Uzun Yeniden Oluşturma Sürelerinden Kurtulun

0
2508

Son güncelleme: 24.08.2023

Unsur ağacında çok fazla unsur içeren veya esnet, çoğalt, radyus gibi karmaşık hesaplamalar gerektiren unsurlar içeren parça modellerinizin yeniden oluşturma sürelerinin çok uzun olduğunu görebilirsiniz. Dosyanız üzerinde çalışırken yeniden oluşturma komutunu kullandığınızda, yeni bir unsur oluşturduğunuzda veya bir unsuru düzenlediğinizde unsur ağacındaki bu karmaşık unsurlar da yeniden hesaplanacağı için her işleminizde bu uzun yeniden oluşturma sürecini yaşarsınız. Ama karmaşık modellerinizde Dondurma Çubuğu (Freeze Bar) özelliğini kullanarak modelinizdeki unsurların dilediğiniz kısmını dondurabilir ve yeniden hesaplanmasını engelleyebilirsiniz. Bir sonraki yeniden oluşturma işleminde sadece donmamış durumdaki unsurlar hesaplanacağından çalışma hızınız çok daha iyi olacaktır.

Tabi bunu yapmanız durumunda donuk olan unsurları etkileyen bir işlem yaparsanız onlar güncellenmeyecektir. Böyle bir durumda o unsurları tekrar çözmeniz gerekmektedir!

Yeniden Oluşturma Sürelerini Görmek

Parçanızın toplam yeniden oluşturma süresini ve her bir unsurun ne kadar zaman aldığını aşağıdaki gibi görebilirsiniz.

  • Hesapla (Evaluate) sekmesinden Performans Değerlendirme (Performance Evaluation) komutuna giriniz.

Performans Değerlendirme

  • Bu örnekte modeli yeniden oluşturmak 11 dakikadan daha uzun sürecektir ve bunun hemen hemen tümü “Flex5” isimli esnet komutunu hesaplamak için harcanacaktır. Bu unsuru dondurmak sizi bu süreden kurtaracaktır.
  • Fakat dondurma düzensiz sırada bulunan unsurlar için yapılamamaktadır. SOLIDWORKS dosyalardaki unsurları hesaplarken ilk unsurdan son unsura doğru gitmektedir. Bu yüzden sadece aradaki bir unsur dondurulamaz. İlk unsurdan başlayarak istediğiniz yere kadar olan unsurları aşağıdaki gibi dondurabilirsiniz.

Dondurma Çubuğunu (Freeze Bar) Aktif Etmek

Dondurma çubuğu varsayılan olarak kapalıdır. Kullanmak için bir defaya mahsus olarak ayarlardan aktifleştirmeniz gerekmektedir. Bunun için sistem ayarlarına girerek “Dondurma çubuğunu etkinleştir” ayarını aktifleştirmeniz gerekmektedir.

Dondurma çubuğu aktifleştirme ayarı

Dondurma Çubuğunun Kullanımı

Ayarı etkinleştirdikten sonra model unsur ağacınızın en üst kısmında sarı bir çubuk göreceksiniz.

Dondurma Çubuğu

En alttaki unsurları hızlıca pasifleştirmeye yarayan geri alma çubuğuna (Rollback Bar) benzer şekilde bu çubuğu da aşağıya doğru kaydırarak çubuğun üstünde kalan unsurları dondurabilirsiniz. Dondurduğunuz unsurların yanında kilit işareti belirecektir. Dondurma çubuğunu tekrar yukarıya doğru sürükleyerek dondurulmuş unsurları tekrar aktifleştirebilirsiniz.

Dondurma çubuğu

Dondurma çubuğu sayesinde aşağıdaki örnekteki dosyanın 12 dakikaya yakın zaman alan güncelleme süresinden kurtulup çalışmaya çok daha hızlı devam edebilirsiniz. En sondaki çoğaltma unsuru üzerinde çalışır iken sadece onun yeniden hesaplanmasını bekleyeceksiniz.

Uzun yeniden oluşturma süresi

kısa yeniden oluşturma süresi

 

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin