Normal Kes Seçeneği-Normal Cut

0
582

Son güncelleme: 21.08.2023

Sac Metal modülünde çalışırken oluşturacağımız gövdenin bir sac metal olduğunu ve kesme/delme işlemlerinin genellikle büküm işlemlerinden önce yapıldığını bilmekteyiz. Bu nedenle SOLIDWORKS’teki bazı komutların sac metalde çalışma esnasında standart katı gövde işlemlerindeki gibi çalışmasını beklememiz doğru olmaz.

Normal kes açık ve kapalı hali
Normal kes açık ve kapalı hali

Normal kes seçeneği yukarıda görmüş olduğunuz kesme işleminde geometrik farkı yaratan unsurdur. Sac metal parçalarda çalışırken bir açılı kesme senaryosunda karşımıza çıkmaktadır.

açılı kesim örneği
açılı kesim örneği
açılı kesim örneği sonucu
açılı kesim örneği sonucu

Bu senaryoda yukarıdaki görseldeki gibi çizim gövdenin içinden geçer pozisyonda parçayı deldiğinde Y ekseni boyunca parçanın kesilmesi gerekir. Fakat sac metalde çalışırken büküm öncesinde bir delik delinecek şeklinde düşünüldüğünden bu şekilde bir seçenek ihtiyacı doğmuştur.

Bu seçenek kapalı olduğunda çizim ekseni boyunca parça delinir, fakat bu delme işlemi büküm öncesinde değil büküm sonrasında açılı delinmiş olur. Yani parçayı bu delinmiş halindeyken açınım aldığımızda aşağıdaki görseldeki gibi görünür.

normal kes kapalıyken kesim kenarı ekseni
normal kes kapalıyken kesim kenarı ekseni

Dolayısıyla kesme ekseni ile kesim sonucu oluşan kenar ekseni açınım görüntüsünde farklı yönlerde oluyor. Bu şekilde bir kesim yapmak adına yüksek eksen sayılı CNC kesim cihazına sahip olmamız gerekir. Bu da geleneksel sac kesim işlemlerinin dışında kalır.

Bükümden önce bu kesme işlemini yapmak istiyor fakat bunu bükümlü sacda yapmak istiyorsak normal kes seçeneğini açarız ve aşağıdaki görseldeki gibi bir sonuç elde ederiz.

normal kes açıkken kesim kenarı ekseni
normal kes açıkken kesim kenarı ekseni
Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin