Geomagic for SOLIDWORKS Geometri Basitleştirme

0
254

Son güncelleme: 21.08.2023

Tersine mühendislik çalışmalarında taranmış olan datanın CAD ortamında içeriye alınma esnasında bazı performans problemleri ile karşılaşılabilir. Genel olarak ayrıntılı taranmış bir datanın tersine mühendislik açısından üzerinden tasarım yapılma anında faydası olmasına karşın bu derece bir ayrıntılı tarama datasının da CAD ortamında açılma ya da düzenleme performansı da düşer. Bunun nedeni tarama datasının ayrıntılı olmasına bağlı dosya boyutunun yüksek olmasıdır.

Kenarlar görünmez / Kenarlar görünür
Kenarlar görünmez / Kenarlar görünür

Yukarıda bir vananın taranmış halini görmekteyiz. Bu tarama datasının mesh üçgenlerinin görünür halini de sağ taraftaki görselde görebilirsiniz.

Gördüğünüz üzere mesh üçgenlerin sayısı oldukça fazla ve CAD ortamında bu kadar ayrıntılı ve fazlaca mesh üçgen içeren bir dataya ihtiyacımız olmayabilir. Bu gibi durumlar bizim dosya boyutumuzu artıracaktır.

Şimdi bu tarama datasına basitleştirme komutunu uygulayacağız.

Basitleştir komutu nedir?

Basitleştir komutu, yüzey detayından veya renginden ödün vermeden bir nesnenin ağındaki üçgen sayısını azaltmanıza olanak tanır. Bu komut, nesne aşırı sayıda nokta içerdiğinde kullanışlıdır. Bu komutu seçilen bir alanda veya tüm nesnede kullanabilirsiniz.

Basitleştirme komutu
Basitleştirme komutu

Basitleştir komutu içerisinde 2 adet ayar seçeneği bulunmaktadır.

Hedef yüzdesi ve eğrilik önceliği
Hedef yüzdesi ve eğrilik önceliği

1. Hedef yüzdesi:   Basitleştirme işlemi sırasında korunacak mevcut üçgenlerin yüzdesini belirten hedef ayarını belirtin. Doğrudan bir yüzde girebilir, Yukarı ve Aşağı ok düğmelerini kullanabilir veya ayarı yapmak için kaydırıcıyı tıklayıp sürükleyebilirsiniz.

Eğrilik önceliğini sabit tutarak (7) hedef yüzdesinin farklı değerlerdeki davranışlarını aşağıdaki görselde görebilirsiniz.

Hedef yüzdesi değişimi
Hedef yüzdesi değişimi

2. Eğrilik önceliği: Giriş değerlerinin (düz bölgelerde) eğriliği olan bölgeler için basitleştirme derecesini belirlemek ve böylece gerekirse orijinal eğriliği korumak için Eğrilik Önceliği kaydırıcısını veya Yukarı ve Aşağı okları kullanabilirsiniz. Başka bir deyişle, bu seçenekle nesnede eğriliğin önemini belirliyoruz.

Bu seçenek için yüzde 10 hedef yüzdesi üzerine eğrilik seviyelerinde ayarlama yapacağız.

Eğrilik önceliği değişimi
Eğrilik önceliği değişimi

Eğrilik önceliği seviyesini artırdığımızda mesh data üzerinde kıvrımlı yerlerde mesh yoğunluğu artarken düz kısımlarda daha büyük mesh üçgenler uygulanıyor. Bu sayede eğrilik  önceliği seviyesiyle beraber mesh datada kıvrımlı yüzeylerdeki mesh davranışlarını kontrol edebiliyoruz.

Geomagic for SOLIDWORKS hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin