Malzeme Listelerinde Formül Kullanımı

0
2935

Son güncelleme: 24.08.2023

SOLIDWORKS montaj dosyalarının teknik resimleri alındığında, montajda yer alan parça bilgileri malzeme listelerinde otomatik olarak gösterilebilmektedir. Bu malzeme listelerinde montajın ağaç yapısı, parçaların adetleri ve tanım, malzeme, ağırlık gibi özel özellikleri gösterilebilmektedir. Malzeme listesinin bu yeteneklerini formüller kullanarak daha da genişletmeniz mümkündür. Örneğin aşağıdaki gibi bir malzeme listesi ele alınacak olur ise;

Malzeme listesi

Burada görülebileceği gibi her bir parçanın montajda bulunduğu adet ve birim fiyatı belirtilmiştir. Fakat bazı durumlarda kullanıcılar birim fiyat yerine birim fiyatın adet ile çarpımı olan parçanın toplam maliyetini görmek isteyebilir. Aynı Excel ortamında olduğu gibi SOLIDWORKS teknik resim içerisinde de bazı formüller kullanarak tablonun bu isteği karşılaması sağlanabilir. Bunun için öncelik ile uygun bir yere sağ tıklayarak yeni boş sütun eklenmelidir.
malzeme listesine sütun eklemek

Sütunun başlığı isteğe göre değiştirilebilir. G harfine denk gelen sütuna formül eklemek için bir kez G harfinin üzerine basılır ve denklem komutuna girilir.

Sütuna denklem eklemek

Denklem komutu içerisinde sütunlar listesini kullanarak istenilen dört işlem yaptırılabilir. Bu örnekte Fiyat sütunu ile Miktar sütunu çarpılmaktadır.

çarpım formülü

Toplam Fiyat sütunu artık istenilen çarpımı sürekli güncel olarak göstermektedir. Sütunun sağ üst köşesinde denklem ibaresi burada bir formül olduğunu göstermektedir.

toplam fiyat gösteren malzeme listesi

Benzer şekilde malzeme listesinin en altına yeni bir satır açılarak burada da tüm sütun yerine tek bir hücreye formül atanabilir. Örneğin toplam maliyeti gösterebilmek adına fiyatları toplamak için TOPLAM fonksiyonu kullanılabilir.

toplam formülü

Farklı sebepler ile “EĞER” fonksiyonunu kullanmakta faydalı olabilmektedir. Örneğin aynı örnek üzerinde görebileceğiniz gibi bazı parçaların tanımı “Tanım” ismindeki özel özelliğe yazılmış iken bazıları “Description” adındaki özel özelliğe yazılmıştır. Dosyaların farklı kullanıcılar tarafından çizildiği ve farklı dillerde yazılım kullanan firmalarda bu şekilde problemler gözlemlenebilmektedir. Burada aşağıdaki gibi bir formül kullanarak yeni açılan sütuna boş olmayan özel özelliğin değeri getirilebilir.

IF(‘Description’=””;’Tanım’;’Description’) (Description boş ise Tanım’ı, değilse Description’u göster)

Yarım olan diğer iki sütun gizlenerek malzeme listesi sadeleştirilebilir.

malzeme listesi

Eğer fonksiyonunda aşağıdaki karşılaştırma özelliklerini kullanabilirsiniz.

Sembol Tanım Örnek
= Eşittir ‘Tanım’ = “” (Tanım özelliği boştur)
> Büyüktür ‘Miktar’ > 2
< Küçüktür `Uzunluk` < 2
<= Küçük Eşittir ‘Miktar’ >= 2
>= Büyük Eşittir `Uzunluk` <= 2
<> Eşit Değildir ‘Tanım'<>”” (Tanım özelliği boş değildir)

 

 

Formüller ile yeteneklerini genişletebileceğiniz malzeme listeleri montajlarınız hakkında detaylı bilgilere kolayca erişmenize olanak sağlamaktadır.

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin