SOLIDWORKS İle Kayış ve Zincir Montajı Yapımı

1
5952

Son güncelleme: 23.08.2023

SOLIDWORKS, montaj içerisinde standart kullanılan montaj ilişkilerinin yanında mekanik ve gelişmiş ilişkileri de barındırır. Bu ilişki tipleri ile gelişmiş hareketlere sahip montajlar oluşturabilir, ayrıca montajda bulunan farklı parçalar kullanılarak kolaylıkla kayış/kemer ilişkisi verilebilir, kayış boyu dinamik olarak hesaplanabilir ve hareketli dişli mekanizmaları oluşturabilirsiniz.

Bu makalemizde aşağıda görülen montajın yapılma aşamalarını anlatacağız.

Zİncir kasnak montajı

Kayış Mekanizması

Öncelikle kasnaklar ve gergi parçaları yerleştirilmelidir. 2′ den daha fazla kasnak kullanılarak karmaşık sistemler kurmak mümkündür.

kasnak yerleşimi

Ardından bu kasnaklar arasına kayış yolunu tanımlamak gerekiyor. Bu işlemi SOLIDWORKS bizler için otomatik olarak yapabilmektedir. Montaj sekmesinden “Montaj Unsurları” komutundan Kemer/Zincir alt komutuna girelim.

kemer zincir unsuru

Sonrasında komut içerisinden kayışın geçeceği hizalardan kasnakları seçmek gerekiyor. Alt tarafta bulunan resimde  “1” numaralı alanda görebileceğiniz oklara basarak kayışın, kasnağın hangi tarafından geçeceğini hızlıca belirleyebilir, çapraz bağlantılar kurabilirsiniz.

Kemeri çalıştır seçeneği seçilir ise kasnakların yönlerine ve çap oranlarına göre otomatik olarak birbirini döndürmesi sağlanacaktır.

Kemer parçası oluştur seçeneği ile de kasnak yolunu çizim olarak içeren yeni bir parça otomatik olarak oluşturulabilir. Bu sayede geometrik olarak kayış oluşturulması kolaylıkla yapılabilir.

kemer zincir unsuru

Kemeri çalıştır seçeneği ile aşağıda 1 numara ile gösterilen montaj ilişkileri otomatik tanımlanmıştır. Komut 2 numara ile gösterilen kayış unsurunu oluşturmuş ve uzunluğunu bizlere belirtmektedir. Ayrıca kemer parçası oluştur seçeneği de 3 numara ile gösterilen parça dosyasını oluşturmuştur.

kemer kayış unsuru

3 nolu alanda gösterilen parça açılarak, istenir ise süpür komutu ve var olan çizim sayesinde istenilen profilde kayış elde edilebilir. Kasnak konumları veya boyutları değişir ise bu parça da kendini güncelleyecektir.

kayış oluşturmak

kayış

Zincir Mekanizması

Kasnakların birine dişli eklemek için öncelikle montaj ilişkileri ile doğru konuma getirilmelidir. Ardından mekanik montaj ilişkilerinin altında bulunan dişli ilişkisi ile beraber dönmeleri sağlanır. Oran kısmını 1:1 yaparak aynı devirde dönmeleri sağlanabilir.

zincir dişlisi yerleşimi

Ardından kayış unsuru iki dişli için tekrarlanmalıdır. Bu sayede zincirlerin takip edeceği yol otomatik olarak oluşacaktır. Zinciri oluşturacak olan iki bileşen montaj içerisine birer adet yerleştirilmelidir.

kayış unsuru

Montaj sekmesinde bulunan doğrusal bileşen çoğaltma altındaki Zincir Bileşen Çoğaltma komutu eklediğimiz bu iki bileşeni ve yolu kullanarak otomatik zincir sistemi kurmamızı sağlayacaktır.

zincir bileşen çoğaltma

Zincirlerin yolu olarak kemer komutu ile oluşturulan unsurun altındaki yol seçilmelidir.

zincir çoğaltma unsuru

1- Açı yöntemi isteğe göre değiştirilebilir.

2- Yolu doldur seçeneği seçilir ise mesafeye sığabilecek maksimum adetteki zincir bileşeni SOLIDWORKS tarafından otomatik olarak hesaplanacak ve yol doldurulacaktır.

3- Sırasıyla ilk zincir bileşeni, 1. dairesel bağlantı yüzeyi, 2. yüzey seçilmeli ve yola merkezden hizalamak için kullanılması gereken düzlem seçilmelidir. Zincir bileşeninin merkezine düzlem açmak, yolu ortalaması için önemlidir.

4- Aynı işlemler diğer zincir bileşeni için tekrarlanmalıdır.

5-Hareketi sağlamak için ve zincir dişlilerinin hesaplanan oranda birbirlerini otomatik döndürmesi için dinamik seçilmelidir.

zincir çoğaltma unsuru

Komut onaylandığında zincir oluşturulmuş olacaktır. Bu aşamada zincir dişlileri çaplarına oranla birbirlerini döndürmekte fakat zincir bileşenleri hareket etmemektedir.

zincir montajı

Zincir hareketini sağlamak için son olarak yine dişli montaj ilişkisi içerisinden 1 dişli parçasının ve 1 dişlinin silindirik yüzeyleri kullanılarak ilişki verilmelidir. Oran otomatik olarak atanmaktadır.

zincir hareket ilişkisi

Tüm bu işlemlerden sonra belirtilen montajı elde etmiş oluyoruz. İstenir ise rak pinyon ilişkisi ile ek bileşeni de eklemek mümkün olmaktadır.

Rak pinyon ilişkisi

zincir kasnak montajı

2015 versiyonunda gelen zincir bileşen çoğaltma komutu hakkındaki videomuza buradan erişebilirsiniz.

SOLIDWORKS’ ün bizlere sağladığı bu pratik komutlar sayesinde gelişmiş hareketlere sahip montajları oluşturmak ve kayış hesapları yapmak oldukça kolaylaşmaktadır.

Görkem BİÇEN
SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

1 Yorum

  1. Yapmış olduğunuz tüm içerikler ve bu şekilde eğitim bilgileri vermeniz takdire şayan. İçeriklerinizin artmasını dilerim. Ve sizleri tebrik ederim.

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin