Koordinat Sistemi Nasıl Değiştirilir?

0
9206

Son güncelleme: 08.12.2023

SOLIDWORKS içerisinde yeni çizim yaparken ön, sağ, üst gibi çizim düzlemlerini kullanarak tasarımlarımızın ön görünüm gibi isteğimize uygun görünümlere sahip olmasını ayarlayabilmekteyiz. Fakat özellikle farklı programlardan STEP, IGES gibi formatlarda aldığınız dosyalarda koordinat sisteminin yanlış geldiği durumlar ile karşılaşabilirsiniz.

Yanlış koordinat sistemi

Bu şekilde oryantasyonu bozuk parçalar ile çalışması oldukça güçtür. Oluşturacağınız unsurlarda koordinata göre ölçü vermek veya düzlemlere göre çizimler oluşturmak sizi zorlayabilir. Teknik resimlerde de görünümler şablonunuzdan gelen düzlemlere göre olacağından dolayı istediğiniz görünümü almak oldukça zor olacaktır.

yanlış teknik resim görünümleri

Taşı / döndür gibi komutlar ile parça oryantasyonunu değiştirmeniz her zaman mümkündür. Aynı zamanda koordinat sistemini değiştirmeden sadece standart görünümleri de değiştirebilirsiniz. Ön, üst gibi görünümleri istediğiniz açıya göre ayarlayabilirsiniz. Bunu yapmak için aşağıdaki makalemizi inceleyiniz.

İlgili Makaleye Git: Görünüm Yönünü Değiştirmek

Bunların haricinde aşağıdaki yöntem ile parçanızın koordinat sistemi isteğinize uygun olarak güncelleyebilirsiniz. Yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir.

Yeni Koordinat Sistemi Yaratmak

  • Yeni bir koordinat sistemi oluşturmak için Unsurlar menüsünde bulunan Referans Geometrisi kısmından Koordinat Sistemi komutuna giriniz.

koordinat sistemi eklemek

  • Sonrasında unsurun özellikleri kısmında öncelikle olması gereken yeni orjin için bir nokta seçiniz.
  • X,Y,Z eksenlerinden herhangi iki tanesi için kenar seçiniz. Modelinizde seçebileceğiniz uygun bir kenar yok ise önce isteğinize uygun bir çizim gerçekleştirip sonrasında çizimdeki çizgileri seçebilirsiniz.

koordinat sistemi ayarları

  • Unsuru onayladığınızda olması gereken koordinat sistemini oluşturmuş oldunuz.

yeni koordinat sistemi

Parçayı Yeni Koordinat Sistemine Göre Farklı Kaydetmek

Yeni oluşturduğunuz koordinat sistemini yeni oluşturacağınız unsurlarınız için referans olarak kullanmanız mümkündür. Fakat parçanın orjinal koordinat sistemi ve orjin noktasını direk olarak yenisiyle değiştiremezsiniz. Ancak dosyayı oluşturulan yeni koordinat sistemine göre Parasolid veya STEP gibi dosyalara verip, sonra tekrar SOLIDWORKS dosyası olarak geri alabilirsiniz. Tabi bu işlem sonrasında unsur ağacınız sıfırlanacak ve sadece alınmış gövdeler kalacaktır. Unsur ağacı sıfırlanmasın istiyor iseniz bu yöntemden ziyade üst tarafta belirtilen standart görünümleri güncellemek yöntemini kullanabilirsiniz.

  • Dosyanızı farklı kaydet diyerek Parasolid veya benzeri bir uzantı seçiniz ve karşınıza çıkan Seçenekler… butonuna basınız.

farklı dosya kaydetme seçenekleri

  • Koordinat sistemi olarak yeni oluşturulan koordinatı sistemini seçiniz ve kaydetmeyi tamamlayınız.

parasolid koordinat sistemi belirtmek

  • Kaydedilen Parasolid dosyasını tekrar açtığınızda koordinat sistemi isteğinize uygun olarak sıfırlanmış bir şekilde gelecektir.

düzgün koordinat sistemi

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin