Son güncelleme: 21.12.2023
Pratik Rehber: ERP Dünyasındaki Terimler Sözlüğü
ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) dünyası, maalesef son zamanlarda popüler terimlerle, kısaltmalarla ve karmaşıklıklarla dolup taşmış durumdadır. BPM, BI, CTP, MES, MRP, JIT gibi birçok terim, seçim sürecini karmaşık hale getirebiliyor. Bu blog yazısında, ERP seçim sürecinde sıkça karşılaşılan terimlerden başlayarak, kapsamlı bir ERP çözümünün özelliklerine ve yeni bir ERP çözümünü değerlendirirken dikkate almanız gereken kritik terimlere değindik.
ERP çözümünü değerlendirirken karşılaşabileceğiniz yaygın terimleri anlamak, yazılım tedarikçilerinin web sitelerini, broşürlerini ve satış sürecini daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu terimler arasında kullanıcı dostu arayüz, özelleştirilebilirlik, entegrasyon yetenekleri gibi faktörler yer alabilir.
ERP çözümleri geniş bir yelpazede özellik ve modülleri içerir. Finans, İnsan Kaynakları, Tedarik Zinciri Yönetimi gibi temel modüllerin yanı sıra özel sektörlere özgü modüller de bulunabilir. İşletmenizin ihtiyaçlarına en uygun olanları belirlemek, iş süreçlerinizi daha etkin hale getirecektir.
ERP, MRP ve MES Arasındaki Belirgin Farklar:
ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması), MRP (Malzeme İhtiyaç Planlaması) ve MES (Üretim Yönetimi Sistemi) terimleri sıklıkla karıştırılır. Ancak, bu terimler arasındaki belirgin farkları anlamak, doğru bir ERP çözümü seçimi için önemlidir. ERP, iş süreçlerini bütünleştiren geniş kapsamlı bir sistemken, MRP malzeme ihtiyaçlarını yönetmeye odaklanır ve MES üretim süreçlerini optimize eder.
Cloud Bilişim Hizmet Seviyeleri:
Şirketiniz için en uygun Cloud Bilişim hizmet seviyesini seçmek, ERP çözümünüzün başarısı için kritik öneme sahiptir. IaaS (Altyapı olarak Hizmet), PaaS (Platform olarak Hizmet) ve SaaS (Yazılım olarak Hizmet) arasındaki farkları anlamak, bütçeniz ve iş ihtiyaçlarınız doğrultusunda doğru seçimi yapmanıza yardımcı olacaktır.
BPM Sistemi: Olmazsa Olmaz mı?
İş Süreçleri Yönetimi (BPM), bir organizasyonun iş süreçlerini düzenlemesine ve optimize etmesine yardımcı olan bir sistemdir. Ancak, her şirketin ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle, bir ERP çözümünün içinde BPM sistemi olması gerekir mi, bu soruya cevap verirken iş süreçlerinizin karmaşıklığına ve firmanızın ihtiyaçlarına odaklanmalısınız.
ERP Çözümünüzün Mutlaka İçermesi Gereken Kritik Araçlar:
ERP çözümünüzün başarısı için kritik olan araçları belirlemek, uzun vadeli bir perspektife sahip olmanızı sağlar. Veri analitiği, mobil erişim, güvenlik önlemleri gibi özellikler, bir ERP çözümünün güçlü olup olmadığını değerlendirirken göz önünde bulundurmanız gereken unsurlardır.
Yeni bir ERP çözümünü değerlendirmek karmaşık bir süreç olabilir, ancak bu rehber, sizin doğru olanı bulmanıza yardımcı olacaktır. ERP dünyasındaki terimleri anlamak ve kapsamlı bir çözümü değerlendirmek, bilinçli kararlar almanıza ve iş süreçlerinizi daha etkin bir şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır.
3.Parti Yazılımlar (3rd Party Application)
ERP sisteminizin içinde çalışan, ancak ERP satıcınızın dışındaki bir şirket tarafından tasarlanan, satılan ve sürdürülen uygulama.
Altyapı olarak Hizmet (IaaS)
Bulut teknolojisinde en düşük hizmet seviyesidir. IaaS ile üçüncü taraf, işletim sistemi teknolojileri, ham depolama, güvenlik duvarı seçenekleri ve diğer ağ bağlantı altyapısı gibi işleyen bir bilgisayar ortamının temel bileşenlerini yönetir. Üretici, platformu ve uygulamaları yönetmekten sorumludur.
Ana Üretim Planı (Master Production Schedule – MPS)
Gelecekteki tüm üretim için, neyin üretileceği, ne zaman ve hangi malzemelerle üretileceği gibi detayları içeren bir plan. Bir ERP çözümünde, MPS aracı, satışlar ve tahmini talep, envanter seviyeleri, üretim kurşun süreleri, kaynak kapasitesi ve daha fazlasını dikkate alır ve bu verileri kapsamlı bir üretim programına çevirir.
Anahtar Performans Göstergesi (Key Performance Indicator – KPI)
Bir şirketin temel iş hedeflerini ne kadar etkili bir şekilde başardığını değerlendiren bir performans ölçümü türüdür. Zekası paketlerinin bir parçası olarak sunulur.
Arıza Modu Etkiler Analizi (Failure Mode Effects Analysis – FMEA)
Tasarım, ürün veya süreçte meydana gelebilecek tüm olası arızaları belirlemek için adım adım bir yaklaşım. Genellikle bir ERP kalite yönetimi modülünün parçasıdır.
Ayrık Üretim (Discrete Manufacturing)
Bir üretim türü. Ayrık üreticiler genellikle oyuncaklar, motor parçaları ve mobilya gibi monte edilebilen veya sökülebilen farklı ürünler üretirler.
Bakım, Onarım ve Revizyon (Maintenance, Repair and Overhaul – MRO)
İş merkezi kullanılabilirliğini artırmak, maliyeti ve onarım sürelerini azaltmak amacıyla planlı ve önleyici bakımı, onarımı veya değiştirilmesidir.
Barındırılan ERP (Hosted ERP)
Uzak bir siteye (örneğin bir sunucu çiftliği veya ERP satıcınızın tesisine) yüklenen, yönetilen ve çalıştırılan bir ERP çözümü.
Belge Kontrolü (Document Control – DOC)
Kalite yönetmeliklerine uygunluğu sürdürmek için kritik üretim belgelerini (prosedürler, çalışma talimatları, vb.) koruyan bir belge yönetimi çözümü. Genellikle bir ERP kalite yönetimi modülünün parçasıdır.
Bulut Bilişim (Cloud Computing)
Merkezi veri depolama imkanı sunan uzak sunucular ve yazılım ağlarını içeren çok yönlü bir hizmet platformudur. Bulutlar genellikle kamusal, özel veya karma olabilir. ERP dünyasında, üç en yaygın bulut bilişim platformu IaaS, PaaS ve SaaS’dir.
Cihaz Geçmişi Kaydı (Device History Record – DHR)
Tıbbi üreticiler için bir gereklilik olan DHR’ler, üretim sırasında üretilen her parti, lot ve birimle ilgili detayları içerir. Genellikle bir ERP kalite yönetimi modülünün parçasıdır.
Dağıtım Listesi (Distribution List)
Öncelik sırasına göre atanan çalışma istasyonları ile üretim iş emirlerinin bir listesi. Dağıtım listeleri, sınırlı süreli üretim planlamasının alternatif bir seçeneğidir ve genellikle montaj üreticileri tarafından tercih edilir.
Dassault Systèmes
1981 yılında yaklaşık 20 mühendisten oluşan küçük bir ekiple başlayıp ve öncelikle havacılık endüstrisini tek bir markayla destekledi: CATIA. Bugün, aklınıza gelebilecek hemen hemen her sektöre hizmet veren 12 markadan oluşan portföyü ile iş gücünü 22.500’ün üzerine çıkarttı. Endüstriyel süreçleri destekleyen yaşam Döngüsü uygulaması yazılımlarını geliştirip pazarlıyor ve ürünlerin tasarımdan bakımına ve geri dönüşüm aşamasına kadar bütün yaşam döngüsünde 3D vizyon elde etmesini sağlıyor.
Depo Yönetim Sistemi (Warehouse Management System – WMS)
Üreticilerin envanter ve deponun her yönünü yönetmesine yardımcı olan, birbirine bağlı uygulamalardan oluşan bir platformdur. Özgün araçlar arasında yönlendirmeli alma ve yerleştirme dağıtımı, dalga yönetimi, rıhtım planlaması, raf ömrü yönetimi ve daha fazlası bulunur.
Dış Kaynak Kullanımı (Outsource)
Üretiminizin bazı yönlerini üçüncü taraf bir sözleşmeli üreticiye devretme süreci. Genellikle ERP çözümleri, bu süreci yönetmek için bir Dış Kaynak Kullanımı modülü sunar.
Döngü Sayımı (Cycle Count)
Genel envanterinizi fiziksel olarak saymak yerine belirli bir konumda belirli bir günde alt kümeyi örnek olarak sayma işlemidir.
Düzeltici/Önleyici faaliyet (Corrective Action Report/Corrective Action Preventative Action – CAR/CAPA)
Üretilen ürünlerdeki uygunsuzlukların nedenlerinin sistematik olarak araştırılması, bunların tekrarlanmasını veya ortaya çıkmasını önlemek için. Genellikle bir ERP kalite yönetimi modülünün parçasıdır.
Elektronik Veri Transferi (EDI)
İş ortakları arasında insan müdahalesi olmadan standart bir elektronik formatta bilgi (siparişler, ASLAR, vb.) gönderen bir belge değişim programı.
FIFO/LIFO (First In, First Out/Last In, First Out)
Envanterin finansal takibini kolaylaştıran varlık yönetimi araçlarıdır. FIFO, ilk stok ilk satılan olarak kaydedildiği anlamına gelirken, LIFO en son üretilen öğeleri ilk çıkartılacak olarak işaretler.
Gelişmiş Sevkiyat Bildirimi (Advanced Shipping Notice – ASN)
Yaygın bir EDI belgesi olan ASN’ler, müşterilere sevkiyatın yaklaştığını bildirir, böylece teslimata hazırlanabilirler.
Gelişmiş Ürün Kalite Planlaması (APQP)
Başlangıçta otomotiv endüstrisi için geliştirilen APQP çerçevesi, ürün geliştirme sürecine rehberlik eder. Genellikle bir ERP çözümünde kalite modülünün bir parçasıdır.
Genel Muhasebe (General Accounting-GL)
Farklı modüllerden (örneğin borçlar, alacaklar, sabit varlıklar vb.) aktarılan tüm muhasebe verilerinin merkezi deposu ve herhangi bir finansal yönetim sisteminin omurgası.
Gerçek Maliyet (Actual Cost)
Üretim sürecinizdeki her bileşenin sürekli değişen gerçek gideri. Gerçek maliyet, genellikle sık sık değişen parça maliyetlerine sahip üreticiler tarafından tercih edilir. Gerçek maliyete karşıt olan ise standart maliyettir.
Gerçek Zamanlı Raporlama (Real-Time Reporting)
ERP çözümünüz aracılığıyla kurumsal verileri anında toplayıp analiz etme yeteneğidir.
Gerçek Zamanlı Yükleme (Backflush)
Üretim sırasında tüketilenlere dayalı olarak, envanter kontrol modülünden malzemelerin ve parçaların çıkarılması.
Gizlilik Anlaşması (Non-Disclosure Agreement – NDA)
Bir ERP satıcısı ve alıcı firma arasında görüşmelerde elde edilen bilgilerin yayılmasını yasaklayan bağlayıcı gizlilik anlaşması.
Güvenlik Stoğu (Safety Stock)
Stok bitimi riskini hafifletmek için bir tampon olarak tutulan fazla envanter. MRP ve tahmin araçları, yalın üretim ilkelerine bağlı kalırken, eksikliklere karşı korunmak için gereken doğru Güvenlik Stoğu miktarını belirlemeye yardımcı olur.
Hat Üzerinde Araç Sıralama Süreci (In Line Vehicle Sequencing Process – ILVS)
Otomobil üreticilerinde bir üretim hattında, araçların belirli bir sırayla düzenlenmesi veya sıralanması sürecini ifade eder.
Hattın Temizlenmesi (Line Clearance)
Yeni bir işin başlatılmasından önce, eğitilmiş bir çalışan tarafından montaj hattının temizlenmesi işlemi.
Hizmet Olarak Platform (Platform as a Service – PaaS)
PaaS, Bulut Bilişimdeki IaaS katmanının üzerine inşa edilir. Burada üçüncü bir taraf yalnızca gerekli IaaS bileşenlerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tamamen hazır veri tabanı sistemleri, web sunucuları, render çiftlikleri, yazılım geliştirme ortamları ve daha fazlasını sağlar. Yönetim sorumluluğu ise yine üreticiye aittir.
Hizmet Olarak Yazılım (Software as a Service – SaaS)
SaaS, Bulut Bilişimde en üst düzey hizmet seviyesidir. Bir üçüncü taraf, size gerekli olan tüm IaaS ve PaaS hizmetlerini sağlar ve ayrıca ERP sisteminizin tüm bakımını, yapılandırmasını ve güncellemelerini gerçekleştirir. SaaS sözleşmesiyle ERP sisteminizin herhangi bir kısmının size ait olmadığı, bunun yerine programı aylık bir ücret karşılığında bir hizmet sağlayıcıdan kiraladığınız bir modeldir.
Hizmet Portalı (Self-Service Portal)
Kullanıcıların belirli iş detaylarına erişebildikleri bir web sitesidir. Self-Servis portalları; çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler, tüketiciler ve daha fazlası için açılabilir.
IQMS
Üretim yazılımlarında öncü otorite.
Işıklı Uyarı Çubuğu (Lightstick)
Üretim işlerinin üretim performansının görsel göstergesini sunan ve bir iş merkezinin üstüne monte edilen üretim donanımıdır.
İade Mal Kabulü (Return Material Authorization – RMA)
Bir ürünün onarım, değiştirme veya iade için geri gönderilmesi sürecidir. ERP araçları hem müşteri hem de tedarikçi iadeleri için RMA’ları yönetmelidir.
İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resources Management – HRM)
Çalışan varlıklarını en üst düzeye çıkarmak ve yönetmek için tasarlanmış uygulamalardır ve bunlar arasında maaş, zaman ve devamsızlık, faydalar, işe alım vb. Uygulamalar yer alır.
İnsan Makine Arayüzü (Human Machine Interface – HMI)
Üretim veya işlem kontrol sistemlerinin grafik tabanlı kullanıcı arayüzü. Örneğin, programlanabilir mantık denetleyicilerinizle iletişim kuran bilgisayar programı.
İstatistiksel Proses Kontrol (Statistical Process Control – SPC)
Kalitenin ölçülmesi ve kontrol edilmesi için bir metodolojidir.
İş Akışı (Workflow)
BPM’de önemli bir araç olan iş akışları, otomatik olarak belgelerin ve süreçlerin yönlendirilmesini, takip edilmesini ve onaylanmasını kolaylaştırır.
İş Aktivitesi İzleme (Business Activity Monitoring)
Üretim verilerinizin yakalanması ve değerlendirilmesi temelinde, kritik olayları ve sorunları size (metin veya e-posta yoluyla) otomatik olarak bildiren özelleştirilebilir, sorgu tabanlı bir danışmanlık sistemi.
İş Atölyesi Üretimi (Job Shop Manufacturing)
Küçük adetlerde, özel ürünler üretilmesi anlamına gelen terim. Genellikle özel ve tek seferlik çalışmalar olduğu için üretim süreci her seferinde farklıdır.
İş Emri (Work Order)
Belirli bir ürünün belirli miktarda üretimini yetkilendiren şirket içi talimat. Üreticiler, ana üretim programını oluşturmak için iş emirlerini kullanır.
İş Süreçleri Yönetimi (Business Process Management – BPM)
Bir organizasyonun verimliliğini artırmak için şirket süreçlerini modelleyerek, insan hatalarını azaltarak iletişimi artıran uygulama.
İş Zekası (Business Intelligence – BI)
Ham iş verilerinizi kullanışlı raporlara, e-posta uyarılarına, analizlere ve daha fazlasına dönüştüren değerlendirme araçları.
Kaizen
İşletmenin performansını iyileştirmek için, süreçler, çalışanlar, zaman ve teknolojide sürekli iyileştirmenin pratiği olan uzun vadeli bir rekabetçi strateji.
Kalite Yönetim Sistemi (Quality Management System – QMS)
Üreticilere her kalite ve uygunluk gereksinimini yönetmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmış uygulamaların bir seti.
Kanban
Üretim hızını-talep hızıyla hizalayarak iş merkezinde envanter seviyelerini koruyan tam zamanında üretimi destekleyen bir çizelgeleme aracıdır.
Katma Değerli Bayi (Value-Added Reseller – VAR)
Bir ürünü alıp, kendi özelliklerini veya hizmetlerini ekleyerek yeni bir ürün olarak yeniden satan firmadır.
Kişisel Cihaz (Bring Your Own Device -BYOD)
Kişisel sahip olunan cihazların (telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, vb.) işe getirilip ayrıcalıklı şirket bilgilerine erişmek için kullanılması. Giderek yaygınlaşan bir uygulama.
Kurumsal Kaynak Planlama (ERP)
İşletme operasyonlarını entegre bir görünümle yönetmenize yardımcı olan iş yönetimi yazılımı.
Machine to Machine M2M
Kablolu ve kablosuz cihazların birbirleriyle bilgi alışverişi yapmasına ve işlemleri gerçekleştirmesine izin veren teknoloji. M2M, Nesnelerin İnternetinin ayrılmaz bir bileşenidir. İş merkezlerinin uzaktan izlenmesi, üretim ortamında M2M’nin bir örneğidir.
Makine Durdurma Süresi (Downtime)
Bir iş merkezinin kullanılamaz olduğu süre.
Malzeme İhtiyaçları Planlama (Material Requirements Planning – MRP)
ERP’nin öncüsü olan MRP, üretim planlaması, zamanlaması ve envanter kontrolünü yöneten ERP yazılımınızın içinde bulunan bir dizi özelliği ifade eder. Bu yöntem ürünlerin müşteriye teslim süresinden geriye doğru çalışmaktadır.
Malzeme İnceleme Kurulu (Material Review Board – MRB)
Uygunsuz malzemenin uygun işlemesini kararlaştıran bir grup insan. Genellikle bir ERP kalite yönetimi paketinin bir parçasıdır.
Malzeme Listesi (Bill of Material – BOM)
Nihai ürünün üretim tarifi. BOM, ham madde ve alt bileşenlerin listesi ve miktarı, ara montaj süreçleri ve döngü süresi gibi önemli ayrıntıları içerir.
Mühendislik Değişiklik Emri (Engineering Change Order – ECO)
Parça, montaj, özellikler, işlemler ve çalışma talimatlarında (genellikle son dakika) değişiklikleri açıklayan bir belge. Genellikle bir ERP kalite yönetimi modülünün parçasıdır.
Müşteri İlişkileri Yönetimi (Customer Relationship Management – CRM)
Satış, teknik destek, pazarlama ve müşteri hizmetleri ekiplerinizin tedarikçi, müşterileri ve potansiyel müşterilerinizle (aday) olan etkileşimlerini yönetmelerine yardımcı olan bir program.
Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – IoT)
Fiziksel nesnelerin internet aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurabilmesi, veri toplayabilmesi ve bu verileri paylaşabilmesi yeteneğini tanımlayan bir kavramdır.
On Premise ERP
Üreticinin fiziksel tesisinde yüklenen, yönetilen ve çalıştırılan bir ERP çözümü.
Orijinal Ekipman Üreticisi (Original Equipment Manufacturer – OEM)
OEM için iki tanım vardır: 1) Başka bir şirketin ürünü için bileşenler üreten bir üretici firma. Örneğin, Toyota için koltuk kayışları üretiyorsanız, koltuk kayışlarının OEM’i olarak kabul edilirsiniz. 2) Bir başka şirketin ürününü kendi adı ve markası altında satan bayiler.
Ölçü Birimi Yönetimi (Unit of Measure – UOM)
Üreticiler her envanter kalemi için birden fazla ölçü birimiyle uğraşır (örneğin, stoklama ve üretim farklı birimlerde olabilir). ERP yazılımı, kolay üretim, sipariş ve tedarik için ölçü birimlerini yönetir ve dönüştürür.
Özel Sorgu (Ad Hoc)
Düzenli olarak gerçekleşmeyen, tek seferlik, anlık sorgu. Planlanmamış ad hoc sorguları, dinamik olarak oluşturulan SQL sorgularını içerir.
Paket Yazılım (Out of the Box)
Bir kuruluşun ihtiyaçlarına uygun olarak önceden yapılandırılmış, hemen kullanıma hazır bir şekilde sunulan ve kurulum sonrasında özelleştirme veya entegrasyon ihtiyacı az olan ERP çözümü.
Programlanabilir Mantık Denetleyicisi (Programmable Logic Controller – PLC)
Üretim merkezlerindeki makinelerin otomasyon ve kontrolü için kullanılan dijital bir bilgisayardır. PLC’ler detaylı işlem verilerini toplayıp ERP çözümünüze geri gönderebilir.
Proses Üretim (Process Manufacturing)
Bu üretim türünde ortaya çıkan ürünler genellikle bileşenlerine ayrılamaz. Peynir, boya veya ilaçlar gibi.
Radyo Frekansı Tanımlama (Radio Frequency Identification – RFID)
Ağlı bir sistemle iletişim kurabilen, radyo frekansı kullanarak nesneleri tekil ve otomatik olarak tanıma yöntemidir. Elektronik Ürün Kodlu etiketler, çizgi görüşü tarama kısıtlamalarına ihtiyaç duymadan, ürünleri ve varlıkları takip etmek için kullanılır.
Raf Ömrü (Shelf Life)
Kullanılamaz hale gelmeden önce, bir malzemenin veya ürünün depolanabileceği süre.
Satılan Malların Maliyeti (Cost of Goods Sold – COGS)
Bir dönem boyunca, bir ürünün üretimi için gereken malzeme, işçilik ve genel giderler tarafından belirlenen doğrudan maliyeti.
Satın Alma Maliyeti Sapması (Purchase Price Variance – PPV)
Malzeme satın alırken, malzemenin atanmış standart maliyeti ile malzemenin gerçek maliyeti arasındaki fiyat farkını ifade eder.
Seçim Listesi (Pick List)
Kullanıcıların genellikle yalnızca bir tanesini seçebileceği seçeneklerin listesi.
Seri/Lot Takibi (Serial/Lot Traceability)
Bir parçanın üretiminde her adım için uçtan uca izlenebilirlik sağlar. Tıp, otomotiv ve gıda ve içecek gibi sıkı düzenlemelere tabi endüstrilerde, kapsamlı izlenebilirlik bir gerekliliktir.
Sınıf I/II/III (Class I/II/III)
Tıbbi cihazların düzenleyici sınıflandırması, cihazın güvenliği ve etkililiğini sağlamak için gereken düzeyi belirler. Sınıf I düşük riskli cihazlar için kullanılır ve Sınıf III en yüksek risk taşıyan parçalar içindir.
Siparişe Göre Üretim (Make to Order Manufacturing)
Siparişe göre üretim türü. Müşterinin siparişi alındıktan sonra süreç başlar ve sipariş özelleştirmesine olanak tanır. Ancak müşteri bekleme süresi artar. Siparişe göre üretim, yalın envanter uygulamalarını destekler.
Sonlu Kapasite Planlama (Finite Scheduling)
Gerçek zamanlı olarak tesis kapasite sınırlarını tanıyan, malzeme kısıtlamalarını, BOM karmaşıklığını, WIP süreçlerini, takım çakışmalarını ve öncelikli siparişleri otomatik olarak hesaba katan bir zamanlama motoru. Aynı anda talebi karşılamak ve plansız olaylara izin vermek için gereken kaynakları değerlendirir.
Standard Maliyet (Standard Cost)
Malzemelerinizin, işçiliğinizin ve genel giderlerinizin her birine önceden tahmini değerler atama işlemi. Sürekli fiyatlandırma senaryolarına ve uzun vadeli işlere sahip olan ayrık üreticiler, genellikle standart maliyetlendirmeyi tercih eder.
Şirketler arası İşlem (Intercompany Transaction – ICT)
Bu terim, aynı şirket grubuna ait farklı iki şirket arasında gerçekleşen finansal işlemleri ifade eder. Bu işlemler genellikle mal veya hizmet alımı, satışı, kiralama gibi ticari faaliyetleri içerir.
SQL Sorgu Dili (Structured Query Language – SQL)
Veri tabanı ile iletişim kurmak, sorgulamak ve yönetmek için kullanılan programlama dili.
Tahmini Kapasite (Capable to Promise – CTP)
Malzeme bulunabilirliğine ve kapasite kaynaklarına dayalı olarak talebin ne zaman karşılanacağı ve ürünlerin ne zaman teslim edilebileceği gerçekçi tarihtir.
Tahminleme (Forecasting)
ERP çözümünüzde tahmin araçları. Geçmiş ve şimdiki verilere dayalı üretim tesisi verimliliği, kaynak gereksinimleri, gelirler ve karlılık projeksiyonları yapmanıza yardımcı olur. Şirketler gelecek yılki gelirini tahmin edebilir ve ardından bunu gerçek sonuçlarla karşılaştırarak bir fiili analiz oluşturabilir.
Tam Zamanında (Just in time – JIT)
İşlenmekte olan envanteri ve ilişkili taşıma maliyetlerini azaltmak için malzemenin doğru zamanında, doğru yerde ve doğru miktarda bulunmasına odaklanan çevik bir envanter stratejisi.
Tedarikçi Yönetimli Stok (Vendor Managed Inventory – VMI)
Bu tedarik zinciri modelinde, sipariş oluşturma ve dağıtımcının envanter seviyelerini koruma sorumluluğu üreticiye aittir.
Tier 1, Tier 2, Tier 3
Otomotiv endüstrisinde tedarikçilerin otomobil üreticisine olan yakınlıklarını gösteren bir sınıflandırmadır. OEM, otomobili doğrudan yapan şirketi temsil eder (Toyota, Ford). Tier 1 üreticiler, doğrudan OEM’lere tedarik yapan firmalardır. Tier 2 ise Tier 1’e, zincir böyle devam eder.
Toplam Sahip Olma Maliyeti (TSOM) (Total Cost of Ownership)
Bir ürünün doğrudan ve dolaylı maliyetlerini belirleyen bir finansal tahmin. Örneğin, bir ERP çözümü seçerken sadece başlangıç yazılım yatırımını değil, aynı zamanda yıllık bakım maliyeti, altyapı donanımı, eğitim ve özelleştirmenin maliyetini de hesaplamak gerekir.
Toplu Yükleme (Batch Upload)
Verilerin bir yerden (üretim alanınız) başka bir yere (ERP sisteminiz) belirli aralıklarla büyük gruplar halinde aktarılması. Genellikle toplu yüklemeler gün içinde sadece birkaç kez gerçekleşir ve gerçek zamanlı raporlamaya karşıt bir yaklaşımı temsil eder.
Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu (ISO)
Dünya genelinde endüstri, ticaret ve teknoloji alanlarında kullanılan standartları belirlemek ve geliştirmek amacıyla faaliyet gösteren bir kuruluştur. ISO, uluslararası standartlar oluşturarak ürünlerin, hizmetlerin ve sistemlerin kalitesini, güvenliğini ve etkinliğini artırmayı hedefler.
Uygunluk Belgesi (Certificate of Conformance – CoC)
Üretilen ürünün gerekli özelliklere uygun olduğunu belgeleyen bir belgedir.
Üretim Raporlama (Production Reporting)
ERP sistemine manuel olarak girilen veya otomatik olarak yakalanan, belirli bir vardiya boyunca belirli bir iş istasyonundan üretim detaylarını içeren bir rapordur. Üretim raporu detayları, yapılan parça sayısı, reddedilen parça sayısı vb. bilgileri içerebilir.
Üretim Yürütme Sistemi (Manufacturing Execution System – MES)
Üretim alanınızı izleyen ve yöneten bir yazılım paketi. Başlangıçta bağımsız bir çözüm olan MES yazılımı, giderek daha fazla ERP sistemine entegre edilmektedir.
Üretim Zekası (Manufacturing Intelligence)
Çeşitli kaynaklardan büyük miktarda üretim verisi toplayan araçlar, raporlama, analiz ve performans incelemesi için tek merkezi bir yapıya (ERP) verileri aktarır.
Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (Product Lifecycle Management – PLM)
Bir ürünün ilk tasarımından başlayıp üretim ve sevkiyatına kadar tüm yaşam döngüsünü yönetir.
Ürün Bilgi Yönetimi (Product Data Management – PDM )
Bir organizasyonun ürün tasarımı ve geliştirme süreçlerinde kullanılan verilerin düzenlenmesi, depolanması ve yönetilmesi için kullanılan bir sistem veya süreçleri ifade eder. PDM, tasarım verileri, belgeler, revizyon geçmişi ve benzeri bilgileri içerir. Bu sistemler, ürün yaşam döngüsü boyunca veri bütünlüğünü sağlamak ve ekipler arasında iş birliğini kolaylaştırmak amacıyla kullanılır.
Veri Tabanı Yöneticisi (Database Administrator – DBA)
ERP projelerinde, DBA genellikle ERP çözümünüzün kurulumu, güncellemeleri, yönetimi ve bakımından sorumlu olan birincil kişidir.
Yarı Mamul (Work in Progress – WIP)
Üretim sürecinde bir sonraki aşamayı bekleyen, yarı tamamlanmış ürünler.
Zaman ve Devam (Time and Attendance)
ERP çözümünüzde yer alan, maaş ve iş maliyeti hesaplamaları için doğru ve tutarlı işgücü raporlamasını kolaylaştıran bir modül.