İstifleme Rafı Statik Analizi

0
1342

Son güncelleme: 23.08.2023

Ürünleri istiflemek, dizmek ve depolamak amacıyla kullanılan yapı çeliği profili ile yapılan bir şasinin statik açıdan mukavemeti SOLIDWORKS Simulation ile incelenmiştir.

Profil Şasi Modeli
Profil Şasi Modeli

Yapının ana profil yapıları 40×60 mm kesit boyutları olan 3,2 mm et kalınlıklı profilden oluşturulmuştur. Ana profil içlerine dik şekilde yerleştirilen profiller 30×30 mm kesit boyutlu olup et kalınlıkları 1,5 mm’dir.

Yapı malzemesi olarak ST-37 (DIN-1.0037, S235JR) malzeme kullanılmıştır. Malzeme mekanik özellikleri aşağıdaki görselde gösterilmiştir.

ST-37 Yapı Çeliği Malzemesi
ST-37 Yapı Çeliği Malzemesi

Yapı yere basan ayak kısımlarından sabitlenmiş olup her bir rafa ve rafın tümüne 1800 kg dikey yük uygulanmıştır. Tasarımda bulunan her göze boydan 300 kgf profillerin konulduğu varsayılmıştır. Bu durumda 6 göze 1800 kgf kuvvet geldiği hesaplanmıştır. Tanımlama kolaylığı adına 1800 kgf kuvvet tanımlanmıştır

Sabitleme Fikstür
Sabitleme Fikstür
Analiz Yük Uygulama
Yük Uygulama

Şasi yapısı analiz sırasında eleman tipi olarak hacim eleman belirlenmiştir. SOLIDWORKS Simulation profil ile oluşturulan tasarımları otomatik olarak kiriş eleman olarak tanımlamaktadır.  Mesh yüksek kalitede ve ince şekilde modele uygulanmıştır.  2,259,717 düğüm (node), 1,141,688 eleman oluşturulmuştur. Detayları aşağıda görselde gösterilmiştir.

Model Şasi Mesh Ağ Yapısı
Model Şasi Mesh Ağ Yapısı

Analiz çözümleme işlemi sonucunda en yüksek gerilme değeri, ST-37 akma mukavemeti değeri olan 235 MPa gerilme değerinden düşük çıkmıştır. Yapının genelinde düşük gerilme değerleri gözlemlenmiştir.

Statik Analiz Sonucu Gerilme Değeri
Statik Analiz Sonucu Gerilme Değerleri

Yapıdaki en yüksek gerilme değeri ST-37 malzemenin akma mukavemetinin çok altında çıkmıştır. Bu sebeple ölçülen en düşük güvenlik faktörü değeri yaklaşık 2.1 ölçülmüştür.

Yapı Güvenlik Faktörü
Yapı Güvenlik Faktörü

Gerçekleştirilen statik analiz sonucunda toplam en yüksek sehim değeri 0,5 mm gözlemlenmiştir.

Yapı Deformasyonu Sehim
Yapı Deformasyonu-Sehim Değeri

Yukarıda detayları incelendiği üzere yapının statik analizi gerçekleştirilerek mukavemeti irdelenmiştir. İlgili çalışma müşterilerimizden Çınarlı Makina ile gerçekleştirilmiştir. Kendilerine teşekkürlerimizi sunarız.

Sizler de bu çalışmamızda olduğu gibi;

-Yapılarınızın mukavemetini, dayanımını test etmek istiyorsanız
-Tasarımlarınızı malzeme ve mukavemet konusunda optimize etmek istiyorsanız
-Prototip ve test maliyetlerini düşürmek istiyorsanız

Aşağıdaki web sitemizi ziyaret ederek Analiz Hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz!

TEKYAZ Yapısal Analiz Hizmeti

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin