Montaj Unsurlarını Parça Dosyalarına Yay Seçeneği

"Unsuru parçaya yay" seçeneği ile montaj unsurlarını parça dosyalarına ayrıca ekleyebilirsiniz.

0
688

Montaj ortamında uygulanan unsurlar parça dosyalarında uygulanmamakta olup sadece montaj ortamında etkindir. Parça dosyasını ayrıca açtığımızda içerisinde söz konusu montaj unsurların uygulanmadığı görülmektedir. Bu içerikte montaj Unsurlarını uygularken bu unsurların parça dosyalarına işlenmesini sağlayan “Unsuru parçalara yay” seçeneğini sunacağız.

Genel olarak montaj dosyalarında alt parça üzerinde bir değişiklik veya düzenleme yapmak için unsur ağacında veya model üzerinde söz konusu parçaya fare ile sağ tıkladıktan sonra “parçayı düzenle” komutunu çalıştırarak parça katmanına giriş yapılır. Böylece yapılan düzenlemeler ve eklenen unsurlar parça dosyasında uygulanmaktadır.

Ancak montaj şablonunda, aşağıdaki resimde gösterildiği üzere, montaj sekmesinde “Montaj Unsurları” menüsündeki araçlar gibi bir takım unsurların montaj katmanında uygulanması için sunulmaktadır. Bu unsurlar kullanıldığında montaj dosyasında uygulanmış olup parça dosyalarını ayrıca açtığımızda bu unsurların eklenmediğini görüyoruz.

Montaj Unsurları uygulandığında, montaj dosyasının Tasarım ağacında (FeatureManager) unsur eklenmiş olur. Montaj unsurları ile bir unsur birden çok alt parçaya uygulanabilir.

Bu unsurlar parçaların tasarım veya imalatında olmayan ancak montaj sırasında uygulanan Delikler, Radyus’ler gibi işlemlerin montaj model üzerinde uygulanması için sunulur. Ek olarak montajda  parçalara toplu olarak bu unsurların uygulanabilmesi için ise kullanılır. Ancak bazı durumlarda montaj modelde referanslar kullanılarak montaj unsurlarını  uygularken parça dosyalarına da işlenmesi icap edilir. Bu durumda Montaj Unsurlarının seçeneklerinde aşağıdaki resimde gösterildiği üzere “Unsuru parçalara yay” seçeneği işaretlenerek parça dosyasına eklenmesi sağlanır. Böylece seçili olan alt bileşenlere bu unsur uygulanırken aynı zamanda parça dosyalarında ise ayrıca söz konusu unsur eklenmiş olur.

Unsur Kapsamı Seçenekleri: (1) Montaja eklenmiş olan tüm alt bileşenlere söz konusu unsuru uygular (2) Unsuru sadece model üzerinde seçilen ve 5 numaralı etiketle gösterilen kutuda bulunan bileşenlere uygular (3) Bu seçenek ile unsuru montaj dosyasında bileşenlere uygularken aynı zamanda uygulanan bileşenlerin parça dosyalarında ise unsur eklenmiş olur (4) Unsurun referans çizimi ve uygulama doğrultusunda çakışan bileşenleri otomatik olarak seçer (5) Seçilen bileşenler bu kutuda listelenir, bu liste üzerinde sağ tıklanarak başka bileşen eklemek veya bileşen çıkartmak mümkündür

Unsur Kapsamı Seçenekleri:

  1. Montaja eklenmiş olan tüm alt bileşenlere söz konusu unsuru uygular
  2. Unsuru sadece model üzerinde seçilen ve 5 numaralı etiketle gösterilen kutuda bulunan bileşenlere uygular
  3. Bu seçenek ile unsuru montaj dosyasında bileşenlere uygularken aynı zamanda uygulanan bileşenlerin parça dosyalarında ise unsur eklenmiş olur
  4. Unsurun referans çizimi ve uygulama doğrultusunda çakışan bileşenleri otomatik olarak seçer
  5. Seçilen bileşenler bu kutuda listelenir, bu liste üzerinde sağ tıklanarak başka bileşen eklemek veya bileşen çıkartmak mümkündür

Montajı kaydederken “unsuru parçalara yay” seçeneği ile birlikte Montaj Unsuru uygulanmış olan parçaların dosyalarında eklenmek üzere alt parça dosyaları için kaydetme seçeneği görüntülenmektedir. Tümünü Kaydet seçeneği ile unsur uygulanmış parçalar kalıcı olarak unsur ile birlikte kaydedilir.

Montaj tasarım ağacında eklenmiş olan “Cut-Extrude1” unsuru alt bileşenler üzerinde uygulanmıştır

Montajda unsurları “Unsuru parçaya yay” seçeneği ile üzerinde uygulanmış parça dosyalarını ayrıca açtığımızda, parçaların Unsur Ağacında montajda uygulanmış olan unsur aşağıdaki resimlerde gösterildiği gibi dış referanslı olarak eklendiği görülmektedir.

Montajda uygulanmış olan unsur “Unsuru parçalara yay” seçeneği sayesinde parçaların dosyalarında da eklenmiştir
Montajda uygulanmış olan unsur “Unsuru parçalara yay” seçeneği sayesinde parçaların dosyalarında da eklenmiştir

 

 

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin