SIMULIA Abaqus-Kinematic ve Distributing Coupling Arasındaki Fark

0
738

Son güncelleme: 21.08.2023

Kinematic Coupling ve Distributing Coupling arasındaki farkları açıklamadan önce Coupling ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlamaya çalışalım. Couplingler bir yüzeydeki düğüm grubunun hareketini bir referans noktasına bağlayarak hareketi veya kuvveti referans noktasından düğüm gurubuna aktarılmasını sağlar. Couplingler kuvvet aktarımında yer değiştirme tanımlamasında, sınır koşullarının tanımlanmasında, beam elemanlarla truss elemanların bağlanmasında sıklıkla kullanılır.

Couplinlerin tanımlanması için belirtilmesi gerekenler; referans düğümü, bağlantı düğümleri ve coupling tiğinin tanımlanması gerekmektedir.

Kinematic Coupling

Bağlantı düğümlerindeki serbestlik dereceleri (DOF’lar) ortadan kaldırılır ve bağlantı düğümleri, referans düğümünün sert gövde hareketi ile hareket edecek şekilde kısıtlanır. Kinematic Coupling kısıtlaması, kısıtlanmış DOFlar arasında göreceli harekete izin vermez. Kısıtlanmamış DOFlar arasında göreceli harekete izin verir.

  • 3 rotasyonel DOF’un tümü seçilirse (3 translasyonel DOF ile birlikte), Kinematic Coupling MPC Beam’e eşdeğerdir.
  • 2 rotasyonel DOF seçilirse, Kinematic Coupling Abaqus Standard daki MPC Revolute’a eşdeğerdir.
  • 1 rotasyonel DOF seçilirse, Kinematic Coupling Abaqus Standard da ki MPC UNIVERSAL’e eşdeğerdir.

Distributing Coupling

Distributing Coupling düğümlerindeki serbestlik derecelerini ortadan kaldırılmaz. Bunun yerine, kısıtlama yükleri şu şekilde dağıtarak uygulanır:

    1. Bağlantı düğümlerindeki kuvvetlerin sonuçları, referans düğümündeki kuvvetlere ve momentlere eşdeğerdir.
    2. Referans noktası ile ilgili dağıtılan yüklerin kuvvet ve moment dengesi korunur.

Distributing Coupling, kısıtlanmış ve kısıtlanmamış DOF’lar arasında göreceli harekete izin verir. Bağlantı düğümlerinin göreceli hareketi, dağıtılmış yükler üzerindeki denge koşulunun korunacağı şekilde olacaktır. Distributing Coupling, yükün referans düğümünden bağlantı düğümlerine dağılımının daha fazla kontrol edilmesini sağlar.  Distributing Coupling tanımındaki çok sayıda bağlantı düğümü, aşırı bellek kullanımına ve uzun çalışma sürelerine neden olabilir.

Kinematic Coupling / Distributing Coupling Karşılaştırılması

Coupling tiplerini karşılaştırmak için sol taraftaki model oluşturulmuştur. Bu model ilk olarak sağ tarafından sabitlenip Kinematic Coupling ile referans noktasına yüzey bağlandı ve daha sonra Kinematic coplinge yukarı yönlü hareket tanımlandı.

 

 

 

Analiz sonucu incelendiğinde Kinematic copling ile bağlanmış yüzeyde farklı bir eksende hareketin olmadığı gözlenmiştir. Daha sonra aynı çalışma bağlantı tipi değiştirilerek Distributing Coupling ile tekrardan çalıştırılmıştır.

 

 

 

Distributing Coupling sonuçları incelendiğinde Distributing Coupling ile bağlanan yüzeydeki eğilme davranışının serbestçe gerçekleştiği görülmektedir. İki bağlantı tipindeki sonuçlar arasında bariz farklar görülmektedir.

 

Aşağıdaki örnekte ise bir yüzeye Distributing Coupling ve Kinematic copling kullanılarak kuvvet uygulanmıştır. Sonuçtaki fark bariz şekilde görülmektedir. Real durumda deformasyonun hangisine benzeyeceğini düşünüyorsanız ona uygun Coupling seçmek hayati öneme sahiptir.

 

Daha detaylı bilgi için tıklayınız.

Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin