.

Aşağıdaki görselde de görüldüğü gibi hiyerarşinin en üstünde temas seti/yerel etkileşim bulunmaktadır.

Temas/ Etkileşim tanımlamalarında da isimlerde değişikliğe gidilmiştir. Aşağıdaki renk çiftleri aynı temas setini temsil etmektedir. Temas setleri ile ilgili derinlemesine inceleme yaptığımız bir önceki yazımızı okumak için tıklayınız.

2020 bulunan girme yok temas seti , kullanıcının daha iyi aklında tutması için temas olarak değiştirilmiştir. Etkileşimin olduğu yüzeylere temas tanımlaması yapabilirsiniz.

Birleşmiş temas/etkileşimde 2021 mesh üzerinde mesh algoritmalarında değişikliğe gidilmiştir. 2020 ile birlikte varsayılan olarak gelen uyumsuz mesh teknolojisi 2021 yılında SIMULIA ekibi ile geliştirilerek doğruluğu ve hesaplama süresi azaltılmıştır. Parçalar birbirinden bağımsız olarak mesh işlemi gerçekleştirildikten sonra etkileşim ile nodların birbirine göre durumu incelenir.

Not: Ortak düğümlere zorlamak mesh kalitesini bozabilir.

Temas Stabilasyonu

SOLIDWORKS Simulation 2021 ile birlikte eksik sınırlandırılmış koşulları otomatik algılayan ve çözümleyen temas stabilizasyonu algoritması geliştirilmiştir. Temas stabilizasyonu algoritması ile temas etmeyen yüzeylerin ani bir şekilde hareket etmemesi için ufak bir katılık ekleyerek olası stabilizasyon hatalarını ortadan kaldırmaya çalışır. Temas stabilizasyonuna uygun hale getirmek için geometrik objeler arasındaki boşluğun eşik değerini belirleyebilirsiniz.

Boşluğu şurada ayarlayabilirsiniz:

Varsayılan Seçenekler > Etkileşim > Karakteristik uzunluğun yüzdesi cinsinden boşluk değeri %değer olduğunda alanı stabilize et
Varsayılan Seçenekler > Etkileşim > Karakteristik uzunluğun yüzdesi cinsinden boşluk değeri %değer olduğunda alanı stabilize et

Varsayılan olarak yazılım, modelin karakteristik uzunluğunun %1’i mertebesindeki eşik değeri içinde kalan ilk boşluk değerine sahip geometrilere her zaman temas stabilizasyonu uygular. Örneğin yukarıdaki resimde gösterildiği gibi temas eden iki gövdede, yeşil çerçeve içindeki alanlar, boşluk eşiği (x) dahilinde olduğu için temas stabilizasyonuna uygundur. Kırmızı çerçevenin içindeki alanlar, engellemeye neden oldukları veya aralarındaki boşluklar boşluk eşiğini aştığı için temas stabilizasyonuna uygun değildir.

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin