Konfigürasyona Renk Atama-Görüntü Durumu

0
630

Tasarım yaparken oluşturduğumuz parçalara çeşitli renkler vermekteyiz. İlgili renkleri görsel, kategorilendirme, gruplama vb. gibi farklı amaçlar ile kullanabilmekteyiz. Tasarladığımız parçalara farklı renkler vermek istediğimizde sürekli renklerini değiştirmek kimi zaman zor olabilmektedir. Bu tip bir durum için parçaları çeşitlendirmek için kullandığımız konfigürasyonları kullanabiliriz.

Oluşturduğumuz konfigürasyonlar ile unsur, ölçü gibi değişkenleri değiştirebildiğimiz gibi görünümler de konfigüre edilebilir. Bunlardan bir tanesi de renklerdir. Parça içinde konfigürasyonlar sekmesine geçildiğinde “Görüntü Durumları” kısmı da gelmektedir. Bu bölümde spesifik görünüm ayarlamaları tutulabilmektedir. Görüntü durumu için sağ tıklanarak “Özellikler” sekmesine erişilerek konfigürasyona bağlanabilmektedir.

Örneğin bir Vazo modeli için farklı konfigürasyonlar oluşturarak farklı renkler verelim. Aşağıdaki görselde ve yukarıda anlatıldığı gibi görüntü durumuna erişebilmekteyiz.

Görüntü Durumu Özellikler
Konfigürasyon Görüntü Durumu Özellik Erişimi

Özellikler içine girildikten sonra görüntü durumu konfigürasyona bağlanabilir.

Görüntü Durumunu Konfigürasyona Bağlama
Görüntü Durumunu Konfigürasyona Bağlama

Vazo modeli için Kırmızı, Mavi ve Turuncu renkleri atayacağımız konfigürasyonlar oluşturalım. Her bir konfigürasyon oluşturulduğunda seçtiğimiz konfigürasyona bağlama özelliği sayesinde farklı görüntü durumu oluşmaktadır. Varsayılan konfigürasyon için Görüntü Durumu-1 olarak gelmiş olup ilk atanan konfigürasyon olan Kırmızı konfigürasyonu için Görüntü Durumu-2 oluşmuştur.

Farklı Görüntü Durumu
Konfigürasyona Göre Değişen Görüntü Durumu

Konfigürasyon belirlenmesi ile görünüm sekmesine gelinerek görünüm değişikliği sağ tık menüsü ile gerçekleştirilebilir.

Görünümü Düzenleme
Görünümü Düzenleme İşlemi

Renk atama yapıldıktan sonra aynı komut penceresi içinde ilgili renkleri belirli görüntü durumuna atama, tümüne atama gerçekleştirilebilir veya sadece bu görüntü durumu olarak seçim yapılabilmektedir.

Renk Atama ve Görüntü Durumuna Bağlama
Renk Atama ve Görüntü Durumuna Bağlama

Böylelikle her bir konfigürasyona renk atama işlemi görüntü durumu üzerinden gerçekleştirilebilir. Aynı işlemler montaj dosyası için uygulanabilmektedir.

Konfigürasyonlara Bağlı Renkler
Konfigürasyonlara Görüntü Durumu ile Bağlı Renkler

Benzer renk atama işlemi Konfigürasyon sağ tık menüsü özellikler içinden “Konfigürasyona Özel Renk Atama” seçeneği ile de yapılabilmektedir. Ancak burada her bir konfigürasyonda farklı renkler gelmesi için Görüntü Durumu konfigürasyona bağlama seçeneği yapılmalıdır.

Konfigürasyona Özel Renk Atama
Konfigürasyona Özel Renk Atama Seçeneği

Yukarıda anlatılan metotlar ile parça ve montaj tasarımlarınız için düzenlenebilir, değiştirilebilir ve çeşitlendirilebilir görüntü işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin