Daha Hızlı Kesit Almak İçin “Yalnızca Grafik Kesiti”

0
1318

Son güncelleme: 24.08.2023

SOLIDWORKS ile çalışırken bazen kesit alma işlemi uzun sürebiliyor. Özellikle büyük montajlarda kesiti alınan parça adedine göre bu süre uzayabilir. SOLIDWORKS Kesit alma işlemi sırasında kesit düzleminin parçalar ile temas yüzeyini hesaplar. Bunu aslında montaj ortamında kes-ekstrüzyon işlemi gibi düşünebilirsiniz. Her bir parçayı kesmek için kesit düzleminin temas ettiği parça yüzeylerinin parametrelerini hesaplar. Bu parametreler arasında kesit düzlemi konumu, yüzey alanı ve sınırları gibi parametreler yer almaktadır. SOLIDWORKS 2014 yılında gelmiş olan yenilik ile bu kesiti bu parametreleri hesaplatmadan grafik olarak alabiliyorsunuz.

(1) Kesit Temas Yüzleri

Yalnızca Grafik Kesiti

  • Yalnızca Grafik Kesiti seçeneğine Kesit Görünümü komutu içerisinden erişebilirsiniz.
Yalnızca Grafik Kesiti Seçeneği
Yalnızca Grafik Kesiti Seçeneği
  • Yalnızca grafik kesiti seçeneği normalde işaretli değildir. Eğer işaretlemeden normal şekilde kesit alırsanız kesit düzlemi konumu, kesit yüzey alanları ve sınırları gibi parametreler hesaplanacak ve bir süre sonra kesit işlemi tamamlanacaktır. Bu şekilde kesit aldığınızda kesit düzlemindeki yüzler parametrik olacaktır ve üzerinden ölçü alabilirsiniz.
Temas Yüzünden Alınabilen Ölçüler
Temas Yüzünden Alınabilen Ölçüler
  • Yalnızca grafik kesitini işaretleyip kesit aldığınızda çok daha hızlı bir şekilde kesit aldığını görebilirsiniz. Bahsettiğimiz parametreler hesaplanmadan sadece grafik olarak kesit alınacaktır. Bu durumda kesit düzlemine temas eden yüzler ile ilgili parametrik işlemler yapamazsınız. Örneğin bu temas yüzeylerinden ölçü almak istediğinizde karşınıza aşağıdaki uyarı çıkacaktır. Bu uyarıda da belirttiği gibi kesim düzlemine temas eden yüz ve kenarlardan ölçü alamayacaksınız.
Yalnızca Grafik Kesitindeyken Çıkan Ölçü Alma Uyarısı
Yalnızca Grafik Kesitindeyken Çıkan Ölçü Alma Uyarısı

Uyarıyı kapatarak ölçü aldığınızda kesit temas yüzlerinde işlem yapamadığınızı ve ölçü alamadığınızı farkedeceksiniz. Eğer ölçü için bir temas yüzüne tıklarsanız arka planda kesit alınmamış şekilde bulunan yüzleri seçecektir.

Yalnızca Grafik Kesiti İle Temas Yüzü Seçimi ve Ölçümü
Yalnızca Grafik Kesiti İle Temas Yüzü Seçimi ve Ölçümü

Sonuç olarak kesit alma amacınız sadece içeride kalan parçaları görüntülemek ise Yalnızca Grafik Kesiti seçeneğini kullanarak hızlıca kesit alabilirsiniz. Ancak amacınız kesit aldıktan sonra kesit kenarları ve yüzleri arasında ölçü almak ise Yalnızca Grafik Kesiti’ni kullanmamalısınız.

SOLIDWORKS Elite Uygulama Mühendisi Sertifikalar: CSWE - Elite Application Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin