Çizimde İlişki Yakalama Sorunu

0
737

Son güncelleme: 22.08.2023

Geometrik Şekil Çizimleri ve İlişkileri
Geometrik Şekil Çizimleri ve İlişkileri

SOLIDWORKS’te  2 boyutlu bir çizim ortamında çizimin tam tanımlı olabilmesi ve parametrik olarak düzgün bir şekilde düzenlenebilmesi adına ölçüler vermenin yanı sıra çizim ilişkilerini de kullanırız. Çizim esnasında her çizim objesine ayrı ayrı ilişki vermek zorunda olmadan bazı çizim objelerinin bu ilişkileri otomatik olarak getirdiğini görebilirsiniz. Yukarıdaki görselde bazı geometrik şekillerin oluşturulması esnasında geometrilerle beraber gelen ilişkileri görebilirsiniz.

SOLIDWORKS, siz çizim yapma esnasında da bu otomatik ilişki verme işlemine devam edecektir. Örnek olarak aşağıdaki görselde görebileceğiniz üzere herhangi bir çizim objesine farklı bir çizim objesi komutuyla çizim yapma esnasında manyetik olarak ilişki yakalamaya çalışacaktır.

Çizim İlişki Yakalama
Çizim İlişki Yakalama

 

Çizgi İlişkileri
Çizgi İlişkileri

Bu ilişki yakalama kolaylığı sayesinde çizimden sonra objelere ayrıca ilişki vermeye gerek duymadan çizime devam edilebilir. Örnek olarak düz bir çizgi çizmeye başladığınızda aşağıdaki görseldeki gibi çizgiyi yatay, dikey, derece açılı şekilde yönlendirebilir ve çizimi tamamladığınız anda fare imlecinizdeki sembole göre doğrudan ilişkilendirebilirsiniz. Burada yeşil oklarla gösterilen sarı ifadeler çizimi tamamladığınız anda çizim objesine verilecek ilişkiyi temsil eder. Ortadaki resimde ise yeşil okla gösterilen beyaz ifadeler ise objeyi o konumda bırakırsanız 45 derece eğimin bulunduğu yere bırakırsınız fakat ilişki verilmez şeklinde uygulanır.

Bu kullanım oldukça pratiktir fakat aşağıdaki görseldeki gibi karmaşık çizimlerde herhangi bir obje çizme anında işimizi zorlaştırabilir.

Otomatik İlişki Yakalama
Otomatik İlişki Yakalama

Buna benzer durumlarda ne kadar dikkatli olursak olalım yeni objeyi çizerken yanlışlıkla başka bir objeyle referanslayıp ilişkilendirebiliyoruz. Çizim esnasında bu hatanın farkına varmadan devam ediyor, ölçü verdiğimizde çizim eksik tanımlı olması gerekirken tam tanımlı, tam tanımlı olması gerekirken de aşırı tanımlı olabiliyor.  Bu senaryodaki gibi bir durumda manyetik ilişki yakalamayı anlık olarak iptal ederek, hata yapmamak adına istediğiniz çizim objesinin çizimini tamamlayıp sonradan ilişki verebilirsiniz. Bu işlem için CTRL tuşuna basılı tutarak çizim objesini oluşturursanız tuşa basılı tutma anında herhangi bir ilişki yakalamaya çalışmadığını görebilirsiniz.

Otomatik İlişki Yakalamayı Engelleme
Otomatik İlişki Yakalamayı Engelleme

Gerçekleştirdiğiniz çizimlerde ilişkileri yakalayarak ve düzenleyerek tanımı uygun tasarımlar oluşturabilirsiniz. Ayrıca oluşturulan çizimleri ve ilişkilerini daha rahat ve kolay seçmek için dinamik vurgulama seçeneğini anlattığımız makalemizi buradan inceleyebilirsiniz.

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin