SOLIDWORKS Simulation Hidrostatik Basınç Tanımlama

0
1076

Son güncelleme: 23.08.2023

hidrostatik solidworks

 

 

Bir tank içerisinde akışkan veya buğday gibi yükleri tanımlamak istediğinizde yer çekiminin etkisi ile yüzeye uyguladığı basınç artmaktadır. Bu durumada hidrostatik basınç denilmektedir. Bu karmaşık olayı malzemeyi modellemek yerine SOLIDWORKS Simulation basit sınır koşulları ile yapabileceğinizi biliyor muydunuz ?

 

SOLIDWORKS Simulation Hidrostatik Basınç Tanımlama

hidrostatik solidworks

 

 

  • Soldaki resimde görüldüğü gibi duvara sabitlenmiş içi sıvı dolu bir tankımızın olduğunu düşünelim bu tankın yüzeyine yer çekiminden kaynaklı olarak basınç değişecektir. Bu örnek uygulamada hidrostatik yüklemenin nasıl yapıldığı adım adım sizlere aktarılmaya çalışılacaktır.

 

hidrostatik solidworks

 

 

 

 

 

  • Bu tankı analiz etmek için su kütlesini tasarımda tutmamıza ihtiyacımız yok ilk olarak ıslak hacmin olduğu yüzeyi eğriler altında bulunan (splite line) ayrım çizgileri komutu ile bölüyorum. Sağdaki resimde sarı renkte görüldüğü gibi yüzey ikiye bölünmüştür. Bu sayedede basıncı ıslak hacmin temas ettiği yüzeye uygulayabiliriz.

 

hidrostatik solidworks

 

 

 

  • Soldaki resimde görüldüğü gibi akışkanımın üst noktasından bir kordinat düzlemi oluşturuyorum burada dikkat edilmesi gerekli en önemli husus yer çekimi doğrultusundaki kordinat düzleminin yönüdür.

 

 

 

 

hidrostatik

 

 

Kordinat düzleminin X ve Y bileşenlerinin katsayıları sıfıra ayarlanır, böylece bu yönlerde kuvvet yoktur. Ancak, Z yönünde (hidrostatik basınç yönü olan) ρ * g (yerçekimi sabiti ve su yoğunluğu ) ile çarpılır. Bu, su yüzeyinde hidrostatik basıncın sıfır olduğu ve sıvı derinliği boyunca aşağı doğru hareket ettiğimizde, basıncın derinlikle birlikte doğrusal olarak arttığı anlamına gelir.

NOT: Burada hidrostatik yükleme kartezyen kordinat düzlemine göre yapıldığ gibi silindirik ve küresel kordinat sistemine görede yüklemeler yapabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için SOLIDWORKS blog sayfasındaki bu yazıyı inceleyebilirsiniz. Diğer blog yazılarımızı okumak için tıklayınız.

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin